Στα ύψη η τιμή των καυσίμων, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμέτοχη τους μαυραγορίτες

Tο βαρέλι είχε στις διεθνείς αγορές 134 δολάρια και πληρώναμε γύρω στο 1.90 ευρώ, όσο και τώρα που το βαρέλι έχει 85 ευρώ.
Ακριβά πληρώνουν την βενζίνη οι Έλληνες εκδρομείς το τελευταίο διάστημα, μία τάση η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα λόγω της ανοδικής πορείας του Brent, της γεωπολιτικής έντασης και των εκτιμήσεων για ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, παράγοντες που τροφοδοτούν την αβεβαιότητα στην αγορά και ασκούν ανοδικές πιέσεις στο Brent.

H διεθνής τιμή του πετρελαίου προσέγγισε τα 87 δολάρια τις τελευταίες ημέρες ενώ παράγοντες της διεθνούς αγοράς αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις τους για το 2024. Στην ελληνική αγορά, τις τελευταίες εβδομάδες τόσο η τιμή της βενζίνης όσο και του πετρελαίου κίνησης κινούνται ανοδικά και σε κάποιες περιοχές της χώρας, ειδικά στα νησιά έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Ωστόσο, όπως εκτιμούν παράγοντες της ελληνικής αγοράς, και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου η τιμή είχε συγκρατηθεί σε κάπως πιο λογικά επίπεδα, ίσως να βρίσκονται μια ανάσα από τα 2 ευρώ.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,934 ευρώ το λίτρο από 1,906 πριν από μία εβδομάδα, του diesel κίνησης στα 1,710 από 1,701 και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,332 από 1,322.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καυσίμων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΣΑΠΕΚ), Νίκος Παπαγεωργίου σημείωσε ότι: «η τιμή της αμόλυβδης πλησιάζει τα δύο ευρώ το λίτρο. Εδώ και δέκα μέρες καταγράφεται στην ελληνική αγορά μια αύξηση η οποία έχει φτάσει πια τα εννέα με δέκα λεπτά το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή. 
Το Σάββατο, ενδεχομένως να δούμε ένα δυο λεπτά ακόμη περισσότερο» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Μια μέση τιμή σήμερα που μιλάμε είναι το 1,93 ευρώ το λίτρο για όλη η χώρα, ενδεχομένως να το βρούμε και 1,89 ευρώ το λίτρο στις μεγάλες αστικές πόλεις, αλλά και 2,12 ευρώ το λίτρο στα πιο απομακρυσμένα νησιά». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, «ενδεχομένως να δούμε, πλησιάζοντας το Πάσχα, η τιμή της βενζίνης να φτάνει και τα 2 ευρώ το λίτρο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη