Η διαλειμματική νηστεία βλάπτει την καρδιά ;


Η «μόδα» των προγραμμάτων διατροφής με μεγάλα διαλείμματα κερδίζει διαρκώς έδαφος στον δυτικό κόσμο. Ωστόσο, νέα έρευνα φέρνει ανησυχητικά νέα για τους οπαδούς της κάθε είδους διαλειμματικής νηστείας, καθώς τη συνδέει με σχεδόν διπλάσια αύξηση του κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η περιβόητη δίαιτα «16/8», η οποία περιλαμβάνει 8 ώρες κανονικής σίτισης την ημέρα και 16 ώρες νηστείας, έχει στο πρόσφατο παρελθόν προωθηθεί από ηθοποιούς και μοντέλα όπως η Τζένιφερ Ανιστον και η Χάιντι Κλουμ. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να χάσουν σύντομα βάρος ακολουθούν την εν λόγω, ομολογουμένως, σκληρή δίαιτα, η οποία πλέον διαφημίζεται ευρέως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στα θετικά αποτελέσματα αυτής συγκαταλέγονται η μείωση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης και η εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.
Η δυτική μόδα διατροφής – δίαιτας συνδέεται σχεδόν με διπλάσια αύξηση του κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Heart Association Journal, ωστόσο, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις αυτού του προγράμματος μπορεί να είναι άσχημες.

Τι δείχνει η μελέτη
Η μελέτη, που διενεργήθηκε με βάση τα στοιχεία 20.000 ενήλικων Αμερικανών σε βάθος 15 ετών (2003-2018), έδειξε πως οι άνθρωποι οι οποίοι για μεγάλα διαστήματα έτρωγαν μόνο 8 ώρες την ημέρα, είχαν κατά 91% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις στο μέλλον σε σχέση με εκείνους που σιτίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Βίκτορ Γουένζε Ζονγκ, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post: «Περιμέναμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από το εύρημα ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ένα οκτάωρο πρόγραμμα διατροφής έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Παρά το γεγονός ότι αυτή η δίαιτα είναι διάσημη λόγω των σύντομων αποτελεσμάτων, η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι, σε σύγκριση με μια τυπική σίτιση 12-16 ωρών ημερησίως, η 8ωρη διατροφή δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τη μακροζωία».

Βεβαίως η έρευνα, καθότι και πρώτη στο είδος της, έχει περιορισμούς. Οι ίδιοι οι συντάκτες της παραδέχονται ότι η ασάφεια εξαιτίας της ενδεχομένως κακής μνήμης των συμμετεχόντων μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα. «Επιπλέον, άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υγεία και είναι άσχετοι με τη διάρκεια της ημερήσιας πρόσληψης τροφής δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη», εξηγεί ο Ζονγκ. 
Χαρακτηριστικά, η δρ Παμ Ταούμπ, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Σαν Ντιέγκο, το «νούμερο ένα νοσοκομείο στην Καλιφόρνια», δήλωσε πως οι ασθενείς της έχουν ανά τα χρόνια ωφεληθεί πάρα πολύ από τη δίαιτα και ότι η ίδια θα συνεχίσει να τους την προτείνει υπό συγκεκριμένους όρους. Για την ίδια, η άμεση μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο σε συνδυασμό με τη γρήγορη απώλεια βάρους είναι δύο παράγοντες που δεν μπορεί να παραγνωρίσει ένας καρδιολόγος όταν ψάχνει λύσεις για τους ασθενείς του.

Προσθέτει, δε, ότι στα χρόνια που εργάζεται στο νοσοκομείο δεν έχει δει σοβαρή αύξηση σε καρδιαγγειακά νοσήματα όσων ακολουθούσαν τη διαλειμματική δίαιτα. «Πρόκειται για αναδρομική έρευνα, που εξάγει πολύ μεγάλα συμπεράσματα από μια πολύ περιορισμένη εικόνα στον τρόπο ζωής των ανθρώπων», σχολιάζει.

Η ομάδα πάντως ενθαρρύνει επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων να ασχοληθούν με το ζήτημα, αφού δεν έχουν κατορθώσει να προσδιορίσουν τα αίτια της πιθανής σύνδεσης της δίαιτας με θανατηφόρους παθήσεις. Χωρίς κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί, η εικασία της ομάδας του δρος Ζονγκ είναι πως εξαιτίας της ελαττωμένης πρόσληψης τροφής οι άνθρωποι χάνουν μυϊκή μάζα, έλλειψη η οποία στο παρελθόν έχει συνδεθεί με επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.

Η διαλειμματική νηστεία τελικά βλάπτει την καρδιά;
«Μη βιάζεστε» είναι η απάντηση που δίνουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες, βλέποντας τους περιορισμούς και ενδεχομένως τα κενά που εμφανίζει η πολύκροτη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες.

«Αυτή είναι μία μελέτη και από την άλλη υπάρχουν πολλές μελέτες που λένε πως ο μηχανισμός της διαλειμματικής βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι εκεί και είναι δομημένες], αναφέρει δελτίο του CBC.

Και για του λόγου το αληθές, τον Νοέμβριο του 21 το site της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρείας είχε άρθρο με τίτλο: «Η διαλειμματική νηστεία πιθανόν προστατεύει την καρδιά».

Δύο χρόνια μετά, στο συνέδριο της ίδιας καρδιολογικής εταιρείας, παρουσιάστηκε μελέτη που έδειχνε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή όσοι κάνουν διαλειμματική κινδυνέψουν κατά 91% να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή.

Τα κενά της πολυσυζητημένης έρευνας
Κι όπως διχάζονται οι άνθρωποι για την διαλειμματική νηστεία, έτσι ακριβώς διίστανται οι απόψεις και στους επιστήμονες, με τους μεν να λένε πως είναι θαυματουργή και άλλους να λένε πως είναι προβληματική καθώς στρεσάρει τον οργανισμό.

Μελέτες έδειξαν πως τα οφέλη της είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έγιναν σε ζώα και εκείνη που είχε την μεγαλύτερη διάρκεια διήρκησε μόνο έναν χρόνο.

Αντιθέτως, η τελευταία έρευνα που έδειξε πόσο βλαβερή είναι για την καρδιά, έγινε σε 20.000 ανθρώπους σε βάθος 15ετίας.

Τα ευρήματα της έρευνας τίθενται υπό αμφισβήτηση από πολλούς και αυτό γιατί δεν έχει γίνει γνωστό:

– Τι έτρωγαν μέσα σε 8 ώρες

– Αν κάπνιζαν

– Αν έπιναν αλκοόλ

– Αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα., παράγοντες που σίγουρα παίζουν ρόλο στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η δυσκολία έγκειται στην πειθαρχία. Αν δηλαδή θα καταφέρει κάποιος που έχει μείνει 16 ώρες νηστικός να φάει υγιεινά σε εκείνο το 8ωρο που επιτρέπεται να φάει.

Οι επιστήμονες συστήνουν ψυχραιμία. Εξηγούν πως πρόκειται για μια έρευνα που ναι μεν χτυπά καμπανάκια αλλά χρειάζονται πολλές περισσότερες μελέτες σε αυτήν την κατεύθυνση για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη