Θεσσαλονίκη : Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στην Ασπροβάλτα

Θεσσαλονίκη : Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στην Ασπροβάλτα
Τα σκληρά μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος βιντεοσκοπούσαν ξυλοδαρμούς των παράτυπων μεταναστών-"ομήρων" που φυλάκιζαν σε πλημμυρισμένη αποθήκη στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, και τους ανάγκαζαν να τα στείλουν σε συγγενείς τους προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να δώσουν από 900 έως 2.500 ευρώ για την μεταφορά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις απειλούσαν και χτυπούσαν τους μετανάστες σε… ανοιχτή τηλεφωνική ακρόαση με τους συγγενείς.

Ένας από τους "βασανιστές" είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ανθρωποκτονία το 2017 μέσα στις φυλακές Τρικάλων, που ήταν έγκλειστος. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν εννέα άτομα ενώ κατηγορούνται ακόμη 29. Σημειώνεται ότι τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν 130 οχήματα, συνολικής αξίας 700.000 ευρώ.

Στο πορτμπαγκαζ οι… κοντοί !!!
Το κύκλωμα έφερνε από την Τουρκία παράτυπους μετανάστες, σε ομάδες 20-40 ατόμων, μέσω του ποταμού Έβρου. Στη συνέχεια μέσα από μονοπάτια της ορεινής Ροδόπης, που κατονόμαζαν "ζούγκλα", και διαδρομή τριών ημερών, τους στοίβαζαν σε οχήματα και τους μετέφεραν σε αποθήκη έξω από την Θεσσαλονίκη. Δεν δίσταζαν να βάζουν τους κοντόσωμους και αδύνατους μετανάστες στα πορτμπαγκάζ των οχημάτων.

"Αφεντικά" της διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης φέρονται οι Μανάν και Ουσμάν, 36 και 33 χρόνων από το Πακιστάν. Ο Μανάν ήταν παλαιότερα τοποτηρητής στην Ελλάδα και αναβαθμίστηκε σε αρχηγικό μέλος. Ο Ουσμάν συντόνιζε από το κέντρο της Αθήνας. Συνομιλούσε με αφεντικά στην Τουρκία, ενώ εξαιρετικά σπάνια έβγαινε από το σπίτι για να μην συλληφθεί.

"Δάσκαλο" κατονόμαζαν έναν 24χρονο από το Πακιστάν, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνοδός και είχε χαρτογραφήσει όλα τα μονοπάτια των ορεινών διαδρομών έως τα σημεία επιβίβασης σε οχήματα. Σε αυτές τις διαδρομές είχαν και… checkpoints (σημεία σταθμοί) όπου αποθήκευαν στεγνά ρούχα, αδιάβροχα στις περιπτώσεις που έβρεχε και φορητούς φορτιστές για τα κινητά τους τηλέφωνα.

"Έχω 20 μαύρες που κουράζονται"
Οι συνομιλίες ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος αλλά και παράτυπους μετανάστες, είναι ενδεικτικές και σοκαριστικές για τον τρόπο μεταφοράς, τις απειλές και τους ξυλοδαρμούς. Σε μία από αυτές ο δουλέμπορος αναφέρει:
 "Έχω 20 μαύρες μαζί μου οι οποίες δεν περπατάνε και κουράζονται εύκολα. Θα τις παραδώσω στο ‘μικρό μαλακό βουνό’. Αν αυτοκτονήσουν οι Άραβες, να το κάνω και εγώ;".

Στη συνέχεια δικαιολογεί την καθυστέρηση της μεταφοράς ως εξής: 
"Αν δεν ήταν μια μαύρη που είναι έγκυος δεν θα είχαμε πρόβλημα να φθάσουμε στις βάρκες".

Αναφορικά με την "φόρτωση" των μεταναστών στα οχήματα ένα αρχηγικό μέλος λέει:
 "Να βάλεις στο πρώτο αμάξι τους 9 και στο δεύτερο τους 8. Να τους βάλεις με ωραίο τρόπο στο αμάξι και να τους δείξεις πώς να σκύβουν μέσα στο αμάξι. Να τους πεις πως οι οδηγοί είναι Έλληνες και θα τους δείρουν".

Ένας παράτυπος μετανάστης επικοινωνεί με συγγενή του και του αναφέρει τα όσα βιώνει: 
"Είμαστε Θεσσαλονίκη, κανόνισε για τα χρήματα, 900 ευρώ πρέπει να πληρώσω το άτομο. Με έχουν χτυπήσει άσχημα. Μου έσπασαν το χέρι". Άλλο θύμα των δουλεμπόρων επικοινωνεί και αυτός εξαναγκαστικά με συγγενή του: "Είμαι ακόμα στη ζούγκλα. Τα προηγούμενα χρήματα που είχαμε δώσει, μας χτύπησαν και μας παράτησαν. Τώρα είμαστε κοντά στη Θεσσαλονίκη στη ζούγκλα. Μας ζητάνε από 900 ευρώ, δηλαδή 180.000 πακιστανικά. Σου δίνω έναν αριθμό από Πακιστάν και ένα από Τουρκία, να μιλήσεις με αυτούς να πληρώσεις για να με αφήσουν".

"Μας χτυπάνε, έχουμε πληρώσει 350.000 πακιστανικά. Πρέπει να δώσουμε 900 ευρώ για να μας βάλουν στο τρένο" λέει ένας άλλος μετανάστης σε μέλος του κυκλώματος τον "AFZAL". Ο δουλέμπορος του απαντά απειλητικά και αφοπλιστικά: "Γιατί δεν με πληρώνεις; Εγώ σε έβαλα στο φορτηγό. Όταν θα με πληρώσεις θα φύγεις, αλλιώς δεν φεύγεις. Θα βάλω να σε δείρουν"...



Πως συννενοούνταν οι δουλέμποροι

Η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε και κωδικά ονόματα τα οποία σύμφωνα με την ΕΛΑΣ είναι τα εξής:
  • Μανάν και Ουσμάν: Οι αρχηγοί
  • "Δάσκαλος": Ο χαρτογράφος της "ζούγκλας"
  • "Βαρκάρηδες": Οι μεταφορείς από Έβρο
  • "Πράκτορες": Οι διαφημιστές
  • "Κατσάκια": Οι συνοδοί από Τουρκία
  • "Σταθμοί": Σημεία με στεγνά ρούχα και αδιάβροχα
  • "Μικρό μαλακό βουνό": Βατό μονοπάτι της Ροδόπη
thetoc.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη