
Χαλκιδική : Στον παράδεισο του "κρυμμένου καταρράκτη"
Οι καταρράκτες Περιστερίου βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Μεσοβυζαντινό Κάστρο «Νέπωσι ή αλλιώς Καστέλι», κοντά στο Παλαιοχώρι του Δήμου Αριστοτέλη της Χαλκιδικής.
Ο ποταμός ξεκινάει από τον Χολομώντα λίγο πριν την ένωση με τον Χαβρία ο ποταμός γίνεται ορμητικός και σχηματίζονται 2 καταρράκτες περίπου 100 μέτρων ύψος.
Δεξιά του ποταμού σχηματίζονται βράχια περίπου 300 μέτρων και ανάμεσα στους γκρεμούς δημιουργούνται σπηλιές που οι
κάτοικοι του Παλαιοχωρίου τις αποκαλούν « φούρνους».
Παλιότερα στην περιοχή μέσα στα βράχια υπήρχαν όρνια και αετοί. Στις τρύπες κάτω από τους καταρράκτες φώλιαζαν Αγριοπερίστερα, όπου πήρε και το όνομα της η περιοχή λόγω τους αυξημένου πληθυσμού τους.
Ο αριθμός βέβαια έχει μειωθεί σημαντικά.
Η περιοχή είχε γίνει και καταφύγιο πολλών άγριων ζώων.
Ιδιαίτερη ομορφιά όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μεγαλείο της φύσης είναι η χλωρίδα της περιοχής.
Ένα σπάνιο είδος από κάκτο αναπτύσσεται και φυτά που βρίσκονται πάνω στα βράχια.
Σε όλη την διαδρομή, η οποία και ξεκινάει από το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής προς το κάστρο «Νέπωσι ή αλλιώς Καστέλι» με αυτοκίνητο φτάνουμε σε μια τοποθεσία όπου οι κάτοικοι την ονομάζουν «Βρωμοχώρι» και από εκεί ξεκινάει η πεζοπορία προς τους καταρράκτες, ο επισκέπτης απολαμβάνει ένα τοπίο με μοναδικούς συνδυασμούς της βιοποικιλότητας, τα βράχια και τις βάθρες (πισίνες) που έχει δημιουργήσει η φύση.
Κατά τους χειμερινούς μήνες η ποσότητα του νερού υπερδιπλασιάζεται.
Η περιοχή είναι δύσβατη και χρειάζεται οδηγό που γνωρίζει την διαδρομή .
Επίσης, ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει μαζί του νερό και τροφή, καθώς και κατάλληλο ρουχισμό.








