Θεσσαλονίκη : Στη γραμμή εκκίνησης το πιο εντυπωσιακό Δημόσιο έργο


Θέμα ημερών θεωρείται η έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του έργου αναβάθμισης της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, με την κατασκευή Υπερυψωμένης Λεωφόρου Ταχείας Κυκλοφορίας, το λεγόμενο flyover.


Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περί των 350 με 370 εκατ. ευρώ, το οποίο θεωρείται κομβικό για την αποσυμφόρηση της εσωτερικής περιφερειακής της Θεσσαλονίκης, ένα δρόμο κορεσμένο που παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα λόγω και της παλαιότητας του.

Η αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβερνητικής ατζέντας στο κομμάτι των υποδομών. Το είχε εξαγγείλει από το βήμα της περσινής ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στόχος είναι στη φετινή ΔΕΘ να έχει προχωρήσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Από την στιγμή που θα εγκριθεί το έργο ΣΔΙΤ ανοίγει ο δρόμος για την πρόσκληση εκδηλώσεων ενδιαφέροντος, στην οποία αναμένεται να υπάρξει ανταπόκριση από το σύνολο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Θα ακολουθήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικούς διαλόγου προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης και να ακολουθήσει η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το σχεδιασμό πέρα από την κατασκευή του flyover το ΣΔΙΤ θα περιλαμβάνει τη λειτουργία και συντήρηση του συνόλου της περιφερειακής για τουλάχιστον 25 χρόνια. Εξάλλου, το έργο προβλέπει και την πλήρη ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου.

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει ανάδοχος εντός του 2021, προκειμένου οι εργασίες να ξεκινήσουν το 2022 και να ολοκληρωθούν το 2025, καθώς ο χρόνος κατασκευής υπολογίζεται στα τρία χρόνια.

Η κατασκευή αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα καθώς θα αξιοποιηθούν οι "πληρωμές διαθεσιμότητας”, μια μορφή "ενοικίου” από το Δημόσιο που πληρώνεται όταν καλύπτονται οι προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί στο ΣΔΙΤ. Δεδομένου, ότι οι "πληρωμές διαθεσιμότητας” ξεκινούν από τη στιγμή ολοκλήρωσης του έργου, υπάρχει αυξημένο κίνητρο για την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών το ταχύτερο δυνατόν.

Σύντομα η παρουσίαση
Όπως δήλωσε την Παρασκευή σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, μια από τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής θα πάει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το έργο.

Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης το έργο θα αλλάξει όλη τη Θεσσαλονίκη. "Ξέρετε, η εσωτερική Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, αφορά όλους τους νομούς, όλη την κεντρική Μακεδονία, όλους αυτούς που συνδέονται με τη Χαλκιδική, όλους τους τουρίστες, τους βόρειους γείτονές μας και θα αποσυμφορήσει πάρα πολύ την πόλη. Είναι ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό, είναι ένα έργο εθνικής σημασίας πραγματικά", τόνισε ο γ.γ. Υποδομών.
Νεότερη Παλαιότερη