Ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου, για τον διεθνώς καταζητούμενο πλέον ΠούτινΈνταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αναφορικά με την εισβολή του στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγόρησε τον Πούτιν ότι είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη».

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και σε βάρος της Ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα – Μπέλοβα, για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

Εδώ και έναν χρόνο ο πλανήτης παρακολουθεί με φρίκη τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία. Εκτός από τα προφανή, δηλαδή τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις δολοφονίες αμάχων, έχουν δει το φως της δημοσιότητας εν ψυχρώ εκτελέσεις αμάχων με το νεότερο θύμα των Ρώσων στρατιωτών να είναι ένα 14χρονο αγόρι.

Ο στρατός του Πούτιν έχει επίσης λεηλατήσει, βιάσει και βασανίσει Ουκρανούς και Ουκρανές. Ήδη έχουν ανακαλυφθεί ομαδικοί τάφοι αμάχων σε Μπούτσα, Ιρπίν και Χάρκοβο και -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις- έχουν δολοφονηθεί πάνω από 7.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να την πολιορκία της μαρτυρικής Μαριούπολης με εκατοντάδες ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα. Τον βομβαρδισμό σε μαιευτήριο, πέρυσι στις 9 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να πεθάνει μια έγκυος και ένα μωρό, και 17 άνθρωποι να τραυματιστούν. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Μόνο φρίκη προκαλούν, επίσης, οι μαρτυρίες για ομαδικούς βιασμούς γυναικών και ανδρών από Ρώσους στρατιώτες, όπως και η αρπαγή τουλάχιστον

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη