Η χλιδάτη, lifestyle ζωή των μεγαλοαπατεώνων "επιχειρηματιών"


Χλιδάτη ζωή, χιλιάδες ευρώ σε ψώνια, ένα τριώροφο με υπηρέτες (μια εκ των οποίων τούς… έκλεβε τα κλεμμένα), ακριβά αυτοκίνητα, επίδειξη πλούτου που ζαλίζει και εμφανίσεις σε όλα τα κοσμικά event.
Κλασική περίπτωση “επιχειρηματιών” που δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη πετυχημένη επιχείρηση, αλλά έχουν αγνώστου προέλευσης χρήματα που κανείς δεν ξέρει πώς αποκτήθηκαν.

Ο Κώστας Ψηλός ήταν ο εγκέφαλος της απάτης των 85 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Κυκλοφορεί από το 2010 με Lamborghini και κανείς δεν ήξερε ποια είναι η κύρια πηγή εσόδων του. Μέχρι πριν από δυο ημέρες.

Ο Ψηλός το 2020, είχε κλείσει prive τη Louis Vuitton στην Βιέννη για να ψωνίσει η τότε αρραβωνιαστικιά του πρώην εστεμμένη Μαρία Ψηλού (το επώνυμο ήταν συνωνυμία).

Παρέα του, ήταν και ο Θοδωρής Λανταβός, πρώην σύντροφος της Σάσας Μπάστα και μιας ακόμα εστεμμένης.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, λοιπόν,  συνελήφθησαν 11 άτομα, από τα οποία τα 10 είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα τρία με αρχηγικό ρόλο.

Πώς δρούσε η εγκληματική οικονομικά συμμορία
Ανοιγαν σωρηδόν εταιρείες τεχνολογίας, δήλωναν πλασματικές συναλλαγές, εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές και μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων κατάφεραν να αποκομίσουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο λόγος για το κύκλωμα που είχε αναγάγει την οικονομική απάτη σε επιστήμη και αποδομήθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, τα οποία, έπειτα από μακρά έρευνα, προχώρησαν τη Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Δεκεμβρίου σε 11 συλλήψεις, με τη σχηματισθείσα δικογραφία να περιλαμβάνει ακόμη 23 άτομα.

Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας και τα ψεύτικα τιμολόγια
Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης περιγράφεται αναλυτικά στα σχετικά έγγραφα που συντάχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., στα οποία σημειώνεται πως τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδιαίτερη «αγάπη» στην τεχνολογία καθώς όλες οι εικονικές εταιρείες τους ήταν σχετικές με αυτή.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα: “Για την υλοποίηση του σκοπού συγκρότησης, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι συνέστησαν, διαδοχικά, εταιρείες με δραστηριότητες, κατά περίπτωση, το «Λιανικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Εξαρτημάτων», «Χονδρικό Εμπόριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Περιφερειακού Εξοπλισμού Υπολογιστών και Λογισμικού, Χονδρικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Ανταλλακτικών τους», «Εμπορικοί Αντιπρόσωποι Η/Υ, Υπηρεσίες Εμπόριο Ηλεκτρονικών Ειδών», «Αγορά Χρόνου Ομιλίας», στις οποίες ήταν εκπρόσωποι διαχειριστές, δηλώνοντας κυρίως περιφερειακά μέλη”.

“Διαχρονικά μετέβαλαν τις μεθόδους δράσης για την επίτευξη των σκοπών τους ώστε να μην εντοπίζεται η σύνδεση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και η ανίχνευση του εύρους του εταιρικού σχηματισμού, εντάσσοντας σε αυτή νέα μέλη και ιδρύοντας νέες οντότητες, ενώ μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων και σε συνδυασμό με αναντιστοιχίες που εμφάνιζαν μεταξύ περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και χρεώσεις των τηρούμενων τραπεζικών λογαριασμών, καθιστούσαν δυσχερή την διάκριση των πραγματικών εμπορικών συναλλαγών με τις εικονικές, και σε κάθε περίπτωση την αποφυγή αποκάλυψης στις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές ότι πρόκειται για επιχειρήσεις την πραγματική διαχείριση των οποίων είχαν από κοινού τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης”.

Η σπείρα, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, έπαιρνε παράνομα επιστρεπτέες προκαταβολές και επιστροφή ΦΠΑ μέσω ανύπαρκτων - συναλλακτικά - εταιριών. Οι Αρχές συνέλαβαν 11 άτομα, εκ των οποίων τα τρία αρχηγικά και δέσμευσαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκε στους λογαριασμούς των εικονικών επιχειρήσεων.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης άνοιγαν δεκάδες εταιρίες τεχνολογίας και μέσω "μαϊμού" συναλλαγών εισέπρατταν παράνομα ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές. Στη συνέχεια, μέσα από ένα χαώδες δίκτυο τραπεζικών κινήσεων, κατάφεραν να αποκομίσουν περίπου 15 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι διατηρούσαν για τη διευκόλυνση των κινήσεών τους 131 τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τον Alpha και την εκπομπή "Tlive", το ζευγάρι φαίνεται πως βίωσε πριν λίγο καιρό μία μοναδική εμπειρία χλιδής, σε κοινό τους ταξίδι στη Βιέννη. Εκεί, ο επιχειρηματίας έκλεισε πριβέ τη μπουτίκ της Louis Vuitton για να διαλέξει η εκλεκτή της καρδιάς του πανάκριβες τσάντες και ρούχα του γνωστού οίκου μόδας.

Οι δυο τους έκαναν τα ψώνια τους στο πολυτελέστατο κατάστημα, τρώγοντας σούσι και πίνοντας σαμπάνια.
Η πολυτελης ζωή του ζευγαριού δεν είχε τέλος με ταξίδια στο Ντουμπάι, πρώτα τραπέζια σε μπουζούκια και ένας γάμος που παρέπεμπε σε αυτούς που κάνουν οι σταρ του σινεμά.

Το κύκλωμα φέρεται να είχε τρία αρχηγικά μέλη, με τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια να εκπρωσωπεί νομικά δύο από αυτά, τονίζοντας στην ίδια εκπομπή ότι οι εντολείς του αρνούνται τις κατηγορίες.

Τέλος, ο γνωστός δικηγόρος σημείωσε ότι το κατηγορητήριο σε βάρος των εντολέων του περιλαμβάνει τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και του "ξεπλύματος" μαύρου χρήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη