"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές"


Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, για τις ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών, τις υποψηφιότητες Καραμανλή - Πολάκη και τις εκλογές.


Οι υποψηφιότητες Πολάκη – Παππά
Αναφορικά με την υποψηφιότητα Κώστα Καραμανλή η Πόπη Τσαπανίδου, υπογράμμισε πως, «επί της ουσίας είναι θέμα της κυβέρνησης. Στα δικά μας τα μάτια δεν είναι σωστό, γιατί ήξερε. Ήξερε γιατί έλεγε ότι είναι ντροπή να μιλάτε για θέμα ασφάλειας των επιβατών. Εγώ ρωτώ την κυβέρνηση: όσοι τον άκουσαν εκείνη τη μέρα και έβαλαν τα παιδιά τους στο τρένο, τι θα τους πει σήμερα, πώς θα τους κοιτάξει στα μάτια;».

Στην ερώτηση αν συνδέεται αυτή η συζήτηση με την επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια, για τον περιορισμό των διαρροών, ανέφερε: «Είναι άδικη αυτή η σύγκριση. Το θέμα Πολάκη είχε συζητηθεί στα κομματικά όργανα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό, αποφασίζει συλλογικά, οι αποφάσεις είναι συλλογικές, τοποθετούνται όλα τα μέλη. Στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση για την απομάκρυνσή του από τα ψηφοδέλτια. 
Μεσολάβησε μία επιστολή του κ. Πολάκη που μίλησε απολογητικά, αναγνώρισε το λάθος του, κατάλαβε ότι ήταν άστοχο αυτό που έκανε, το πήρε πίσω, ζήτησε συγγνώμη. Ζήτησε συγγνώμη για τη στάση του. Είπε ότι είναι άστοχη κίνηση. Αυτή η επιστολή ζητήθηκε και στο όργανο του κόμματος, στην πολιτική γραμματεία. Όλοι τοποθετήθηκαν ακούσαμε τις απόψεις τους, και ομόφωνα αποφασίστηκε να επιστρέψει», σημείωσε.


«Ο κ. Παππάς έφερε χρήματα στα δημόσια ταμεία και ρύθμισε το τηλεοπτικό περιβάλλον»
Για τον Νίκο Παππά είπε: «Η απόφαση για τον κ. Παππά αφορά ένα πλημμέλημα επί της ουσίας ο κ. Παππάς, τι έκανε; Έφερε χρήματα στα δημόσια ταμεία, γέμισε δηλαδή τα δημόσια ταμεία, άλλοι κατηγορούνται ότι παίρνουν τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία και τα βάζουν στις τσέπες τους. Ο κ. Παππάς έφερε χρήματα στα δημόσια ταμεία και ρύθμισε το τηλεοπτικό περιβάλλον. Το πιστεύω ότι ρύθμισε το τηλεοπτικό περιβάλλον. 
Πώς στήθηκε το Ειδικό Δικαστήριο, γιατί είναι ένα πολιτικό δικαστήριο; Με μία πολιτική απόφαση, δεν είναι τακτική δικαιοσύνη. Πώς παραπέμφθηκε ο κ. Παππάς; Υπήρξε μία πολιτική απόφαση με κυβερνητική πλειοψηφία, δεν πήγε στην τακτική δικαιοσύνη. Δεν υπήρξε κάποιο αδίκημα για το οποίο η δικαιοσύνη αυτεπαγγέλτως κλήθηκε να εξετάσει και να δει αδικήματα. Υπήρξε κατηγορητήριο που η εισαγγελέας το αποδόμησε γραμμή γραμμή».

Για το εάν θα είναι ο Παύλος Πολάκης υποψήφιος στα Χανιά ή στην Α’ Πειραιά, η κ. Τσαπανίδου απάντησε πως «δεν ξέρω σε ποια περιφέρεια θα κατέβει ο κ. Πολάκης. Για τον κόσμο που μας παρακολουθεί δεν έχει σημασία, για το πολιτικό ρεπορτάζ έχει μόνο. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει για την ανάγκη αλλαγής που έχει αυτός ο τόπος και ισχυρίζεται ότι θα τα βάλει με το βαθύ κράτος, το οποίο χτίστηκε επί 40-50 χρόνια από τη ΝΔ. Μπορεί να γκρεμίσει ο κ. Μητσοτάκης το βαθύ κράτος που έχτισε;».

Εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, υπάρχει περίπτωση να βγει ο Αλέξης Τσίπρας και να δεσμευτεί προεκλογικά ότι, τα στελέχη που θα βάλει σε οργανισμούς, θα είναι με αξιοκρατία και δεν θα είναι κομματικά στελέχη;
Αναφορικά με το εάν θα μπουν κομματικά στελέχη στην κρατική μηχανή εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πόπη Τσαπανίδου σημείωσε πως, «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει και μιλάει και λέει πώς θα διοικήσει τη χώρα. Έχει σχέδιο και θα το παρουσιάσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή έχεις ένα δεδομένο, έχουμε έναν πρωθυπουργό και βγήκε και είπε ότι θα τα βάλει με το βαθύ κράτος. Υπήρχαν εξώδικα, απεργίες, παραιτήσεις στελεχών. Έχει χτιστεί ένα κράτος πάνω στα ρουσφέτια, στα «δικά μας παιδιά», στα «γαλάζια παιδιά».
Έχουμε το παράδοξο, έχουμε τον γιο του κ. Ντογιάκου, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που ψάχνει την υπόθεση των Τεμπών και θα ερευνήσει ευθύνες του κ. Καραμανλή, είχε τον γιο του μετακλητό στο γραφείο του κ. Καραμανλή. Εάν αυτό δεν είναι σύγκρουση συμφερόντων, ή βαθύ κράτος, τι είναι; Βλέπουμε ρουσφέτια παντού».


«Πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές»
Μπορεί να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ;
«Πηγαίνουμε προς τις εκλογές, δεν έχουμε ημερομηνία, ακούσαμε ότι θα γίνουν εκλογές μέσα στον Μάιο από μία τηλεοπτική εκπομπή. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Προσπαθείς να πείσεις τον κόσμο να σερ ψηφίσει. Ότι το δικό σου πρόγραμμα θα φέρει την αλλαγή και θα χαρίσει στον πολίτη μία χώρα που του αξίζει να ζει. Ο κ. Ανδρουλάκης και ο καθένας προσπαθεί να μαζέψει όσους περισσότερους γίνεται για να προκύψει πρώτο κόμμα. Ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθεί από την «ίδια δεξαμενή» που πάνε όλα τα κόμματα τα προοδευτικά, να πείσει να τον ψηφίσει», ανέφερε η κ. Τσαπανίδου.

«Όταν γίνουν εκλογές και προκύψει πρώτο κόμμα, και πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αυτός που θα πάρει την εντολή από τον λαό, και όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή του λαού, ισχυρός θα είναι για να σχηματίσει μία προοδευτική κυβέρνηση. Εκεί θα κάτσει στο τραπέζι να συζητήσει με νέους όρους. Θα έρθει μία πιο ουσιαστική κουβέντα, γιατί ο κόσμος θα έχει εκφράσει την βούληση του και θα είναι διαφορετικοί οι όροι», υποστήριξε συμπληρωματικά.

Υπάρχουν κοινά στοιχεία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;
«Συνορεύουν αυτοί οι χώροι, έχουν κοινή πρακτική στα ζητήματα, έχουν πολλά κοινά. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, μάζεψε τα δημοσιονομικά, άφησε ένα μαξιλάρι 37 δις. ευρώ. Κούρεψε και ρύθμισε το χρέος για να μπορούμε να αναπνέουμε. Όταν υπάρχει βούληση να πράξουμε και όχι για να βολέψουμε τον εαυτό μας με ρουσφέτια, αλλά να κάνει για την Ελλάδα κάτι, και αυτό το όραμα το έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Να βγούμε από την Ελλάδα που μας πληγώνει, ο Αλέξης Τσίπρας θα μας οδηγήσει στην Ελλάδα που αξίζουμε. Εκεί σε αυτό το σημείο πιστεύω θα υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων. Άλλαξε ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα μετά την τραγωδία των Τεμπών», τόνισε χαρακτηριστικά.


«Αλέξη, έλα με φόρα»
Για την ατάκα της «Αλέξη, έλα με φόρα», η Πόπη Τσαπανίδου σχολίασε χιουμοριστικά πως, «το είπα αυθόρμητα, διότι προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου, να μην αλλάξω, να είμαι η ίδια. Εκείνη τη στιγμή δεν μου είπαν κάτι. Σημασία έχει να μπαίνεις στην πολιτική με έναν αυθεντικό εαυτό, να είσαι «εσύ», όχι να φοράς ένα κοστουμάκι καθωσπρέπει. Εκείνη την χρονική στιγμή η έκφραση μου βγήκε αυθόρμητα και έγινε… σύνθημα».

Θα είναι υποψήφια στις εκλογές;
«Δεν γνωρίζω εάν θα είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή σε κάποια περιφέρεια και τι θα αποφασίσει το κόμμα. Δεν ξέρω εάν θα είμαι υποψήφια, τα ψηφοδέλτιά μας θα έχουν ευχάριστες εκπλήξεις με δημιουργικούς ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή είμαι προσηλωμένη σε αυτό που κάνω, είναι μακρές και πλούσιες οι μέρες», είπε κλείνοντας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη