Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αγόρασε και την ΙΟΝ


Σε ποσοστό πλειοψηφίας στα επίπεδα του 75% μετατρέπεται από τις αρχές του καλοκαιριού η συμμετοχή του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στη σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ.
 Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί το αποτέλεσμα της σχετικής option που είχε υπογράψει ο επιχειρηματίας με την επιχειρηματία Τίνα Κωτσιοπούλου, ανιψιά του ιδρυτή της εταιρείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η συγκεκριμένη εξέλιξη θα φέρει και αλλαγές στο μάνατζμεντ της εταιρείας, όπου θα συμμετάσχουν και στελέχη της εμπιστοσύνης του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης σε άλλες εταιρείες συμφερόντων του.

Θα επέλθουν αλλαγές και σε επίπεδο μάνατζμεντ και διοίκησης
Εκτός των άλλων αυτή τη στιγμή στο διοικητικό συμβούλιο της Νίκας (επίσης ιδιοκτησίας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου), συμμετέχουν κατά κύριο λόγο στελέχη που σχετίζονται με την πρότερη διοικητική κατάσταση και ιδιοκτησία. Από πλευράς του νέου επικείμενου βασικού μετόχου, συμμετέχουν ο ίδιος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αλλά και η Μαρία Γεώργαλου. Η κυρία Γεώργαλου αποτελεί ένα στέλεχος που επίσης διατηρεί μακρά συνεργασία με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και εκτεταμένη εμπειρία στον χώρο του Venture Capital-Private Equity στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - Ισπανία, Πορτογαλία, Βαλκάνια και πρώην χώρες C.I.S (De Benedetti Group και Commercial Capital, θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος).

Η ίδια μάλιστα συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Συμμετοχών Bespoke Holdings, που ιδρύθηκε πριν από ακριβώς έναν χρόνο με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις πρόσφατες εκθέσεις Foodexpo και HoReCa που πραγματοποιήθηκαν, οι εταιρείες συμφερόντων του Σ. Θεοδωρόπουλου βρέθηκαν για πρώτη φορά υπό κοινή ομπρέλα, ήτοι η Νίκας, οι Ελληνικοί Χυμοί καθώς και οι Αμβροσία και Έδεσμα. Η φιλοσοφία του επιχειρηματία βασίζεται στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των οντοτήτων ιδίων συμφερόντων. Κάτι που θα συμβεί και στην περίπτωση της ΙΟΝ, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί κινήσεις εξαγορών που έχει στον προγραμματισμό του ο ίδιος. Απώτερος σκοπός πάντως είναι η ένταξη της Bespoke Holdings στο Χρηματιστήριο, όταν ολοκληρωθούν οι ενέργειες που ο ίδιος έχει στοχεύσει και η ενσωμάτωση των εταιρειών που είτε εξαγόρασε, είτε πρόκειται να εξαγοράσει.


Θα θυμίσουμε ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος απέκτησε αρχικά το 45% των μετοχών της εταιρείας με προοπτική απόκτησης της πλειοψηφίας στο προσεχές χρονικό διάστημα. Το 2021 ο κύκλος εργασιών της, ήταν αυξημένος κατά 2,89 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης πραγματοποιήθηκε διανομή κερδών στους μετόχους ύψους 3,97 εκατομμυρίων ευρώ εντός του 2021 για τη χρήση του 2020, περαιτέρω ενισχυμένος είναι ο τζίρος της και για το 2022.

Η ΙΟΝ στη διάρκεια του 2021 κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο της στα 121,69 εκατομμύρια ευρώ από 118,9 εκατομμύρια ευρώ το 2020, καταγράφοντας μεικτά κέρδη 47,93 εκατ. ευρώ από 47,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στα δύο έτη. Ως προς τα καθαρά κέρδη προ φόρων το 2021 ανήλθαν στα 13,2 εκατ. ευρώ, έναντι των 11,69 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας ανήλθε για τη χρήση 2021 σε 42,99 εκατ. ευρώ έναντι 44,92 εκατ. ευρώ εκατ. για τη χρήση 2020, μειωμένος κατά 1,93 εκατ. ευρώ, καθότι αποπληρώθηκε μέρος του δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη