Σε ποιο δημοφιλές super market έπεσε πρόστιμο 319.000 ευρώ, για αισχροκέρδεια


Στην επιβολή προστίμων προχώρησε το Υπουργείο Ανάπτυξης κατά συγκεκριμένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ για παραβίαση του περιθωρίου κέρδους σε επίπεδα άνω του επιτρεπτού από τον νόμο για την αισχροκέρδεια αλλά και σε παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας για διαφορετική τιμή στο ράφι και διαφορετική τιμή στο ταμείο.

Η παραβίαση σε μία από τις αλυσίδες αφορούσε στην παραβίαση του περιθωρίου κέρδους για προϊόντα και εντός αλλά και εκτός καλαθιού. Κάλεσε όλες τις αλυσίδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την τρέχουσα περίοδο του υψηλού πληθωρισμού. "Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των καταναλωτών", σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν τα πρόστιμα
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Capital.gr, το Υπουργείο ανακοίνωσε τα ονόματα των εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, δεδομένου ότι είτε κάποιες αλυσίδες επιβαρύνθηκαν με ποινή άνω των 50.000 οπότε ο νόμος προβλέπει την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, ενώ και σε περιπτώσεις που τα πρόστιμα ήταν κάτω των 50.000 ευρώ, ανακοινώθηκαν επίσης διότι οι επιχειρήσεις ήταν υπότροπες σε παλαιότερες παραβάσεις.


  • Το πρώτο πρόστιμο ήταν 319.900 ευρώ και αφορούσε στην ΑΒ Βασιλόπουλος και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ. 
  • Το δεύτερο πρόστιμο, παρά το γεγονός ότι είναι κάτω από τις 50.000 ευρώ- αφορά στη Lidl Ελλάς και είναι ύψους 26.880 ευρώ- ανακοινώνεται επειδή είναι υπότροπη η εταιρεία. 
  • Το τρίτο πρόστιμο είναι ύψους 21.397 ευρώ και αφορά στη Γαλαξίας. 
  • Το τελευταίο είναι 9.380 ευρώ στην Κρητικός.

Επίσης έγιναν συστάσεις και επιβολή προστίμων σε άλλες εταιρείες, τα ονόματα των οποίων δεν ανακοινώνονται διότι δεν είναι υπότροπες και δεν υπερβαίνουν τα πρόστιμα το ποσό των 50.000 ευρώ.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Θα προσβάλει το πρόστιμο των 319.000 ευρώ στα διοικητικά δικαστήρια
Κύκλοι της εταιρείας σημειώνουν ότι το πρόστιμο είναι αβάσιμο και άδικο 
- «Άστοχο να μιλούν για αθέμιτη κερδοφορία, όταν έχουμε στηρίξει το “καλάθι” και πουλάμε κάτω του κόστους»
Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση τιμών σε διαφορετικές περιόδους, αφού μπορεί να ισχύουν προσφορές, όπως και επίσης δεν μπορεί να λαμβάνεται ως μέτρο σύγκρισης το μικτό περιθώριο κέρδους που εμφανίζει συνολικά η εταιρεία για προϊόντα που μπορεί πχ πριν από ένα χρόνο να μην υπήρχαν στο ράφι της αλυσίδας.

Επίσης τονίζουν ότι ως βάση υπολογισμού του προστίμου, λαμβάνονται υπ’ όψιν όχι μόνο τα προϊόντα που έχουν πουληθεί, αλλά και τα αποθέματα, με συνέπεια να επιβάλλεται πρόστιμο και για εμπορεύματα, που ακόμη δεν έχουν πωληθεί και απλά εικάζεται ότι έχουν ήδη πουληθεί και η εταιρεία έχει ήδη αποκομίσει το όφελος.

Τέλος εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το ότι πληροφορήθηκαν για το πρόστιμο από τα δημοσιεύματα και όχι από τα αρμόδια κλιμάκια του Υπ. Ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη