Τουρισμός : Στόχος για εισπράξεις 18 δισ. ευρώ το 2023


Τουρισμός : Στόχος για εισπράξεις 18 δισ. ευρώ το 2023

Στο 95% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2022, οι οποίες κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με εκείνες του 2019, δηλαδή λίγο πάνω από τα 18 δισ. ευρώ, αναμένονται οι εισπράξεις από το εξωτερικό για τον ελληνικό τουρισμό και για το 2023 με βάση τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην αγορά ωστόσο υπάρχουν προβλέψεις και για σημαντικά περισσότερα έσοδα, όπως όμως και ανησυχίες για ενδεχόμενα απρόβλεπτα γεγονότα ή κάμψη της ζήτησης για ταξίδια λόγω της ύφεσης της διεθνούς οικονομίας. Για την ώρα πάντως οι ανάλογες ανησυχίες που υπήρχαν και για τη φετινή χρονιά, και ειδικά για τους τελευταίους μήνες του έτους, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται, αλλά καταγράφονται ρεκόρ στις πληρότητες των ξενοδοχείων κατά τις γιορτές τόσο στα μητροπολιτικά κέντρα όσο και στους ορεινούς προορισμούς.

Η διάθεση για ταξίδια φαίνεται πως παραμένει ισχυρή, ενώ η διάβρωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών είτε είναι σε επίπεδα που δεν ανατρέπει τους ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς είτε πλέον τα ταξίδια αντιμετωπίζονται ως βασική δραστηριότητα των Ευρωπαίων. Παράλληλα μεταβάλλεται όμως και το προφίλ των επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα, οι οποίοι αναζητούν όχι μόνο ξεχωριστές εμπειρίες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες αλλά και εχέγγυα βιωσιμότητας της τουριστικής δραστηριότητας.

Μεσοπρόθεσμα εκτιμάται πως οι προορισμοί και οι ξενοδοχειακές μονάδες με έντονα φιλικό προσανατολισμό στο περιβάλλον θα καταγράφουν ολοένα και υψηλότερες επιδόσεις. Σε αυτό το περιβάλλον το υπουργείο Τουρισμού και οι φορείς της αγοράς έχουν δρομολογήσει πολιτικές και αποφάσεις που στοχεύουν τόσο στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν όσο και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας αλλά και των οικονομικών επιδόσεων των επιχειρήσεων και της χώρας εν γένει. 

Η έναρξη της σεζόν προγραμματίζεται στις αρχές Μαρτίου με συμφωνίες που ήδη έχουν γίνει με αεροπορικές για απευθείας πτήσεις σε Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αναφέρουν πηγές του υπουργείου. 
Την ίδια ώρα η Αθήνα φαίνεται πως διατηρεί ένα μεγάλο τουριστικό απόθεμα, ενώ σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Τουρισμού «οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, που ενίσχυσαν ιδιαίτερα τον τζίρο των καταστημάτων, θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα».

Το 2023 όμως αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη και της κρουαζιέρας. Η δε καμπάνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού θα συνεχιστεί όλο τον χρόνο, ενώ η νέα καμπάνια θα έχει στο επίκεντρο τον βιώσιμο τουρισμό. Θα αντανακλά έτσι τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση και τις οποίες έχει εξειδικεύσει σε δράσεις το υπουργείο Τουρισμού. 
Το στοίχημα είναι η ανάπτυξη και ανάδειξη ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος που θα στηρίζεται στην κυκλική οικονομία, με έμφαση στη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτινων πόρων (καθαρό νερό και αποχέτευση), στην ηλεκτροκίνηση (κίνητρα αντικατάστασης, δίκτυα φόρτισης, car sharing), στην αποσυμφόρηση των προορισμών και των υποδομών (οδικό δίκτυο, λιμάνια), στην καθαρή ενέργεια (διείσδυση ΑΠΕ, ενεργειακή απόδοση), στην καθαριότητα (σε πόλεις, παραλίες, μνημεία), στην εκπαίδευση (σχολεία, πανεπιστήμια, στελέχη τουρισμού), στην προστασία της βιοποικιλότητας και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη