Θεσσαλονίκη : Εννιαόροφο κτίριο αλλάζει χρώματα ανάλογα με τον καιρό


Τραβάει τα βλέμματα των περαστικών χάρη στο σχεδιασμό και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του. Πρόκειται για ένα εννιαόροφο κτίριο, πλήρους ενεργειακής απόδοσης, που «ξεφύτρωσε» στην οδό Ν.Ζέρβα στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης και πολύ σύντομα θα στεγάσει τις υπηρεσίες και τα γραφεία της ΕΥΑΘ Παγίων. 

Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι η πρόσοψή του θυμίζει κύματα, με τα σκίαστρα αλουμινίου να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού, καθώς το κτίριο, όπως αναφέρουν οι μελετητές, έχει μία πράσινο-μπλε απόχρωση όταν πέφτουν επάνω του οι αχτίδες του ήλιου και μία καφετί απόχρωση όταν τα σύννεφα καλύπτουν την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο, «σηκώθηκε» σε ιδιόκτητο οικόπεδο μικρής έκτασης, σε γειτονικό στο Δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης δρόμο και για να γίνει η πλήρης αξιοποίηση των μόλις 181 τ.μ., αναπτύχθηκε σε ύψος. 
Στα αξιοσημείωτα είναι ο «πράσινος» χαρακτήρας του καθώς στον ελεύθερο χώρο του δώματος θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ που θα εξυπηρετούν ενεργειακά το κτίριο.

Στο ισόγειο έχει γίνει διαμόρφωση με χώρους πρασίνου και διαδρόμους πρόσβασης πεζών, ενώ ο σχεδιασμός για τις επόμενες παρεμβάσεις προβλέπει την τοποθέτηση -πιθανότατα πολύχρωμου - φωτισμού, ώστε η μεταλλική κατασκευή να μπορεί να «μεταμορφώνεται» χρωματικά ανάλογα με τον εορτασμό διαφόρων παγκόσμιων ημερών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη