Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα για τη Χρυσή Αυγή, μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της περασμένης Κυριακής που έθεσε το κόμμα εκτός Βουλής.
Άτομα που γνωρίζουν καλά τον χώρο, δεν αποκλείουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας από τον Ηλία Κασιδιάρη. Κάτι τέτοιο θα είχε ως το πιθανότερο αποτέλεσμα τη διάσπαση της Χ.Α., καθώς ο ηγέτης του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, ίδρυσε τη Χρυσή Αυγή για να την ελέγχει και δεν σκέφτεται να παραδώσει τα ηνία, σύμφωνα με την Realnews.
Η εκλογική συντριβή της Χρυσής Αυγής αποτελεί, πάντως, μια βαριά ήττα για τον ιδρυτή και ηγέτη του κόμματος, η οποία δίνει τροφή σε σενάρια και εικασίες να ανατεθεί το μέλλον του -περιθωριακού αυτού- χώρου σε πρόσωπα άλλων στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η απουσία των πιο προβεβλημένων στελεχών στις πρώτες δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, στο σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα ενημέρωσης, αμέσως μετά την πανωλεθρία των εκλογών.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έστειλε το μήνυμα πως “η Χρυσή Αυγή δεν τελείωσε”, σε “εχθρούς και φίλους εντός εισαγωγικών”, όπως είπε χαρακτηριστικά έχοντας στο πλευρό του το δεξί του χέρι, Νίκο Παππά, και την κόρη του, Ουρανία.
Ενδεχομένως, ωστόσο, το πιο ηχηρό μήνυμα που εξέπεμψε το συγκεκριμένο βίντεο να ήταν η απουσία αλλά και η σιωπή των πιο αναγνωρίσιμων στελεχών του κόμματος, όπως του Ηλία Κασιδιάρη και του Ηλία Παναγιώταρου.
Επισήμως, η Χρυσή Αυγή και η ηγεσία της διαψεύδουν οποιονδήποτε ψίθυρο ή συζήτηση που κάνει λόγο για εσωκομματικό εμφύλιο, όμως η απουσία της από τη Βουλή, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες οικονομικές παροχές που θα απολαμβάνει πλέον το νεοναζιστικό κόμμα, αποδυναμώνουν αισθητά τον Ν. Μιχαλολιάκο.
Παράλληλα, πηγές κοντά στο κόμμα θεωρούν ότι η μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα δυσκολέψει την καταβολή των ενοικίων για τα γραφεία του κόμματος στη Μεσογείων και η μετακόμιση, αν και δεν είναι μονόδρομος, ενδέχεται να είναι μία από τις βασικές αλλαγές που θα δούμε το επόμενο διάστημα.
Η απολογία Πατέλη
Ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα για τις εξελίξεις στα εσωκομματικά της ακροδεξιάς παράταξης αναμένεται να αποτελέσει η ερχόμενη Τετάρτη, 17 του μήνα, όταν και θα διεξαχθεί η επόμενη δικάσιμος της δίκης, όπου καλείται να απολογηθεί ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, ο οποίος κανονικά θα απολογείτο στις 28/6/2019, αν δεν είχε υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο στη δικάσιμο της προηγούμενης ημέρας.
Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί θα είναι η πρώτη μέρα από τότε που ξεκίνησε η δίκη όπου τα ηγετικά στελέχη δεν θα προστατεύονται από τον βουλευτικό μανδύα που είχαν έως τώρα, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε καθοριστικές εξελίξεις και αποκαλύψεις.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης το τι θα πουν στη δίκη και παλαιότεροι στενοί συνεργάτες και στελέχη της οργάνωσης όπως -μεταξύ άλλων- ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης και ο πρώην βουλευτής Εύβοιας Νίκος Μίχος. Αξίζει να αναφερθεί ότι το απογοητευτικό ποσοστό που σημείωσε η Χρυσή Αυγή στις εθνικές εκλογές φαίνεται να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην προδιαγεγραμμένη πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών.
Τα χαμηλά νούμερα που πήρε στις ευρωεκλογές αποτέλεσαν το Πρώτο σοβαρό καμπανάκι ανησυχίας στους κύκλους της οργάνωσης που έβλεπαν το κόμμα να χάνει το όποιο κοινωνικό έρεισμα είχε με ταχύτατους ρυθμούς.
Παράλληλα, το γεγονός ότι ο Η. Κασιδιάρης, ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας συγκέντρωσε το διπλάσιο ποσοστό (10,53%) από το ποσοστό που σημείωσε το κόμμα στις ευρωεκλογές (4,87°/ο) ενίσχυσε τον ανταγωνισμό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου απέναντι στον Ν. Μιχαλολιάκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι σχέσεις των δύο βρέθηκαν στο ναδίρ, καθώς ο Κασιδιάρης φέρεται να προωθούσε δικούς του υποψηφίους στις περιφέρειες, ενώ προσπάθησε να αποκτήσει δική του εφημερίδα. Στη συνέχεια, αφορμή για συζητήσεις αποτέλεσε η επιλογή του γενικού γραμματέα να είναι υποψήφιος στο Νότιο τομέα της Β’ Αθηνών, ουσιαστικά αφαιρώντας τη βουλευτική έδρα από τον Η. Παναγιώταρο, επίσης υποψήφιο στον ίδιο τομέα.
Αυτές οι κινήσεις σύμφωνα με πληροφορίες έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά, με ανθρώπους μέσα στο κόμμα αλλά και υποστηρικτές να κατηγορούν τον Ν. Μιχαλολιάκο ότι δίνει προτεραιότητα σε φίλους και συγγενείς αφήνοντας εκτός στελέχη και πρόσωπα που θα μπορούσαν να διασώσουν τον διαφαινόμενο εκλογικό διασυρμό και, κατ’ επέκταση, την ίδια τη Χρυσή Αυγή.
Πάντως, σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο Ν. Μιχαλολιάκος χάνει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής αποκλείεται, καθώς κύκλοι κοντά στην οργάνωση αναφέρουν ότι «ο Μιχαλολιάκος είναι η Χρυσή Αυγή».
Ωστόσο, μετά τις απανωτές εκλογικές αποτυχίες αλλά και τις ενδεχόμενες εξελίξεις στη δίκη της οργάνωσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα σενάριο αποχώρησης πολλών σημαντικών στελεχών, όπου κάτω από την ηγεσία των πιο προβεβλημένων προσώπων του χώρου (που δεν έχουν άμεση εμπλοκή και στη δίκη) θα δημιουργήσουν μια νέα παράταξη, που θα θέσει στόχο να διεκδικήσει τις χαμένες ψήφους του κόμματος, εξέλιξη που θα αποτελέσει και το ουσιαστικό τέλος στα μελλοντικά πλάνα της Χρυσής Αυγής.