Στην Βόρεια Ελλάδα το πρώτο υπεράκτιο αιολικό έργο


Iσχυρές συμμαχίες μεταξύ ελληνικών ομίλων, μετοχικές ανακατατάξεις και αλλαγές συσχετισμών φέρνουν οι γιγαντιαίες επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά έργα, με τα οποία η κυβέρνηση γυρίζει μια νέα σελίδα στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Η αυλαία προβλέπεται να ανοίξει με το πρώτο πιλοτικό έργο στην Αλεξανδρούπολη συνολικής ισχύος έως 600 MW, καθώς είναι η πρώτη περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης που ορίζει ο πρόσφατος νόμος για τα υπεράκτια αιολικά.

Η πρόβλεψη αυτή δίνει προβάδισμα στον όμιλο Κοπελούζο στον οποίο έχει χορηγηθεί άδεια παραγωγής θαλάσσιου οικοπέδου ισχύος 216 MW από το 2012 στην περιοχή ενώ στο ίδιο σχήμα θα «κουμπώσουν» και άλλοι ισχυροί ελληνικοί όμιλοι που είτε είχαν ενδιαφερθεί πριν δέκα χρόνια για την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων, είτε έχουν αποκτήσει ένα σοβαρό εκτόπισμα στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το τελευταίο διάστημα μέσω εξαγορών. Δύο εξ αυτών έχουν ήδη ανακοινώσει την από κοινού ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας και τα off shore αιολικά έρχονται να διευρύνουν αυτή την συμμαχία.

Την ίδια ώρα, ξεκινούν οι προετοιμασίες και για τα υπόλοιπα θαλάσσια αιολικά πρότζεκτ με τα οποία φλερτάρουν ανοικτά όλα τα διεθνή μεγαθήρια και ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί, με στόχο την υλοποίηση έργων συνολικής ισχύος 2,5 GW που αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους 6,3 δισ. ευρώ έως το 2030.

Eκτός από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η οποία μετατρέπεται σε ενεργειακό πυλώνα της χώρας με σημαντικές υποδομές και στον τομέα του φυσικού αερίου (FSRU, νέα μονάδα φυσικού αερίου από ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Κοπελούζο), το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ (Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην θάλασσα, έχει συμπεριλάβει και νέες περιοχές στο χάρτη. Στο σχεδιασμό αυτό εντάχθηκε η Κρήτη ως δεύτερη κατάλληλη περιοχή που θα μπορεί να φιλοξενήσει υπεράκτια αιολικά πάρκα, με το υπουργείο να εξετάζει τις περιοχές της Σητείας, του Ξηρόκαμπου (δίπλα στον Αθερινόλακο που είναι οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ), την Ιεράπετρα και την Πλάκα. Είναι δεδομένο, ότι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες θα δούμε και στις Κυκλάδες, αφού στα ραντάρ της ΕΔΕΥΕΠ βρίσκεται η βόρεια Άνδρος αλλά και η περιοχή ΒΑ της Λήμνου.

H νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε με καθυστέρηση ενός έτους το περασμένο καλοκαίρι, προβλέπει μεταξύ άλλων, τον καθορισμό πιλοτικής περιοχής που θα αναπτυχθούν τα πιο ώριμα έργα και κυρίως εκείνα που προπορεύονται σε επίπεδο αδειοδοτήσεων.

O Έβρος και συγκριμένα η θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου και βορειοανατολικά της Σαμοθράκης, ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων. Στην περιοχή αυτή εκδόθηκε και η άδεια παραγωγής στον όμιλο Κοπελούζου που ήταν η δεύτερη που χορηγήθηκε προ δεκαετίας, όταν έγινε η πρώτη απόπειρα να ανοίξει η αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη