Πώς οι Ιταλοί πήραν τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους για 45 εκατομμύρια


Στην επίσκεψή του στη ΔΕΘ το 2013 τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξέφραζε την τότε πάγια θέση του ενάντια στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κατά την επίσκεψή του στα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είμαστε μία από τις λίγες ανεπτυγμένες χώρες χωρίς ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.

«Ελπίζω να σας δω και του χρόνου και να μην σας έχουν αγοράσει» συμπλήρωσε.
Τρία χρόνια μετά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα πλέον πουλήθηκε έναντι 45 εκατ. ευρώ στους Ιταλούς. 
Η πώληση αυτή στο συγκεκριμένο τίμημα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την αντιπολίτευση της ΝΔ, αλλά και παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ.

Εκτός από το χαμηλό τίμημα, αφορμή στάθηκαν και οι δηλώσεις του νυν υπουργού ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη το 2013, ο οποίος έκανε λόγο για «εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με προνομιακούς όρους. 
Όπως δήλωνε ο κ. Σταθάκης «η τιμή της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης είναι υπερβολικά χαμηλή (300 εκατ. ευρώ) έχοντας ελάχιστη ωφέλεια ως προς την εξόφληση τμήματος του δημοσίου χρέους μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. 
Επιπρόσθετα, οι όροι του διαγωνισμού για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. χαρίζουν κυριολεκτικά στους υποψήφιους αγοραστές ακίνητα του δημοσίου, αξίας κοντά στο μισό (120 εκατ. ευρώ) της συνολικής τιμής πώλησης. 
Στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., όπως και στο μεγαλύτερο τμήμα των προωθούμενων ιδιωτικοποιήσεων, η επίκληση του δημοσίου χρέους δεν αποτελεί παρά πρόφαση για την με προνομιακούς όρους εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων».

«Ουδέποτε υπήρξε προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά τα τρία χρόνια της διαγωνιστικής διαδικασίας, εκτός από σήμερα και τους ιταλικούς σιδηροδρόμους» σχολίασαν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, με αφορμή τις αναφορές για προσφορά 300 εκατ. ευρώ κατά το παρελθόν.

Aνακοίνωση της Ν.Δ. ανέφερε ότι «το 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του κ. Σταθάκη, χαρακτήριζε “ξεπούλημα” τα 300.000.000 ευρώ που αξίωνε η τότε κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ” και του Ποταμιού ότι «πριν από 2 χρόνια, όταν επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία, ο κ. Σταθάκης κι ο ΣΥΡΙΖΑ έβρισκαν προκλητικά χαμηλό το τίμημα των 300 εκατομμυρίων».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΝΔ ανέφερε :
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός της προκλητικής εξαπάτησης, της αναξιοπιστίας και της ανικανότητας, που κοστίζει ακριβά στον ελληνικό λαό. 
Το 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του κ. Σταθάκη, χαρακτήριζε “ξεπούλημα” τα 300.000.000 ευρώ που αξίωνε η τότε κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ “μετά από 18 μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με την καταστροφική της πολιτική και την απαράδεκτη καθυστέρηση οδήγησε σε απαξίωση την περιουσία του Δημοσίου, έρχεται σήμερα και πουλάει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 45.000.000 ευρώ».

Η ουσία είναι ότι η εταιρεία ποτέ δεν μπόρεσε να πιάσει τα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ σε αξία, καθώς κουβαλούσε παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τον ΟΣΕ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, οι οποίες διεγράφησαν.
 Δηλαδή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε στα 45 εκατ. για να κερδίσουμε τα 750 εκατ. ευρώ…

Τελικά, πουλήθηκε «τσάμπα» η ΤΡΑΙΝΟΣΕ;
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαγοράστηκε το 2017, έναντι 45 εκατ. ευρώ, από τον ιταλικό όμιλο FSI, έπειτα από τη διεξαγωγή διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Οι Ιταλοί της FSI, μαζί με τους Γερμανούς της DB και τους Γάλλους της SNCF, θεωρούνται «ηγέτες» στον ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο, οπότε κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εντάχθηκε σε έναν ισχυρό σιδηροδρομικό όμιλο.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά επανακρατικοποιήθηκε, αφού κύριος μέτοχος της FSI είναι το Ιταλικό δημόσιο.

Τώρα, σχετικά με το τίμημα:
 «Άξιζε» η ΤΡΑΙΝΟΣΕ 45 εκατ. ευρώ;

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία και το γεγονός ότι μια εταιρεία εξαγοράζεται με γνώμονα, κυρίως, τη λειτουργική κερδοφορία, το τίμημα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θεωρείται εύλογο.

Από την άλλη πλευρά, ποια είναι η «υπεραξία» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία, εκτός από ένα μικρό αστικό κομμάτι, δεν έχει «αντίπαλο» στο υπόλοιπο επιβατικό δίκτυο;

Γιατί στην σύμβαση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν εντάχτηκε η υλοποίηση, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, υποχρεωτικών επενδύσεων;

Γιατί η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εντάχτηκε στις μνημονιακές υποχρεώσεις και συνδέθηκε με το χρέος του ΟΣΕ;

Πως εξηγείται να εξαγοράζεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 45 εκατ., όταν τα εγγυημένα έσοδα – μόνο από τις άγονες γραμμές – είναι 50 εκατ. ετησίως;

Ευθεία απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί να υπάρξει , καθώς είναι πάρα πολλές οι παράμετροι της πώλησης των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, αν και τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά.




ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη