340 εκατομμύρια την μέρα, τα έσοδα της πλουσιότερης επιχείρησης του πλανήτη, για το πρώτο τρίμηνο το 2023

Η Saudi Arabian Oil Group ή απλά Aramco, είναι η δημόσια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας με έδρα το Νταχράν.

Ετήσια πτώση 19% κατέγραψε στα κέρδη του πρώτου τριμήνου η Aramco λόγω της διολίσθησης των τιμών του πετρελαίου. Τα καθαρά έσοδα της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο διαμορφώθηκαν στα 31,9 δισ. δολάρια από 39,5 δισ. το προηγούμενο έτος.

Η συρρίκνωση της κερδοφορίας της Aramco ήταν ευρέως αναμενόμενη από την αγορά, καθώς ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια ασκούν πίεση στη ζήτηση και πυροδοτούν ανησυχίες περί ύφεσης. Βέβαια, ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον, η Aramco κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες για 30,5 δισ. δολάρια, όπως ανέμεναν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 3,75% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ο πετρελαϊκός κολοσσός δήλωσε από την πλευρά του ότι τα ασθενέστερα κέρδη αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τους χαμηλότερους φόρους και άλλα έσοδα.

Σε ό,τι αφορά το μέρισμα του πρώτου τριμήνου -το οποίο αυξήθηκε στα 19,5 δισ. δολάρια στο τέλος του 2022- θα καταβληθεί στους επόμενους τρεις μήνες. 
Η Aramco ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει να κόβει μέρισμα σχετικό με την απόδοση, επιπλέον των 19,5 δισ. δολαρίων, το οποίο θα στοχεύει να κινείται μεταξύ του 50% και του 70% των ελεύθερων ταμειακών ροών. Σημειώνεται πως οι ελεύθερες ροές διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο στα 30,9 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη