Τσετσένοι ισοπεδώνουν την Μαριούπολη της Ουκρανίας


Η Μαριούπολη φλέγεται: 
Μάχες σπίτι με σπίτι Ουκρανών-Τσετσένων 
-Οι συγκρούσεις έφτασαν στο κέντρο της πόλης
Δραματική είναι η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, 23η ημέρα της ρωσικής εισβολής.
Οι μάχες πια διεξάγονται και στο κέντρο της πόλης, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και άλλες περιοχές.
«Οι μάχες με τανκς και πυροβόλα συνεχίζονται. Όλοι κρύβονται σε καταφύγια» σημείωσε, και πρόσθεσε: «Δεν έχει μείνει τίποτα από το κέντρο. Δεν υπάρχει ούτε σημείο μέσα στην πόλη που να μην υπάρχουν σημάδια του πολέμου».

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 80% των κατοικιών στην πόλη είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε έχουν καταστραφεί, ενώ για το 30% δεν μπορεί να γίνει αποκατάσταση.
Στην πόλη μάχονται και οι 1.000 Τσετσένοι, σύμμαχοι του Πούτιν, οι οποίοι μάλιστα δημοσίευσαν και ένα προπαγανδιστικό βίντεο με τη συμμετοχή τους στις οδομαχίες.

Κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν πεζή από τη Μαριούπολη
Απελπισμένοι ορισμένοι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν πεζή από την πόλη, καθώς οι επίσημες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών, υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνείται ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές ή ότι στοχοθετεί αμάχους.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, είπε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί έφυγαν με τα πόδια ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα.
«Η έξοδος από την αποκλεισμένη Μαριούπολη ξεκινά με τους κατοίκους να φεύγουν είτε πεζή είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο», είπε ο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να φτάσουν στα πιο κοντινά χωριά.


Ουκρανία: Οι βομβαρδισμοί μπλοκάρουν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους
Ο κυβερνήτης είπε ότι ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις Αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Το δημοτικό συμβούλιο προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή ότι στη Μαριούπολη εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει την αναγκαία ιατρική βοήθεια στα θύματα των βομβαρδισμών.

Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.
Για ολοσχερή καταστροφή της Μαριούπολης έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Το σχετικό απόσπασμα της δήλωσής του:

«Σήμερα στο Συμβούλιο θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή. Έχω πρόθεση να θέσω το θέμα της Μαριούπολης, το θέμα της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη και τη συνολική καταστροφή της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να σημειώσω ότι στη Μαριούπολη αυτή τη στιγμή μάχονται Τσετσένοι μαχητές. Τσετσενικός στρατός έχει έρθει από τη ρωσική πλευρά και η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας εκεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της κοινότητας».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη