"Θεσσαλονίκη Για Όλους" : Πρώτη δημόσια εκδήλωση της παράταξης του Σπύρου Πέγκα, υποψήφιου Δήμαρχου


Σπύρος Πέγκας : Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν σπουδαία δημιουργικά μυαλά, αλλά η διοίκηση του δήμου τους κλείνει την πόρτα!

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει ξανά μια πόλη ζωντανή, ανοιχτή και εξωστρεφής και προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, οι δημιουργικοί άνθρωποι της πόλης, στους οποίους η διοίκηση του δήμου «κλείνει την πόρτα». 
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης για τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε τη Μ. Δευτέρα η δημοτική κίνηση και ο επικεφαλής της, υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Πέγκας.
Ήταν η πρώτη δημόσια εκδήλωση της παράταξης "Θεσσαλονίκη για όλους" και αφορούσε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και σημειολογία, καθώς ένα από τα βασικότερα μελήματα της νεοϊδρυθείσας δημοτικής παράταξης είναι η ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη μας. Ευχάριστη για τους συντελεστές της εκδήλωσης, η εικόνα του ασφυκτικά γεμάτου χώρου που μάλλον αποδείχτηκε μικρός για τόσο πολύ κόσμο. 

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, εντός της ΔΕΘ, ανάμεσα σε ανθρώπους του πολιτισμού και της δημιουργίας, ο κ. Πέγκας ανέλυσε το σχέδιο της δημοτικής κίνησης "Θεσσαλονίκη Για Όλους", προκειμένου η πόλη να βρει ξανά την ταυτότητά της, να αναδείξει την πολυπολιτισμική της κληρονομιά αλλά και να "ανοίξει" το παράθυρο της τέχνης και της δημιουργικότητας σε νέες και νέους που παράγουν έργο στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχει εμπειρία, γνώση και όραμα για τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη διαθέτει ένα εξαιρετικό δυναμικό, ένα σπουδαίο ανθρώπινο κεφάλαιο, που παράγει τέχνη και πολιτισμό υψηλού επιπέδου. Υπάρχουν σπουδαίοι δημιουργοί στην πόλη μας. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να φροντίζουμε να γινόμαστε κοινωνοί της πρωτοπορίας. Ο δήμος θα πρέπει να είναι αυτός που ανοίγει τα κανάλια επικοινωνίας με το εξωτερικό, τις πόρτες και τα παράθυρα και όχι να τα κλείνει», δήλωσε ο ίδιος.

Παρών στην εκδήλωση ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης καθώς και πολλοί σύμβουλοι της παράταξης του, πολίτες της Θεσσαλονίκης που υπηρετούν τον πολιτισμό από διάφορες θέσεις ευθύνης, καλλιτέχνες, εικαστικοί, πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και κάτοικοι της πόλης που ανησυχούν ιδιαίτερα για τα πολιτιστικά δρώμενα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, κατέθεσε τις προτάσεις της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» που θα δώσουν ώθηση την πολιτιστική δημιουργία, ώστε η πόλη να αναδείξει την πολυπολιτισμικότητα που διαθέτει και να ανακτήσει τη θέση της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.Ενδεικτικά αναφέρθηκε:

 • Στην ανάδειξη της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης και την ουσιαστική προστασία και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Θεσσαλονίκης.
 • Στη χαρτογράφηση των πολιτιστικών φορέων, των δημιουργικών ομάδων και των καλλιτεχνικών δυνάμεων της πόλης, στη διασύνδεση τους σε ένα τοπικό πολιτιστικό δίκτυο και στη δυναμική ανάδειξη τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 • Στο διαρκή διάλογο και την ανταλλαγή με τις δημιουργικές ομάδες και τους νέους της πόλης για έναν πολιτισμό από κάτω προς τα πάνω.
 • Στην στήριξη των φεστιβάλ και στη δημιουργία νέων, πιο σύγχρονων.
 • Στα «Δημήτρια», ως ένα παράθυρο στον κόσμο και στην ανάγκη πρόσβασης στις εκδηλώσεις για όλους.
 • Στην αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων τεχνολογίας και επικοινωνίας.
 • Στην καταγραφή των διαθέσιμων χωρών, έτσι ώστε να δοθούν άμεσα προς αξιοποίηση.
 • Στο άνοιγμα δημοτικών χώρων και αιθουσών σε όλους τους δημότες και στην αξιοποίηση του δικτύου των βιβλιοθηκών της Θεσσαλονίκης, τις οποίες ο δήμος έχει εγκαταλείψει.
 • Στην ανάπτυξη της συνεργασίας με τις αδελφοποιημένες πόλεις και στα σύγχρονα δίκτυα πόλεων και πολιτισμού. Έμφαση στη μεσογειακή, περιφερειακή συνεργασία.
 • Στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας για την ανάδειξη των τεχνών και του πολιτισμού, με έμφαση στην εξωστρέφεια.
 • Στον πολιτισμό και την αισθητική της καθημερινότητας.
«Δεν υπάρχει σωστή διαχείριση των πόρων αλλά και του χρόνου υλοποίησης δράσεων. Υπάρχουν κάποια φεστιβάλ που περνούν μέσα από τον Δήμο, αλλά γίνονται τελευταία στιγμή. Θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι προϋπολογισμοί για αυτά τα φεστιβάλ, έτσι ώστε να υλοποιούνται πιο αποτελεσματικά. Θέλουμε ευέλικτες πλατφόρμες και ανθρώπινο δυναμικό που να ασχολείται μόνο με τις δράσεις πολιτισμού. Είναι κάτι που μπορεί να φέρει και έσοδα στην πόλη», τόνισε μεταξύ άλλων ένας εκπρόσωπος πολιτιστικού φορέα του δήμου.

Στην ανοιχτή συζήτηση για τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη, τον λόγο πήραν εκπρόσωποι πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, δημιουργοί και καλλιτέχνες, απλοί δημότες αλλά και πρώην αυτοδιοικητικοί που εργάστηκαν για την ανάδειξη του πολιτισμού στην πόλη.

Αρκετοί από αυτούς θέλησαν να τοποθετηθούν, εκφράζοντας την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να στρέψει το βλέμμα της στον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης, σε ένα ευρύ πλαίσιο πολιτισμικής ανάταξης της πόλης και όχι απλά στην προώθηση και υποστήριξη μεμονωμένων δράσεων.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε σε live streaming από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του κινήματος “Θεσσαλονίκη Για Όλους” και του Σπύρου Πέγκα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης.


Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Για Όλους» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Σπύρο Πέγκα διεκδικεί την υποστήριξη των δημοτών της Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023. 
Συγκροτήθηκε μέσα από την ανάγκη για δημιουργία μιας συμπεριληπτικής, αξιοβίωτης, σύγχρονης και φιλόξενης πόλης, που θα αποτελεί κόμβο καινοτομίας και αειφορίας.
Περισσότερες πληροφορίες:
Τ: 2310277081 Ε: thessalonikigiaolous@gmail.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη