Από τις πρώτες ηµέρες µετά την τραγωδία στα Τέµπη, πάντως, ο Κώστας Λακαφώσης εµφανιζόταν σε τηλεοπτικές εκποµπές ως εµπειρογνώµονας και αργότερα ως τεχνικός σύµβουλος συγγενών θυµάτων. Βρέθηκε στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας τις τελευταίες µέρες, µετά την αποκάλυψη του Νίκου Πλακιά, πατέρα και θείου θυµάτων στα Τέµπη, ο οποίος είπε για εκείνον ότι δηλώνει κατά ιδιότητα µηχανολόγος µηχανικός, δεν έχει επαγγελµατικά δικαιώµατα, δεν έκανε ποτέ έναρξη τέτοιου επαγγέλµατος, δεν έχει εγγραφεί ποτέ στο ΤΕΕ και δεν έχει σφραγίδα µηχανικού.
Η παρέµβαση έγινε µετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δηµοσιότητας σχετικά µε το πόρισµα του ΕΟ∆ΑΣΑΑΜ για τα Τέµπη και τη διάψευση εκ µέρους εκπροσώπων των Πανεπιστηµίων της Γάνδης και της Πίζας σχετικά µε το συμπέρασμα για το αίτιο της πυρόσφαιρας.
Είναι ασφαλισμένος στον ΕΔΟΕΑΠ (ταμείο δημοσιογράφων), ενώ σε ερώτηση αν πληροί τα τυπικά προσόντα για πραγματογνωμοσύνη, απάντησε πως δεν απαιτείται, καθώς όποιος υπογράφει μια τεχνική έκθεση, αξιολογείται.
Το δημοσιογραφικό παρελθόν του Κώστα Λακαφώση φαίνεται πως ξεκίνησε το 2007, όταν παρουσιαζόταν στην εκπομπή "Αποδείξεις" του Νίκου Ευαγγελάτου ως "επιστημονικός συνεργάτης".
Ένα από τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που ζήτησε ο Άρειος Πάγος θα είναι και το επάγγελμα που ασκεί ο κ. Κώστας Λακαφώσης. ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και δεν έχει πραγματοποιήσει έναρξη επαγγέλματος ως μηχανικός. Είναι ασφαλισμένος στον ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης), γεγονός που σπέρνει πολλές αμφιβολίες για την ιδιότητά του ως μηχανικός.
Πέρα από την υπόθεση των Τεμπών, ο Κώστας Λακαφώσης ήταν ο «Ελληνας που κυνηγάει την Tesla του Ελον Μασκ» σύμφωνα και με τα ξένα ΜΜΕ.
Ο γνώριμος πλέον στο Πανελλήνιο από την υπόθεση τη τραγωδίας των Τεμπών, «ερευνητής» ή «εμπειρογνώμονας» ή δεν ξέρουμε τι άλλο, είχε καταγγείλει και την Tesla του Ελον Μασκ στην αμερικανική NHTSA (Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ). Μάλιστα είχε ζητήσει την ανάκληση 1,6 εκατ. αυτοκινήτων Tesla, για λόγους ασφαλείας.
Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Μαρτίου του 2023 ο Λακαφώσης, απέστειλε μια επιστολή 18 σελίδων προς την Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NHTSA).
Στο επίκεντρο της επιστολής του: η Tesla και οι «ανεξήγητες» συμπεριφορές των οχημάτων της, που έχουν συνδεθεί με τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Λακαφώσης υποστήριζε ότι πίσω από αυτά τα συμβάντα δεν κρύβεται «ανθρώπινο λάθος» αλλά η απουσία μιας κρίσιμης δικλίδας ασφαλείας στο ίδιο το λογισμικό των οχημάτων.
Στην επιστολή του μάλιστα ζητά την ανάκληση 1,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων της Tesla, με στόχο να ενσωματωθεί μια ψηφιακή ρύθμιση που θα μειώνει την πιθανότητα να γίνει το λεγόμενο «pedal misapplication» – δηλαδή η λάθος ενεργοποίηση ποδωστηρίου, όταν ο οδηγός πατάει κατά λάθος γκάζι αντί για φρένο ή το αντίστροφο.
Μάλιστα στην επιστολή παρουσίασε τεχνική ανάλυση του που όπως είχε τονίσει βασίζεται σε αρχές των Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου αλλά και της… Νευροεπιστήμης.
Ο Λακαφώσης έφερε ως παράδειγμα ένα συμβάν στην Αθήνα, όπου οδηγός Tesla Model Y κατέληξε να συγκρουστεί με σταθμευμένα οχήματα επειδή –όπως είπε– το αυτοκίνητο «επιτάχυνε μόνο του» λίγο πριν παρκάρει. Παρά την άρνηση της Tesla να αποδεχτεί σφάλμα του συστήματος, η τεχνική προσέγγιση του Λακαφώση καταλήγει στο ότι ακόμη και αν δεχθούμε πως το λάθος ήταν του οδηγού, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: τι έκανε ο κατασκευαστής για να αποτρέψει αυτό το λάθος;