Και ποιος θα πληρώσει την ζημιά που έκαναν στην Χαλκιδική και τους κατοίκους της, οι επαγγελματίες του μίσους ;;;

«Τσιμουδιά οι ακτιβιστές, τσιμουδιά και οι πολιτικοί που έκαναν καριέρα χάρη στις Σκουριές. Συνεπώς κάτι από τα δύο συμβαίνει. Ή τώρα πείστηκαν ότι δεν χάλασε ο κόσμος, όπως τότε νόμιζαν, ή το έργο στήθηκε, για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, και κατεβαίνει από τη σκηνή στα μουλωχτά».

Αλήθεια πήρε κάπου το μάτι σας τους “SOS Χαλκιδική”; Θυμάστε τους κυρίους και τις κυρίες που, όπου βρισκόσουν, στην ουρά της εφορίας, στο λεωφορείο, στα δικαστήρια, τους έβλεπες μπροστά σου; Χάθηκαν κι αυτοί. Μαζί με τους “Αγανακτισμένους”, τους “Δεν πληρώνω”, τους “Όχι στα διόδια” και τους δασκάλους που έλεγαν ότι τα παιδάκια λιποθυμούν στα σχολεία. Οι εργασίες στις Σκουριές ξανάρχισαν κανονικά και με υπογραφή υπουργού, αλλά φύλλο δεν κουνιέται. Δεν είναι ακριβώς έτσι, λέει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. «Ο υπουργός δίνει στην εταιρεία δευτερεύουσες άδειες, γίνονται επιφανειακές εργασίες, το κεντρικό πρόβλημα παραμένει, θα δούμε αν η κυβέρνηση τους κλείνει το μάτι έστω και έτσι, όμως ο τόπος παραμορφώνεται μέρα με τη μέρα». Ωραία λοιπόν, αφού ο τόπος συνεχίζει να παραμορφώνεται μέρα με τη μέρα, γιατί δεν έχουμε κινητοποιήσεις; Τσιμουδιά οι ακτιβιστές, τσιμουδιά και οι πολιτικοί που έκαναν καριέρα χάρη στις Σκουριές. Συνεπώς κάτι από τα δύο συμβαίνει. Ή τώρα πείστηκαν ότι δεν χάλασε ο κόσμος, όπως τότε νόμιζαν, ή το έργο στήθηκε, για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, και κατεβαίνει από τη σκηνή στα μουλωχτά. Αν ισχύει κάτι τρίτο, ευχαρίστως να το ακούσουμε.

Χρόνια τώρα, από τότε που άρχισε η ιστορία, υπήρχαν άνθρωποι που προσπαθούσαν να μιλήσουν ψύχραιμα. Εάν πράγματι η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική καταστρέφει το περιβάλλον, πρέπει να διακοπεί. Αλλά αυτό δεν θα το κρίνουν τα καφενεία, οι γιάφκες, τα κομματικά γραφεία ούτε καν μεμονωμένοι ειδικοί. Κανένας δεν είναι ταυτοχρόνως και δασολόγος και γεωλόγος και χημικός και μεταλλειολόγος και νομικός.

Οι πανεπιστήμονες τελείωσαν στο Μεσαίωνα. Υπάρχει το Συμβούλιο της Επικράτειας, που δόξα τω Θεώ ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί για περιβαλλοντική αδιαφορία. Εκείνο θα κρίνει εάν ο φάκελος της επένδυσης είναι πλήρης ως προς τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σύμφωνος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όποιος έχει διαφορετική άποψη έχει δικαίωμα να μαζέψει τα επιστημονικά επιχειρήματά του και, αντί να τα περιφέρει στις τηλεοράσεις, στις διαδηλώσεις και στα καμπ των διεθνών αλληλέγγυων, να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Έτσι γίνεται στις χώρες όπου εξακολουθούν να λειτουργούν οι θεσμοί. Όταν γίνουμε Βενεζουέλα -που λίγο έλειψε- το ξαναβλέπουμε.

Μόνον που στην Ελλάδα ο ορθολογισμός έχει τεθεί υπό διωγμό. Στις Σκουριές μία κίνηση διαμαρτυρίας, που άρχισε από λίγους ανθρώπους και ενδεχομένως αθώες προθέσεις, απέκτησε διαστάσεις, όταν έσπευσε πρώτα να την υιοθετήσει και κατόπιν να τη χειραγωγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εφαρμογή του δόγματος “ο τυχοδιωκτισμός ως πολιτική”. Εσείς τι λέτε; Είχαν επιστημονική άποψη για τη μέθοδο flashmelting εκείνοι που πετούσαν τις μολότοφ μέσα στο δάσος ; Φασαρία ήθελαν, κινηματικές δράσεις, κάποιοι ήθελαν και νεκρούς. Σε αυτούς τους ανθρώπους η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ έσπευδε να δώσει αγωνιστικό φωτοστέφανο.

Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ είναι. Δηλαδή ένα προσωποπαγές, εθνικολαϊκιστικό κόμμα, που δεν έχει ούτε ηθική ούτε ιδεολογική αναστολή να στεγάσει τους χειρότερους και να δώσει τα χέρια με τα συμφέροντα που χθες παρίστανε ότι πολεμούσε. Αλλά όλοι εκείνοι οι “αγωνιστές”, που χθες δεν έλειπαν από διαδήλωση και πετροβολητό και σήμερα κρύβονται, ειδικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική, οφείλουν εξηγήσεις στην τοπική κοινωνία, την οποία πότισαν με το δηλητήριο του μίσους.Ή μήπως ζητάμε πάρα πολλά;
[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Μάκη Βοϊτσίδη, 22/5/2016]

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη