Αλέξης Τσίπρας : "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν την Μπαρτσελόνα"


Για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ήδη από φέτος, εφόσον εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σήμερα ζωντανά στα κοινωνικά δίκτυα σε ερωτήσεις κυρίως νέων ανθρώπων.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να υπάρχει ένα σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως "οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι το μόνο αδιάβλητο που έχουμε σ'αυτή τη χώρα", αν και όπως είπε , δεν είναι "ανθρώπινο". Ωστόσο, υπενθύμισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το '18 ένα καινούργιο σύστημα που προέβλεπε τις "πράσινες" και τις "κόκκινες σχολές", δηλαδή αυτές που η ζήτηση ήταν μικρότερη ή ίση με τις διαθέσιμες θέσεις και θα μπορούσαν να περάσουν παιδιά χωρίς εξετάσεις και τις σχολές υψηλού ανταγωνισμού, όπου θα έπρεπε να υπάρχει κάποια "διαγωνιστική διαδικασία". "Βεβαίως η κ. Κεραμέως αυτό το κατήργησε, εμείς έχουμε στόχο να το επαναφέρουμε", σημείωσε.

Όσον αφορά τις ελλείψεις στα σχολεία, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες, προκειμένου να γίνουν διορισμοί και πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο τέλος της τετραετίας να φτάσει τους αναπληρωτές στο 5%.

Απαντώντας σε δύο ερωτήσεις που αφορούσαν τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες ζωής και εργασίας των νέων ανθρώπων, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, ενώ πρόσθεσε και το σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης με αυξήσεις στα επιδόματα ενοικίου και στήριξη των νεαρών ζευγαριών, κ.α. Επιπλέον, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι "νομιμοποίησε την εργασιακή ζούγκλα" και τις "απλήρωτες υπερωρίες", υπογραμμίζοντας την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το "νόμο Χατζηδάκη" και να επαναφέρει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. 
Επιπλέον συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να στηρίξει περαιτέρω τις καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω ενός συστήματος "μικροπιστώσεων" έτσι ώστε να δώσει "προοπτική" σε χιλιάδες νέους ανθρώπους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν μόνοι τους και να μην φύγουν στο εξωτερικό.

Συνεχίζοντας τις απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε πως η κυβέρνηση σκόπιμα απέκλεισε τους εποχικούς υπαλλήλους γιατί ξέρουν ότι θα τους "μαυρίσουν" και ζήτησε από τους νέους που μπορούν να ψηφίσουν, να το κάνουν και γι' αυτούς που τους "στέρησαν την ψήφο". Έστειλε, δε μήνυμα σε όλους να προσέλθουν στις κάλπες "ό,τι και να ψηφίζουν" και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της απλής αναλογικής, τονίζοντας ωστόσο πως "μόνο εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ" και "λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή" για να σχηματίσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, "θα ηττηθεί η ΝΔ".
Κλείνοντας, μάλιστα, διαμήνυσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ "όχι μόνο εξαπάτησε τους νέους" αλλά τους "απαξίωσε" και τους "στοχοποίησε" και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη "δυνατότητα" να τους στηρίξει, γιατί στον "πυρήνα" της προοδευτικής κυβέρνησης είναι η βελτίωση των συνθηκών "εκπαίδευσης, δουλειάς και στέγης".

Απαντώντας, τέλος, σε κάποιες πιο προσωπικές ερωτήσεις, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε πως "μέχρι τα 34 που έγινε αρχηγός κόμματος είχε ζήσει ως "κανονικός άνθρωπος" και αυτό δεν ξεχνιέται, ωστόσο, όπως είπε, "το πρόβλημα είναι να έχεις ζήσει μέχρι τα 34 ως πρίγκιπας και να προορίζεσαι για αρχηγός κόμματος". Επίσης, τόνισε πως "πρέπει να παλέψουμε την αντίληψη ότι τίποτα δεν αλλάζει" γιατί αυτή είναι η "στρατηγική" της ΝΔ και αποτελεί "δώρο προς το κατεστημένο".

Μάλιστα, κληθείς να παρομοιάσει το ΣΥΡΙΖΑ με ποδοσφαιρική ομάδα, είπε πως αν ήταν ομάδα θα ήταν η "Μπαρτσελόνα", καθώς έχει μακριά ιστορία και "λαϊκή βάση ακόμα και στη διοίκηση", ενώ όπως είπε, οι ποδοσφαιριστές "ιδρώνουν τη φανέλα" και αγωνίζονται όχι με οδηγό την προσωπική τους προοπτική αλλά κυρίως για την ομάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη