Απαγόρευση εξόδου από την χώρα για τους αδελφούς Ψωμιάδη

Νέα δίωξη εις βάρος τους!
Νέα δίωξη ασκήθηκε εις βάρος του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδερφού του Διονύση που αφορά μια παράμετρο της βασικής υπόθεσης για την οποία έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη μαζί με άλλους έξι κατηγορούμενους- υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ωστόσο, μην ξεχνάμε και το παλαιότερο σκάνδαλο για το οποίο είχε κατηγορηθεί ο κύριος Ψωμιάδης με τα λεγόμενα "45άρια".

Η έρευνα έδειξε ότι 80 άτομα είχαν προσληφθεί για την παροχή συγκεκριμένου έργου. Όμως, κατά τη θητεία των αδελφών Ψωμιάδη, απασχολήθηκαν σε άλλες θέσεις εργασίας.
Οι κατηγορίες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της υπόθεσης με τις απευθείας αναθέσεις έργων μέχρι 45.000 ευρώ και τις παράνομες συμβάσεις με μισθωτούς της Νομαρχίας και της Περιφέρειας. Οι αδερφοί Ψωμιάδη καθώς και έξι πρώην στελέχη της Νομαρχίας, παραπέμθηκαν για απιστία στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, και για ψευδείς βεβαιώσεις.

Η δικογραφία έχει δύο σκέλη: 
Το πρώτο αφορά τις κατατμήσεις 456 έργων , συνολικής αξίας 15,3 εκατ. ευρώ που δόθηκαν με απ’ ευθείας αναθέσεις σε εργολάβους. 
Και το δεύτερο έχει να κάνει με συμβάσεις της Νομαρχίας, και μετέπειτα περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εργαζόμενους που εισέπραξαν παράνομα χρήματα, με ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το δημόσιο. Η νέα δίωξη σχετίζεται με το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης.

Το περιβάλλον των αδερφών Ψωμιάδη σημειώνει ότι προσκομίστηκαν έγγραφα από το Ελεγκτικό Συνέδριο που δείχνουν, μετά και από έλεγχο οικονομικών επιθεωρητών, πως «η λειτουργία της διοίκησης Ψωμιάδη ήταν νόμιμη και ότι δεν υπήρχε καμία οικονομική ζημία για το ελληνικό δημόσιο».

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι συμβασιούχοι δεν εργάστηκαν στο έργο για το οποίο προσελήφθησαν αλλά σε άλλες θέσεις καθώς «η Νομαρχία Θεσσαλονίκης (τότε) είχε έλλειψη προσωπικού λόγω της συνταξιοδότησης 400 μόνιμων υπαλλήλων».

Από την αρχή της υπόθεσης, οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης επισημαίνουν ότι κανένας δεν έχει ωφεληθεί, αφού οι συμβασιούχοι εισέπραξαν αποκλειστικώς και μόνον τη νόμιμη αμοιβή τους, η οποία θα τους επιδικαζόταν δικαστικώς, για την εργασία τους, ανεξαρτήτως αν αυτή παρασχέθηκε σε συναφείς υπηρεσιακές θέσεις λόγω επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών.

Ωστόσο τα δύο αδέρφια αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους οι οποίοι είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η καταβολή 20.000 ευρώ ο καθένας.



Εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί δεν έχουν τεθεί ακόμη σε αργία οι αδελφοί Ψωμιάδη

Εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί δεν έχουν τεθεί ακόμη σε αργία οι αδελφοί Ψωμιάδη
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς αναζητά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες εις βάρος των υπευθύνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης
Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες εις βάρος των υπευθύνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για τη μη έκδοση απόφασης να τεθούν σε αργία οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης, που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για τα λεγόμενα «45άρια», αναζητεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Προς τούτο παρήγγειλε από την εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνά Κωνσταντινίδου τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία στα πρόσωπα των αδελφών Ψωμιάδη συντρέχουν οι προϋποθέσεις να τεθούν σε καθεστώς αργίας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τα όσα προβλέπονται στον «Καλλικράτη».

Τα επίμαχα δημοσιεύματα που επικαλέστηκε ο εισαγγελέας για την παραγγελία του αναφέρουν ότι ο «Καλλικράτης» ορίζει πως «η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση».


Εν προκειμένω, στους αδελφούς Ψωμιάδη επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από την ανακρίτρια διαφθοράς, στην οποία είχαν απολογηθεί για την υπόθεση με τα «45άρια». Οι περιοριστικοί όροι διατηρήθηκαν στη συνέχεια κι από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που τους παρέπεμψε, μαζί με έξι ακόμη πρόσωπα (άλλοτε στελέχη της διοίκησης Ψωμιάδη στην πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης) στο ακροατήριο του τριμελούς εφετείου Κακουργημάτων.
Νεότερη Παλαιότερη