Αλλες δύο γνωστές γυναίκες, καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση


Τη δική της τραυματική εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης περιγράφει μέσα από το προσωπικό της blog στο MissBloom, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη, εξηγώντας ότι ήταν μόλις 14 χρόνων τότε.
«Όπως και τόσες άλλες γυναίκες (και άντρες φυσικά), έχω δεχτεί και εγώ σεξουαλική παρενόχληση, όπου όταν το είχα τότε εκμυστηρευτεί στη φίλη μου, μου είχε πει τη φράση ''εσύ θα το προκάλεσες''. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απάντησή της. Είχα μείνει αποσβολωμένη και αποδυναμωμένη στην αντίδρασή της γιατί είχα στραφεί σε εκείνη προκειμένου να με υποστηρίξει να αντιδράσω.


Επειδή ήμουν 14 χρονών και επειδή εισέπραξα αυτή την αντίδραση από τη φίλη μου την οποία εμπιστευόμουν, αλλά και επειδή δεν είχα καμία ιδέα για το πώς θα έπρεπε να διαχειριστώ κάτι τέτοιο, είχα σκεφτεί πως μάλλον εγώ είχα κάνει κάτι λάθος, νιώθοντας ενοχές και ντροπή.


Η σεξουαλική παρενόχληση (ή κακοποίηση), συμβαδίζει συνήθως με την κατάχρηση εξουσίας, καθώς ο θύτης χρησιμοποιεί τη θέση ισχύος απέναντι στο θύμα, εκβιάζοντάς το έμμεσα ή άμεσα, ότι θα το βλάψει, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα φόβου και να το εκμεταλλευτεί. Πολλοί θύτες αλληλοκαλύπτονται και συνεργάζονται στα αποδυναμωμένα θύματα, προκειμένου να δρουν ανενόχλητοι» τονίζει η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

Μέσα από την εκπομπή της «φλΕΡΤ » καθώς και το instagram, η Νάντια Κοντογεώργη βρέθηκε στο πλευρό της Ζέτας Δούκα, μετά τη χθεσινή της αποκάλυψη για τη λεκτική και σωματική βία που υπέστη όπως κατήγγειλε από τον Γιώργο Κιμούλη.

Η ηθοποιός και παρουσιάστρια της ΕΡΤ1 είχε μιλήσει στην έναρξη της χθεσινής εκπομπής της, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Χαιρετίζω την κίνηση της Ζέτας, χαιρετίζω την κίνηση των ανθρώπων που πηγαίνουν πέρα από τον φόβο και λειτουργούν με αγάπη. Ο κόσμος αλλάζει».

Με ανάρτησή της αργότερα στο instagram, αποκάλυψε ότι και η ίδια υπήρξε θύμα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στο εργασιακό της περιβάλλον.

«Όσο περνούν οι ώρες, ανακαλώ όλες τις φορές στη ζωή μου που βίωσα σεξουαλική παρενόχληση, λεκτική βία, ψυχολογική βία, σωματική βία, τις φορές που έφευγα από πρόβες κλαίγοντας και τρέμοντας, τις φορές που ξυπνούσα και δεν ήθελα να πάω στο γύρισμα ή στο θέατρο που λάτρευα επειδή κάποιος ή κάποια συνάδελφος ή σκηνοθέτης έχριζε ψυχιατρικής βοήθειας αλλά αντ’ αυτού «όφειλα» να υποστώ τις συμπεριφορές τους νιώθοντας πως εγώ κάνω κάτι λάθος.
Προσπάθησα να είμαι ευγενής, να κάνω ψυχοθεραπεία, να ατσαλωθώ για να το διαχειρίζομαι στο μέλλον καλύτερα. Τώρα ξέρω ότι δεν έκανα εγώ κάτι λάθος… ότι δεν έπρεπε να το διαχειριστώ καλύτερα.
Tώρα πια Ζέτα θα ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι ΟΚ. Οι κανόνες άλλαξαν ήδη. Όταν τα θέατρα ανοίξουν θα είναι και οι ψυχές μας ορθάνοιχτες. Σε ευχαριστώ» έγραψε στην ανάρτησή της.



ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη