Σοκ στην Θεσσαλονίκη από το αιφνίδιο λουκέτο σε πολυτελές ξενοδοχείο


Σε αιφνίδια αναστολή της λειτουργίας του προχώρησε το Σάββατο 30 Μαρτίου το 5άστερο ξενοδοχείο Nikopolis της Θεσσαλονίκης, γράφοντας ένα ακόμα επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ του ξενοδόχου Χρήστου Καλιακάτσου και του επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη. Η διοίκηση της μονάδας ανακοίνωσε ότι δε δέχεται νέες κρατήσεις και ακυρώνονται οι υπάρχουσες, η ιστοσελίδα της είναι πλέον ανενεργή ενώ αναμένονται διευκρινίσεις σχετικά με την αποζημίωση των πελατών.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ξενοδοχείου έχει ως εξής:
«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι αιφνιδίως η επιχείρηση μας αναστέλλει τη λειτουργία της. Ως εκ τούτου, από 30/03 δεν θα έχετε τη δυνατότητα να διανυκτερεύσετε στο κατάλυμά μας, ούτε και να σας παρέχουμε κάποια από τις υπηρεσίες μας», αναφέρεται στην επιστολή της διοίκησης του ξενοδοχείου προς τους συνεργάτες, τους επισκέπτες και τους προμηθευτές του προσθέτοντας 
«Σχετικά με το ύψος του ποσού που έχετε καταβάλει για την κράτησή σας, θα σας ενημερώσουμε σχετικά από 01/04. Να είστε βέβαιοι πως θα εξασφαλίσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποκατασταθεί οποιαδήποτε ζημία σας».

Το δάνειο, ο κορωναϊός και η πιθανή συμφωνία
Η κόντρα μεταξύ του ξενοδόχου Χρήστου Καλιακάτσου και του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη μαίνεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια. 
Εταιρεία του κ. Μυστακίδη έχει αγοράσει από την τράπεζα Αττικής, έναντι συνολικού τιμήματος 8,5 εκατ. ευρώ, το ακίνητο (μαζί με το δάνειο) στο οποίο μισθωτής είναι ο Χρήστος Καλιακάτσος, προηγούμενος ιδιοκτήτης του Nikopolis. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ των δύο, ο επιχειρηματίας ζήτησε από τον ξενοδόχο περίπου 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να του επιστραφεί η επιχείρηση. 
Το ξενοδοχείο λειτουργούσε υπό τη μορφή του sales & lease back από τον κ. Καλιακάτσο, όμως, ο νέος ιδιοκτήτης κατήγγειλε τη μίσθωση, καθώς κατά τη διάρκεια του κορωναϊού ο ξενοδόχος αδυνατούσε να πληρώσει τις δόσεις του δανείου. 
Να σημειωθεί ότι το κράτος δεν έδωσε οικονομική ενίσχυση σε όσα ξενοδοχεία λειτουργούσαν υπό αυτό το καθεστώς.

Το θέμα ανέλαβαν να λύσουν τα δικαστήρια, με τον κ. Καλιακάτσο να πετυχαίνει αναστολή της χρήσης του ξενοδοχείου από τον κ. Μυστακίδη μέχρι το 2030, οπότε και θα εκδικαστεί η ανακοπή (μέχρι τότε, δηλαδή, η διαχείριση του ξενοδοχείου παραμένει στον κ. Καλιακάτσο).

Ωστόσο δεν πέτυχε την αναστολή εκτέλεσης της κατάσχεσης του εξοπλισμού του ξενοδοχείου έναντι οφειλών του, ως μισθωτή, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Έτσι ο κ. Μυστακίδης προχώρησε στις αρχές Νοεμβρίου σε κατάσχεση κινητού εξοπλισμού του ξενοδοχείου (έπιπλα, καρέκλες, τραπέζια κ.ά.).

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η εν λόγω κόντρα έχει μάλλον καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ των δύο, με τον ξενοδόχο να οδηγεί την εταιρεία του σε πτώχευση προκειμένου να απαλλαχθεί του δανείου και τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία να αποκτά το ακίνητο, αξίας τουλάχιστον 16 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του.

Το 5άστερο ξενοδοχείο Nikopolis, με 99 δωμάτια, βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 3 χλμ. από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», σε μια έκταση 25 στρεμμάτων. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022 υπό το brand Kempinski, στοχεύοντας στους business ταξιδιώτες της Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου είχαν πραγματοποιήσει απεργία στις 22 αλλά και στις 26-27 Μαρτίου, ζητώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους και πλέον αναμένουν με αγωνία την ενημέρωση από την πλευρά της εργοδοσίας.

Όπως ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση, «εμείς, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του Ξενοδοχείου Νικόπολις γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια από πρώτο χέρι τι σημαίνει "ανάπτυξη" στον κλάδο του τουρισμού. Η επιχείρηση έμενε όρθια και έφερνε κέρδη στους ιδιοκτήτες χάρη στη δική μας δουλειά. Αντίθετα για εμάς, υπήρχε μόνο εντατικοποίηση της δουλειάς, εκβιασμοί, απληρωσιές, πληρωμές με έναντι.

Όταν εμείς οι ίδιοι αποφασίσαμε ότι δεν πάει άλλο και ήρθαμε σε επαφή με το κλαδικό μας συνδικάτο, το ΣΕΤΕΠΕ, καταφέραμε τις πρώτες νίκες μας, καθώς η επιχείρηση έχει αρχίσει να καταβάλλει μέρος των χρωστούμενων μισθών και οφειλούμενων επιδομάτων».

Ωστόσο, επισημαίνεται, «η εργοδοσία συνεχίζει τον εμπαιγμό στο πρόσωπό μας. Τη στιγμή που συνεχίζει να μας χρωστάει δεδουλευμένα, ταυτόχρονα αρνείται να μας ξεκαθαρίσει ποια είναι η κατάσταση της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Για εμάς, είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να μας φορτώσει για άλλη μια φορά το λογαριασμό από τα κέρδη όλων των προηγούμενων χρόνων.

Αρνούμαστε να σηκώσουμε για άλλη μια φορά το βάρος των κερδών τους και των επιχειρηματικών τους πλάνων. Το ξενοδοχείο είμαστε εμείς: οι καμαριέρες, οι καθαρίστριες, οι μάγειρες, οι λαντζιέρηδες, οι ρεσεψιονίστ, οι τεχνικοί, όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτό. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτό».

«Διεκδικούμε:

Άμεση ενημέρωση από μεριά της διεύθυνσης για την πορεία της επιχείρησης.

Σταθερή ημερομηνία μισθοδοσίας για όλους ανεξαιρέτως στις 10 κάθε μήνα, με βάση τη σύμβαση.

Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων μας. Κανείς εργαζόμενος με οφειλόμενους μισθούς και επιδόματα.

Στελέχωση του Ξενοδοχείου, τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού σε όλα τα πόστα.

Με βάση τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι του Ξενοδοχείου Νικόπολις, μαζί με το ΣΕΤΕΠΕ αποφασίζουν την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Παρασκευή 22 Μαρτίου.

Όλοι οι συνάδελφοι μια γροθιά! Κανένας μόνος του!!»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη