Δύο μήνες μετά την έκρηξη ηφαιστείου, σεισμός 7 ρίχτερ και κυκλώνας έπληξαν νησιωτικό κράτος


Δεν ξέρουμε αν ο Θεός αποφάσισε να τιμωρήσει το Βανουάτου, αλλά το νησί των 320.000 ψυχών μοιάζει «καταραμένο». 
Πριν από δυο μήνες έγινε σεισμός 7 Ρίχτερ, πριν από ένα σχεδόν μήνα έγινε έκρηξη ηφαιστείου και τώρα τη χώρα χτυπάνε ταυτόχρονα νέος ισχυρός σεισμός και κυκλώνες.

Πριν από ένα σχεδόν μήνα, στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου στο νησί Έπι της χώρας. Τώρα το Βανουάτου βρίσκεται ταυτόχρονα αντιμέτωπο με νέο κυκλώνα και σεισμό 6,5 βαθμών στα ανοικτά του νησιού.

Ο σεισμός καταγράφτηκε χθες Πέμπτη στις 20:04 (ώρα Ελλάδας) στα ανοικτά του μεγάλου νησιού Εσπίριτου Σάντο, 82 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το χωριό Πορτ Ολρί, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS). Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα από τον βυθό της θάλασσας. Ακολουθήθηκε από μετασεισμό 5,4 βαθμών, κατά την ίδια πηγή.

Το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC), με έδρα τη Χαβάη, σημείωσε σε ανακοίνωσή του πως δεν ανέμενε να χτυπήσει τσουνάμι μετά τον κύριο σεισμό.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Τα Βανουάτου πλήττονται ταυτόχρονα και από τον κυκλώνα Κέβιν, που ώθησε τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζο Χάρι Κάρου.

Ο πρωθυπουργός, Ισμαήλ Καλσακάου, κάλεσε τις τοπικές αρχές να «βοηθήσουν τις κοινότητες στις εργασίες καθαρισμού» και «να αποτρέψουν την εξάπλωση ασθενειών», προσθέτοντας πως δεν αποκλείει το να κηρυχθεί κατάσταση φυσικής καταστροφής στις ζώνες που υπέστησαν τα βαρύτερα πλήγματα.

Δεν έχει αναφερθεί ως αυτό το στάδιο κανένας θάνατος, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στον Ειρηνικό, ο Σονίλ Ραμ. Ωστόσο, εκατοντάδες πληγέντες παραμένουν συγκεντρωμένοι σε κέντρα υποδοχής στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Όταν έγινε ο σεισμός, πολλοί κάτοικοι ήταν καθηλωμένοι στα σπίτια τους, καθώς σφοδροί άνεμοι που έφερε ο κυκλώνας ξερίζωναν δέντρα και στέγες σπιτιών.

Δυο ημέρες νωρίτερα, ο κυκλώνας Τζούντι είχε ήδη δοκιμάσει τα Βανουάτου, φέρνοντας ανέμους ταχύτητας ως και 200 χιλιομέτρων την ώρα. Καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν δρόμους, ενώ κόπηκε το ρεύμα και διακόπηκε η λειτουργία του δικτύου τηλεπικοινωνιών. Ούτε η ηλεκτροδότηση, ούτε οι επικοινωνίες έχουν αποκατασταθεί πλήρως μέχρι τώρα.

Ο Ντίκινσον Τέβι, γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού στα Βανουάτου, προειδοποίησε πως είναι πιθανό να προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

«Ο κόσμος στο Εσπίριτου Σάντο αισθάνθηκε τον σεισμό, αλλά δεν μπόρεσε να βγει για να αποτιμήσει τις ζημιές εξαιτίας των σφοδρών ανέμων» του κυκλώνα, εξήγησε ο κ. Τέβι.

«Μου είπαν πως πολλοί δεν κατάφεραν να κοιμηθούν τη νύχτα καθώς έγινε ο σεισμός ενώ τους είχαν ξυπνήσει ήδη οι άνεμοι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΕΣ, σε ορισμένους τομείς της πρωτεύουσας Πορτ Βίλα το ρεύμα παραμένει κομμένο δυο μέρες.

Σεισμός 7 Ρίχτερ στις αρχές Ιανουαρίου
Στις αρχές του Ιανουαρίου είχε σημειωθεί σεισμός 7 Ρίχτερ στη χώρα. Σε εκείνη την περίπτωση, είχαν εκδοθεί έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για τσουνάμι.
Τα Βανουάτου, που βρίσκονται πάνω στον «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες, βιώνουν συχνά έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η νησιωτική χώρα θεωρείται από τις πιο εκτεθειμένες σε φυσικές καταστροφές – σεισμούς, καταιγίδες, πλημμύρες, τσουνάμι – σε όλο τον κόσμο.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη