Γιατρός του "Θεαγένειου" κατηγορείται ότι εξαπάτησε καρκινοπαθείς, πουλώντας ελπίδα με ανύπαρκτο φάρμακο
Oγκολόγος του "Θεαγένειου" Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κατηγορείται ότι κατάφερε να εξαπατήσει μεγάλο αριθμό ασθενών του, πουλώντας ελπίδα με ανύπαρκτο φάρμακο σε ανθρώπους που αναζητούσαν σανίδα σωτηρίας.
Η δράση του αποκαλύφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από καταγγελία ασθενούς. Ο γιατρός τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την διοίκηση του νοσοκομείου και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προανάκριση που θα αποκαλύψει το μέγεθος της απάτης.
Η σύζυγος ενός εκπαιδευτικού από την Κοζάνη, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο σε ηλικία 57 ετών, περιγράφει στο iatronet.gr τον τρόπο με τον οποίο έπεσε θύμα του γιατρού. Η γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του iatronet.gr, έχει υποβάλλει μήνυση και αγωγή, με τις αστικές αξιώσεις να εγείρονται εναντίον του νοσοκομείου και όχι προσωπικά του γιατρού. Όπως λέει ο δικηγόρος της οικογένειας. ο ογκολόγος φέρεται να έχει εξαπατήσει διψήφιο αριθμό ασθενών.
Η επέμβαση και οι μεταστάσεις
Τον Ιούνιο του 2021, ο εκπαιδευτικός διαγνώστηκε με καρκίνο στο νεφρό και υποβλήθηκε εσπευσμένα σε επέμβαση αφαίρεσης του ενός νεφρού σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Οι εξετάσεις που ακολούθησαν, έδειξαν δυστυχώς πως ήδη είχαν αναπτυχθεί μεταστάσεις στον πνεύμονα και στα οστά.
Μέσω κοινού γνωστού, ο ασθενής με την σύζυγό του ήρθαν σε επαφή με τον συγκεκριμένο ογκολόγο, στο γραφείο του στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ο γιατρός είδε τις εξετάσεις και τους καθησύχασε, λέγοντας "έχουμε πολλά όπλα στη φαρέτρα μας". Ζήτησε και πήρε 300 ευρώ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα ζητούσε άλλα σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, η οποία περιλάμβανε ανοσοθεραπεία και ακτινοβολίες.
Τα Χριστούγεννα του 2021 ο ασθενής νόσησε με COVID-19 και εισήχθη στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου νοσηλεύτηκε για ένα μήνα. Στη διάρκεια της νοσηλείας του και στη συνέχεια, διακόπηκε κάθε θεραπεία.
Το υποτιθέμενο φάρμακο από το εξωτερικό
Ο νέος κύκλος εξετάσεων, τον Απρίλιο του 2022, έδειξε επιδείνωση των όγκων στον πνεύμονα και στα οστά, αλλά και ένα νέο εύρημα: περιτοναϊκές εμφυτεύσεις στην κοιλιά. Εκεί άρχισε η περιπέτεια με το δήθεν φάρμακο.
"Μάς είπε πως υπάρχει μια διαθέσιμη θεραπευτική επιλογή, αλλά θα χρειαζόταν ένα φάρμακο, που δεν το είχε τότε το Θεαγένειο. Θα το έφερνα σε 2-3 μήνες, αλλά δεν μπορούσαμε να περιμένουμε ως τότε", αναφέρει η σύζυγος του ασθενή και προσθέτει: "Προσφέρθηκε να το φέρει ο ίδιος από το εξωτερικό, με μεσολάβηση στην φαρμακευτική εταιρία. Για τον λόγο αυτό χρειαζόταν άμεσα 8.000 ευρώ, τα οποία θα τα επέστρεφε ένα μήνα μετά, γιατί το νοσοκομείο θα προμηθευόταν το φάρμακο και εμείς το δικαιούμασταν δωρεάν".
Με στόχο να προσδώσει αληθοφάνεια στην απάτη, ο γιατρός έδωσε στον ασθενή απόδειξη, με το λογότυπο του Θεαγένειου, υπογεγραμμένη από τον ίδιο και με τη σφραγίδα του, στην οποία ανέφερε πως παρέλαβε το χρηματικό ποσό και προσδιόριζε την ακριβή ημερομηνία επιστροφής, λιγότερο από ένα μήνα μετά. Ο 57χρονος εξασφάλισε τα χρήματα με τηλεφωνήματα σε συναδέλφους και φίλους και τα έδωσε το ίδιο μεσημέρι στον γιατρό.
"Αυτή η βιασύνη και η επιμονή με έβαλε σε σκέψεις. Είπα στον σύζυγο ας το συζητήσουμε πρώτα. Εκείνος μου απάντησε ‘θα με αφήσεις να πεθάνω;’ και διαβεβαίωσε πως θα το χειριζόταν ο ίδιος".
Λίγες μέρες μετά, ο γιατρός τηλεφώνησε στη γυναίκα για να ζητήσει άλλες 3.000 ευρώ, "γιατί υπάρχει πρόβλημα με την φαρμακευτική, που δεν είχε συνυπολογίσει το ΦΠΑ¨". Το ανδρόγυνο δανείστηκε ξανά για να δώσει το επιπλέον ποσό, όπως και άλλα που ακολούθησαν, "για τον εκτελωνισμό" ή για άλλους λόγους. Συνολικά, έδωσε 15.300 ευρώ.
Τον Μάιο, και ενώ είχε παρέλθει η ημερομηνία για την επιστροφή των χρημάτων, ο γιατρός επικαλούνταν διάφορες προφάσεις για την καθυστέρηση, καθησυχάζοντας τον ασθενή. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε τη "νέα" θεραπεία με το υποτιθέμενο φάρμακο, λέγοντας πως είχε επιτέλους έρθει στα χέρια του.
"Τού έκανε πάλι ανοσοθεραπεία, αλλά υποτίθεται με το νέο φάρμακο, ενώ παράλληλα συνέχισε να ζητά επιπλέον χρήματα μέχρι και τον Αύγουστο", σημειώνει η γυναίκα. Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας ο σύζυγός της ήταν εμπύρετος, με τον γιατρό να υποστηρίζει πως αυτό ήταν παρενέργεια της θεραπείας του. Νέες εξετάσεις τον Ιούλιο έδειξαν μικρή βελτίωση στον πνεύμονα, την οποία ο ογκολόγος απέδωσε στο υποτιθέμενο φάρμακο, αλλά και σοβαρή επιδείνωση στις περιτοναϊκές εμφυτεύσεις. Ο γιατρός ήταν πάλι καθησυχαστικός.
"Ποια θεραπεία";
Οι επόμενες μέρες σηματοδότησαν ραγδαίες εξελίξεις και οδήγησαν στην αποκάλυψη της απάτης. Η πρώτη αναζήτηση βρήκε τον γιατρό σε κανονική άδεια, αλλά απουσίαζε και μετά από αυτήν, όταν το ζευγάρι τον επισκέφθηκε σε προκαθορισμένη ημερομηνία. Στο τηλέφωνο επικαλέστηκε διάφορα έκτακτα συμβάντα, όπως μια επέμβαση του παιδιού του και στη συνέχεια κάποια επιπλοκή. Ήταν η εποχή που η δράση του είχε μαθευτεί και κατά πάσα πιθανότητα είχε ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Στις 5 Σεπτεμβρίου, η σύζυγος του καρκινοπαθή διάβασε στον Τύπο για μια καταγγελία σε βάρος ογκολόγου της Θεσσαλονίκης και τηλεφώνησε αμέσως στον γιατρό. Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος, όπως η ίδια τον μετέφερε στο iatronet.gr:
"Το δημοσίευμα αφορά εσάς";
"Ναι, εμένα αφορά. Αλλά, να ξέρετε ότι έκανα το ανθρωπίνως δυνατό για τον σύζυγό σας".
"Μάς αφήνετε στη μέση της θεραπείας";
"Ποια θεραπεία; Δεν υπάρχει άλλη θεραπεία, είναι γεμάτος. Αν κάτι οτιδήποτε άλλο, θα πεθάνει".
Δύο μέρες μετά, ο ασθενής εισήχθη σε βαριά κατάσταση στο νοσοκομείο Κοζάνης. Επικοινώνησε με τον γιατρό με γραπτά μηνύματα, εκλιπαρώντας τον για την επιστροφή των χρημάτων. Εκείνος απαντούσε πως βρισκόταν στη διαδικασία πώλησης του σπιτιού του, ώστε να επιστρέψει τα χρήματα.
Ο 57χρονος απεβίωσε στις 10 Οκτωβρίου, αφήνοντας πίσω σύζυγο και 17χρονη κόρη. Πέρα από την οδύνη, έχουν να διαχειριστούν πλέον την πίεση της τράπεζας για το στεγαστικό δάνειο, αλλά και την υποχρέωση να επιστρέψουν τα χρήματα σε όσους τους δάνεισαν για να πληρώσουν τον ογκολόγο.
Δικηγόρος: Ευθύνες και του νοσοκομείου
Η οικογένεια του θανόντος έχει καταθέσει τόσο μήνυση κατά του γιατρού, ζητώντας την ποινική του δίωξη, όσο και αγωγή για αποζημίωση. Οι αστικές αξιώσεις αφορούν το ποσό των 15.000 που δόθηκε στον γιατρό, συν 40.000 ευρώ για ηθική βλάβη, ενώ στρέφονται κατά του Θεαγένειου και όχι προσωπικά κατά του ογκολόγου.
"Είναι μόνιμος υπάλληλος, γιατρός του 'Θεαγένειου', ό,τι έκανε το έκανε εν ώρα διατεταγμένης υπηρεσίας, εντός των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που του παρείχε το νοσοκομείο, την υλικοτεχνική υποδομή, τα έγγραφα με το λογότυπο του νοσοκομείου και τη σφραγίδα του, με την ιδιότητά του ως γιατρού του νοσοκομείου", τονίζει στο iatronet.gr ο δικηγόρος του θύματος, Αναστάσιος Γκανάτσιος και προσθέτει: "Δεν θα μπορούσε να πειστεί κάποιος εύκολα, αν δεν του έδινε απόδειξη με το λογότυπο του νοσοκομείου".