Συγκλονιστικά πλάνα κατέγραψε η κάμερα του ρόβερ «Curiosity» της NASA από τον κόκκινο πλανήτη, καθώς κατάφερε να απαθανατίσει την στιγμή που σύννεφα σχηματίστηκαν ψηλότερα από την επιφάνεια του. Νέα δεδομένα ενδέχεται να προκύψουν από αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο με τους ερευνητές να έχουν πιάσει ήδη «δουλειά», για να ανακαλύψουν ακόμη περισσότερα από τα μυστικά που κρύβει ο πλανήτης Άρης.
Εξαιρετικά σπάνια φαίνεται να είναι η εμφάνιση νεφών στη ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη. Συνήθως συσσωρεύονται κοντά στον ισημερινό του κόκκινου πλανήτη και μόνο κατά τη διάρκεια της πιο κρύας εποχής του χρόνου, δηλαδή λίγο πριν ολοκληρωθεί ένα πλήρες αριανό έτος -που αντιστοιχεί με μία διετία στη Γη- εξηγούν οι ερευνητές.
Στις φωτογραφίες που έστειλε το ρόβερ της NASA απεικονίζεται ένα εντυπωσιακό σκηνικό, αφού οι ακτίνες του ήλιου διπερνούν αυτούς τους συμπυκνωμένους ατμούς που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρυστάλλινες και ιριδίζουσες αποχρώσεις, που κάνουν τον «ουρανό» του κόκκινου πλανήτη να λάμπει σαν μαργαριτάρι.
Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν κάνει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Αυτά τα σύννεφα βρίσκονται στην πραγματικότητα σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το τυπικό επίπεδο στο οποίο σχηματίζονται τα νέφη. Κι αυτό γιατί σε ένα τόσο μακρινό -από το έδαφος- σημείο, οι θερμακρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές. Έτσι, πιθανότατα πρόκειται για διοξείδιο του άνθρακα που έχει παγώσει.
Προσπάθειες για να υπολογίσουν το υψόμετρο, όπου βρίσκονται, καταβάλλουν τώρα οι επιστήμονες, ώστε να εξακριβωθεί, εάν πράγματι ευσταθούν αυτές οι υποθέσεις.
«Αυτά τα σύννεφα είναι ίσως από τα πιο πολύχρωμα πράγματα που μπορεί να δει κανείς στον Άρη», εξηγεί ο Mark Lemmon, ερευνητής του Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης, με εξειδίκευση στην μελέτη της ατμόσφαιρας.
«Αν κοιτάζαμε τον ουρανό με γυμνό μάτι δίπλα από το ρόβερ Curiosity θα βλέπαμε φοβερά χρώματα. Πάντα θαύμαζα τα χρώματα που εμφανίζονταν ψηλά: κόκκινα, πράσινα, μπλε, μωβ», συνέχισε ο Lemmon. «Είναι πανέμορφο, όταν βλέπεις τον γεμάτο χρώματα ουρανό του Άρη».