Παγκόσμιο κραχ για τα κρυπτονομίσματα - Κατάρρευση του bitcoin

SHARE:


Κρυπτονομίσματα: Στέρεψε ξαφνικά το  «χρυσωρυχείο»


«Πανικός» στα κρυπτονομίσματα: Το Bitcoin έπεσε κάτω και από τα 27.000 δολάρια

Προτού η ανθρωπότητα προλάβει να κατανοήσει τι ακριβώς είναι, η οικονομία τους μοιάζει να πνέει  τα λοίσθια

 - Υπερβαίνουν το 55% το τελευταίο 6μηνο οι απώλειες του bitcoin

 - Στα πρόθυρα κατάρρευσης η πιο  σημαντική «κρυπτο-τράπεζα»

 - «Βασίζονται στη θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου» λέει ο Μπιλ Γκέιτς

Η ισοτιμία του bitcoin τον Νοέμβριο του 2021 έναντι του ευρώ ήταν 1 προς 58.323. Στις 22 Ιουνίου του 2022, για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2020, είχε πέσει κάτω από τα 19.000 ευρώ. Τους τελευταίους 6 μήνες οι απώλειες του δημοφιλέστερου -και πιο ισχυρού- κρυπτονομίσματος στον κόσμο υπερβαίνουν το 55% της αξίας του. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων συνολικά έχει συρρικνωθεί πολύ πιο απότομα απ’ ό,τι γιγαντώθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια, όταν είχε φτάσει τα 3 τρισ. δολάρια. Σήμερα μόλις και μετά βίας αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια.

Αίφνης, όροι όπως «κραχ», «αγορά-αρκούδα», «τσουνάμι ρευστοποίησης και αποεπένδυσης» κυριαρχούν για το bitcoin, το ETHER και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Προτού καν η ανθρωπότητα προλάβει να αφομοιώσει -ή έστω να κατανοήσει- τι ακριβώς είναι τα κρυπτονομίσματα, η οικονομία τους μοιάζει να πνέει τα λοίσθια. Προκαλώντας έναν παγκόσμιο προβληματισμό γύρω από το αν και πώς το συμβατικό χρήμα, το τραπεζικό σύστημα κ.ο.κ. θα επηρεαστούν από τους κλυδωνισμούς που απειλούν να γκρεμίσουν εκ θεμελίων το οικοδόμημα της κρυπτο-οικονομίας. Οι πιο απαισιόδοξοι κάνουν λόγο για μια νέα επερχόμενη οικονομική κρίση, οικουμενικών διαστάσεων, παρόμοια με εκείνη του 2007. Θα αποδειχθεί, άραγε, το bitcoin η νέα τοξική φούσκα, όπως η Lehman Brothers, και η άνευ αντικρίσματος αθρόα χορήγηση στεγαστικών δανείων στους Αμερικανούς ;

Ακόμη και οι ίδιοι οι αναλυτές φαίνεται πως φοβούνται να προβλέψουν τη σωστή απάντηση. Εως πριν από μερικούς μήνες, όμως, η επιλογή του κρυπτονομίσματος φάνταζε σαν ένα σαγηνευτικό new age χρυσωρυχείο. Oρόσημο στην πρόσφατη πορεία του bitcoin θεωρείται η διοργάνωση του Super Bowl, ο μεγάλος και φαντασμαγορικός τελικός για το πρωτάθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι φιλοξενήθηκε στο Λος Αντζελες στις 12 Φεβρουαρίου και θεωρείται σημαντικό για το status των κρυπτονομισμάτων επειδή στη διάρκειά του διαφημίστηκε κατά κόρον μεγάλος αριθμός εταιρειών οι οποίες πρωταγωνιστούν στην κρυπτο-οικονομία. Χάρη στη δημοτικότητα του Super Bowl, η επένδυση σε κρυπτονομίσματα παρουσιάστηκε σαν μια ευκαιρία που κανένας έξυπνος άνθρωπος δεν θα επέτρεπε στον εαυτό του να χάσει.

Ο μέγας χορηγός του Super Bowl, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Crypto.com, έφτασε να προσλάβει τον Ματ Ντέιμον, έναν Χολιγουντιανό αστέρα πρώτου μεγέθους, για να διαφημίσει τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου επένδυσης. Στο σχετικό φιλμάκι, ο Ντέιμον δεν αναφέρεται στο πώς ο ίδιος έγινε ζάπλουτος λαμβάνοντας αστρονομικές αμοιβές σε παλιά καλά δολάρια. Αντί γι’ αυτό, εξηγεί πώς η διαδρομή του ανθρώπου στον χρόνο είναι γεμάτη από αυτούς που δεν βρήκαν ποτέ το θάρρος να ολοκληρώσουν κάποια φιλόδοξη περιπέτεια.

Ομως, η ιστορία γράφεται πάντοτε από όσους δεν διστάζουν και δεν δειλιάζουν. Εξ ου και το βασικό σλόγκαν της διαφήμισης είναι ότι «η τύχη βοηθά τους τολμηρούς». Παρ’ όλα αυτά, όποιος έσπευσε να ακολουθήσει την προτροπή του Ματ Ντέιμον και αγόρασε, π.χ., bitcoin στις 15 Φεβρουαρίου 2022 προς 39.265 ευρώ έκαστον, σήμερα πιθανότατα θρηνεί: τα bitcoin στο ψηφιακό πορτοφόλι του αξίζουν λιγότερο από το ήμισυ του αρχικού κεφαλαίου που μετατράπηκε σε κρυπτονόμισμα, ήτοι μόλις 18.903 ευρώ.

Ο μέγας χορηγός του Super Bowl, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Crypto.com, έφτασε να προσλάβει τον Ματ Ντέιμον, έναν Χολιγουντιανό αστέρα πρώτου μεγέθους, για να διαφημίσει τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου επένδυσης


Tο Super Bowl, ο μεγάλος τελικός του αμερικανικού ποδοσφαίρου, εργαλείο προβολής των κρυπτό νομισμάτων.

Αν και κατεξοχήν αμερικανοκεντρικό, το Super Bowl προσελκύει κάθε χρόνο περί τους 100 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ακριβώς λόγω αυτής της απήχησης, εταιρείες από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, όπως Coinbase, eToro και FTX, διαγκωνίστηκαν μεταξύ τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή προβολή. Ετσι, το φετινό Super Bowl μετατράπηκε ατύπως σε ένα μεγάλο πάρτυ για τα διαφημιζόμενα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Εντούτοις, προτού καν παρέλθουν έξι μήνες, ο προσηλυτισμός στα κρυπτονομίσματα που εκδηλώθηκε με ένα ισχυρό ρεύμα νέων επενδυτών το προηγούμενο διάστημα, έδωσε τη θέση του στη διάχυτη για τις ζημίες. Η κάθετη πτώση της αξίας της ναυαρχίδας bitcoin καθώς και των άλλων κρυπτονομισμάτων οφείλεται στη μαζική ρευστοποίηση, σε ένα ψηφιακού τύπου bank run.

Η τάση αυτή ενισχύεται περαιτέρω από την εξάπλωση του φόβου για ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο, με όλο και πιο έντονη φυγόκεντρη τάση μακριά από τα κρυπτονομίσματα. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πεδίο της οικονομίας έχει περάσει στη φάση της «αρκούδας», εφόσον με αυτό τον όρο περιγράφονται οι συνθήκες ύφεσης, σε αντιδιαστολή με τον «ταύρο», ο οποίος συμβολίζει την ανάπτυξη και την κερδοφορία. Τις τελευταίες ημέρες ηχεί διαρκώς ο συναγερμός έκτακης ανάγκης απ’ άκρου εις άκρον στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων, εξαιτίας των σοβαρών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η Celsius, μια «τράπεζα» τρόπον τινά, ή αλλιώς ο οργανισμός που ίδρυσε στις ΗΠΑ ο Αλεξ Μασίνσκι, ένας χαρισματικός ως προς την πειθώ Ουκρανοϊσραηλινός επιχειρηματίας.

Πρακτικά η Celsius λειτουργεί μάλλον σαν ενεχυροδανειστήριο και διαχειρίζεται τα κεφάλαια σε κρυπτονομίσματα περίπου 500.000 καταθετών. Πριν από μερικά 24ωρα, ο Μασίνσκι έδωσε εντολή προσωρινής αναστολής κάθε ανάληψης, «παγώνοντας» επ’ αόριστον περί τα 8 δισ. δολάρια, δηλαδή το ψηφιακό χρήμα που η Celsius έχει διοχετεύσει στην αγορά υπό μορφή δανείων. Η δικαιολογία της εταιρείας για το έκτακτο αυτό μέτρο είναι ότι «αυτή τη στιγμή στην αγορά επικρατούν ακραία φαινόμενα». Καθώς όμως εξαρχής το μοντέλο της Celsius φαινόταν υπερβολικά γενναιόδωρο -και δη προς δανειστές και δανειολήπτες εξίσου- η αναστολή συναλλαγών ηχεί πλέον ως επαλήθευση των χειρότερων φόβων που είχαν εκφραστεί σχετικά με τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.

Εξ ου και η υπόθεση Celsius θεωρείται βαρόμετρο: αν η πλατφόρμα του Αλεξ Μασίνσκι καταρρεύσει, είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει στην καταστροφή κάποιο μέρος της κρυπτο-οικονομίας, επί του παρόντος άδηλου μεγέθους. Επίσης, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις εκ μέρους της Celsius προς την πελατεία της, η κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο τα αδύνατα σημεία της κρυπτο-οικονομίας: Σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας «κρυπτο-τράπεζας» όπως η Celsius, ο επενδυτής κινδυνεύει να εμπλακεί σε μεγάλες περιπέτειες, να απολέσει μέρος ή ακόμη και το σύνολο του κεφαλαίου του. Και αυτό διότι δεν υπάρχει κανενός είδους εποπτεύον όργανο, κάποιος οργανισμός ή ταμείο το οποίο θα διασφάλιζε την αποζημίωση των συναλλασσόμενων με την εκάστοτε πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων. Ο κεντρικός έλεγχος, άλλωστε, αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές της κρυπτο-οικονομίας.

Με τη φράση «αυτή τη στιγμή στην αγορά επικρατούν ακραία φαινόμενα» ο ιδρυτής τής τρόπον τινά «τράπεζας» κρυπτονομισμάτων Celsius, Αλεξ Μασίνσκι, επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση να παγώσει περί τα 8 δισ. δολάρια, δηλαδή το ψηφιακό χρήμα που η εταιρεία έχει διοχετεύσει στην αγορά υπό μορφή δανείων


Τα ασταθή stablecoin


Η Celsius, εκτός από τον δανεισμό με πολύ μεγάλη απόδοση για τους δικαιούχους, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «ορυχεία» bitcoin. Επομένως, η επισφάλεια στην οποία έχει περιέλθει επηρεάζει και επηρεάζεται από την πτώση της αξίας του bitcoin. Επιπλέον, πρoτού η Celsius δημοσιοποιήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ουσιαστικά χρεοκόπησαν δύο υπολογίσιμα κρυπτονομίσματα, το TerraUSD και το σιαμαίο luna. Το κρούσμα αυτό είναι, ενδεχομένως, ακόμη πιο δυσοίωνο για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων, καθώς πρόκειται για ένα ζεύγος νομισμάτων το οποίο κατατάσσεται στα stablecoin, δηλαδή σε κρυπτονομίσματα σταθερής ισοτιμίας, εν προκειμένω με το δολάριο. Αν λοιπόν αποδεικνύεται ότι ούτε τα stablecoin παρέχουν μια κάποια εγγύηση σταθερότητας σε σύγκριση με τα πλήρως ελεύθερα κρυπτονομίσματα, τότε από την αγορά θα απομακρυνθούν τάχιστα οι πιο συντηρητικοί από τους επενδυτές.


Μια τάση η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία ή και απώθηση αυτή καθαυτή από τον πειραματισμό με τις εναλλακτικές λύσεις της κρυπτο-οικονομίας. Κατά έναν τρόπο που δεν διαφέρει από τη συμβατική οικονομία, οι αρνητικές εξελίξεις μεταδίδουν τις συνέπειές τους κατά κύματα στο σύνολο της αγοράς. Για παράδειγμα, η πτώση των ΤerraUSD και luna έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιοπιστία του tether, του πιο ισχυρού και δημοφιλούς stablecoin. το οποίο αυτοδιαφημίζεται σαν το πιο ασφαλές κρυπτονόμισμα, εφόσον η κυκλοφορία του βασίζεται σε ένα ικανό αντίκρυσμα σε μετρητά, καθώς και σε άλλα σταθερά περιουσιακά στοιχεία.


Επομένως, η πελατεία του tether έχει εγγυημένη δυνατότητα εξαργύρωσης του ψηφιακού πορτοφολιού της ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, το 2021 ο οικονομικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης επέβαλε πρόστιμο ύψους 18,5 εκατ. δολαρίων στην Τether για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού, καθώς ο έλεγχος των αποθεματικών έδειξε ότι το περιβόητο «ασφαλές αντίκρισμα» στην πραγματικότητα αποτελείται κατά ένα σημαντικό μερίδιο από επισφαλή κεφάλαια. Τα οποία, εξ ορισμού δεν ενδείκνυνται για άμεση ρευστοποίηση - αν μη τι άλλο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του κατά της Tether, «εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα stablecoin (σ.σ.: σταθερο-νόμισμα) που μόνο σταθερό δεν είναι». Συνεπώς, αν η κρίση της κρυπτοοικονομίας επιδεινωθεί και εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο και εάν το tether έχει την ίδια κατάληξη με τα TerraUSD και luna, τότε σύσσωμη η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα έχει δεχτεί ακόμη ένα συντριπτικό πλήγμα.


Αβέβαιο μέλλον

Σε ό,τι αφορά προγνώσεις για το μέλλον, οι μεν αισιόδοξοι αναφέρουν ότι τα κρυπτονομίσματα ακολουθούν τον δικό τους κύκλο με περιόδους ύφεσης και ραγδαίας ανάπτυξης, όπως έχει γίνει, άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν. Υποτίθεται ότι μετά τη φάση της «αρκούδας», τα κρυπτονομίσματα θα περάσουν στη φάση του «ταύρου». Οι απαισιόδοξοι επισημαίνουν ότι η κρυπτοοικονομία, ως εξ ορισμού πεδίο επενδύσεων αυξημένου ρίσκου, υφίσταται τις συνέπειες γεγονότων όπως η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά των ΗΠΑ.


Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πληθωριστική πίεση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής ανέβασε τα επιτόκια στο 1,5%-1,75%, ενώ προτίθεται να τα αυξήσει ακόμη περισσότερο, παρόλο που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, από το 1994 και εξής. Η ενστικτώδης αντίδραση της αγοράς είναι να συντηρητικοποιηθεί και να αποτραβηχτεί από τις μορφές επενδύσεων με υψηλό δείκτη επισφάλειας. Ετσι, μέσω αλυσιδωτών αντιδράσεων, φαίνεται εντέλει ότι η κρυπτο-οικονομία δεν είναι καθόλου ανεξάρτητη απ’ ό,τι συμβαίνει στην «κανονική», κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία παγκοσμίως. Και μόνο το μέλλον θα δείξει αν το εγχείρημα του αποκεντρωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος εκδημοκρατισμού της αγοράς ή απλώς άλλος ένας ρομαντικός, ευσεβής πόθος της ψηφιακής εποχής.

Εν τω μεταξύ, χάκερς έκλεψαν κρυπτονομίσματα αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων από ιταλική εταιρεία


Χρήσιμος «οδηγός» για αρχάριους επενδυτές

1. Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;

Αϋλη, ψηφιακή μορφή χρήματος, η οποία είναι ανώνυμη και δεν ελέγχεται από καμία τράπεζα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο - αυτός είναι ένας πολύ σχηματικός και επιγραμματικός ορισμός των κρυπτονομισμάτων. Τα οποία ονομάστηκαν έτσι όχι διότι ανήκουν σε κάποια κρυφή και υπόγεια επικράτεια δοσοληψιών, αλλά επειδή προστατεύονται με προηγμένες μεθόδους μαθηματικής (αλγοριθμικής) κρυπτογράφησης. Γι’ αυτό και τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται εξ ορισμού και χάρη στην εντελώς ιδιότυπη σύλληψή τους ασφαλή και θωρακισμένα έναντι κάθε απόπειρας αρπαγής από πειρατές, χάκερ κ.λπ. - στη θεωρία τουλάχιστον.


2. Είναι χρήμα ή επενδυτικό προϊόν;

Καθώς το πεδίο εν όλω διανύει την παιδική του ηλικία, η χρήση τους παραμένει σχετικά περιορισμένη σε ό,τι αφορά τις καθημερινές συναλλαγές, παρόλο που η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του κρυπτονομίμαστος ήταν η υποκατάσταση του συμβατικού χρήματος. Προς το παρόν, με κρυπτονομίσματα μπορεί κάποιος να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιακής τεχνολογίας, κάποια είδη πολυτελείας όπως ρολόγια φημισμένων οίκων τύπου Rolex, Patek-Phillippe κ.ά., ασφάλειες κ.λπ. Κατά το πλείστον, όμως, τα κρυπτο­νομίσματα αντιμετωπίζονται σαν εναλλακτική μορφή επένδυσης αυξημένου ρίσκου, ενώ η παραλλαγή των NFTs (Non-Fungible Tokens, μη ρευστοποιήσιμες μάρκες) εισάγει τη δυνατότητα συλλογής μοναδικών αντικειμένων. Τα οποία, καίτοι εικονικά, αποκτούν αξία συν τω χρόνω και, δυνητικά, αποδίδουν μεγάλα κέρδη στον πωλητή.


3. Κρυπτονόμισμα είναι μόνο το bitcoin ή υπάρχουν κι άλλα;

To bitcoin υπήρξε το πρώτο κρυπτονόμισμα που διαπέρασε την ανωνυμία και κατόρθωσε να προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Γεννήθηκε το 2009, όταν ένας Ιάπωνας, ο Σατόσι Νακαμότο (πρόκειται πιθανότατα περί ψευδωνύμου ενός ψηφιακού γκουρού που δεν αποκαλύπεται), δημοσίευσε ένα δοκίμιο με το όραμά του: «Ενα σύστημα μετρητών σε ηλεκτρονική μορφή χωρίς την παρέμβαση χρηματοπιστωτικών οργανισμών, το οποίο θα λειτουργεί απευθείας μεταξύ χρηστών. Και θα συνίσταται σε έναν τρόπο ηλεκτρονικών πληρωμών, οι οποίες θα βασίζονται σε κρυπτογραφικά παραστατικά». Μετά την επιτυχία και τη διάδοση του bitcoin δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος γαλαξίας από κρυπτονομίσματα. Ο συνολικός αριθμός τους σήμερα εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 19.000. Ενα από αυτά είναι π.χ. και το ελληνικό HNC ή Hellenic Coin.


4. Πόσο μεγάλη είναι η παγκόσμια οικονομία των κρυπτονομισμάτων;

Την τρέχουσα περίοδο εκτιμάται ότι βρίσκεται στο 1 τρισ. δολάρια με πτωτική τάση. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διετίας, η κρυπτο-οικονομία είχε εκτιναχτεί από τα 960 δισ. στα 3 τρισ. δολάρια. Γενικώς, πάντως, οι έντονες διακυμάνσεις θεωρούνται σύμφυτες με το πεδίο των κρυπτονομισμάτων.


5. Πώς αποκτά κάποιος κρυπτονομίσματα;

Ολα, φυσικά, γίνονται μέσω Διαδικτύου. Αφού προηγηθεί μελέτη και έρευνα αγοράς, ο υποψήφιος επενδυτής επιλέγει το ή τα κρυπτονομίσματα της προτίμησής του. Κατόπιν απευθύνεται σε κάποιον μεσίτη ή κάποιο ανταλλακτήριο, ιδανικά περιωπής και εγνωσμένης αξιοπιστίας ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απάτης. Βάσει των δυνατοτήτων που παρέχει ο μεσίτης ή η πλατφόρμα και των αντίστοιχων οδηγιών, ο χρήστης καταθέτει το διαθέσιμο ποσόν σε κάποιο συμβατικό νόμισμα μέσω διατραπεζικής μεταφοράς (συνήθως οι πιστωτικές δεν γίνονται δεκτές) και σε αντάλλαγμα λαμβάνει έναν αριθμό κρυπτονομισμάτων, τα οποία τοποθετεί στο εικονικό «πορτοφόλι» του. Στο οποίο δεν υπάρχουν νομίσματα με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αλλά το κρυπτογραφικό κλειδί για τη διαχείριση του blockchain όπου καταχωρίζονται πλέον οι όποιες συναλλαγές.


6 Πόσο ασφαλή είναι τα κρυπτονομίσματα;

Για κάθε συναλλαγή προϋποτίθεται μια διπλή επαλήθευση ταυτότητας όχι μόνο με την εισαγωγή ονόματος χρήστη και κωδικού, αλλά και με επιβεβαίωση μέσω SMS σε κινητό τηλέφωνο κ.λπ. Γενικώς, η κωδικοποίηση και η κρυπτογράφηση που χρησιμοποιούνται στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων είναι από τις πλέον σύνθετες. Ωστόσο, έχουν υπάρξει μεμονωμένες περιπτώσεις hacking σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, με λεία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Πολύ πιο διαδεδομένη και απλή είναι η μέθοδος της εξαπάτησης των επενδυτών μέσω «ψαρέματος» και παραπλάνησης, ακόμη και σε ψηφιακές πλατφόρμες γνωριμιών.


7 Επιτρέπεται η μετατροπή των κρυπτονομισμάτων σε συμβατικό χρήμα;


Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων παρέχουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να εξαργυρώσουν σε μετρητά κάποιο μέρος ή ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό τους. Η διαδικασία δεν είναι απλή, καθώς προϋποτίθεται η πώληση, αλλά σαφώς συμπεριλαμβάνεται στα δικαιώματα του επενδυτή να διαχειριστεί όπως ο ίδιος επιθυμεί τα κρυπτονομίσματά του.

8. Τι είναι η «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων;

Εξόρυξη είναι η παραγωγή καινούριων κρυπτονομισμάτων, αλλά και η πιστοποίηση συναλλαγών οι οποίες έχουν ήδη γίνει με ψηφιακό χρήμα αυτού του είδους. Η διαδικασία βαφτίστηκε «εξόρυξη» διότι, μεταφορικά μιλώντας, οποιοσδήποτε εμπλέκεται στην παραγωγή κρυπτονομισμάτων μοιάζει με ανθρακωρύχο, εφόσον «σκάβει» στον υπολογιστή του προκειμένου να επιλύσει εξαιρετικά σύνθετες κρυπτογραφικές εξισώσεις, με στόχο την εξακρίβωση συστοιχιών από ψηφιακά δεδομένα (data blocks). Τα data blocks αποτελούν τους κρίκους από τους οποίους συντίθεται η αλυσίδα blockchain ή αλλιώς το υπόβαθρο ολόκληρου του συστήματος κάθε κρυπτονομίσματος.

Η εξακρίβωση είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να παραμένουν ενημερωμένα τα αντίστοιχα «λογιστικά βιβλία» του blockchain. Ασχολούμενος με το data mining, ο κρυπτωρύχος γίνεται σημαντικό μέρος του κύκλου παραγωγής και διακίνησης κρυπτονομισμάτων, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες για τις οποίες αμείβεται - φυσικά με κρυπτονομίσματα. Γι’ αυτό και η έννοια-κλειδί σε σχέση με την εξόρυξη είναι το λεγόμενο «proof-of-work» (PoW), το αποδεικτικό εκτελεσθείσας εργασίας. Πρόκειται περί αλγορίθμου και, άμα τη επιδείξει του, ο κρυπτωρύχος λαμβάνει την αμοιβή που κέρδισε με τον κόπο και τον τεχνικό εξοπλισμό του.

9. Ποιοι εξορύσσουν κρυπτονομίσματα;

Θεωρητικά οποιοσδήποτε, στην πράξη όμως μόνο όσοι διαθέτουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε ισχυρούς υπολογιστές, να αγοράσουν το κατάλληλο λογισμικό, να αντέξουν οικονομικά το υψηλό κόστος λειτουργίας κ.λπ. Τούτων δοθέντων, μοιάζει ευεξήγητη η συγκεντρωτική τάση που παρατηρείται στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων, με την κυριαρχία οργανισμών και εταιρειών. Οι οποίες περιορίζουν όλο και περισσότερο το περιθώριο δράσης των μεμονωμένων κρυπτωρύχων, μολονότι φαίνεται πως ποτέ δεν θα εκλείψουν οι ριψοκίνδυνοι τυχοδιώκτες, οι επίδοξοι δισεκατομμυριούχοι που δεν φοβούνται την πρόκληση να ξεκινήσουν από το μηδέν με τη λογική του «φονέα γιγάντων».


10. Πώς εξηγείται το ότι η ψηφιακή «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον;

Εξειδικευμένη μελέτη για λογαριασμό του επιστημονικού περιοδικού «Joule», τον Φεβρουάριο του 2022, υπολόγισε την ενέργεια η οποία καταναλώνεται για τη λειτουργία του δικτύου bitcoin, η οποία βρέθηκε ότι είναι όση χρειάζεται η Σιγκαπούρη σε ετήσια βάση. Κατόπιν, αναλύθηκε το μείγμα των ενεργειακών πηγών, το μερίδιο που αναλογεί στις Ανανεώσιμες Πηγές σε σχέση με τις συμβατικές κ.λπ. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τις οποίες συνεπάγεται η ύπαρξη αποκλειστικά και μόνο του bitcoin αντιστοιχούν σε 65,4 μεγατόνους ανά έτος.

Συμπτωματικά, η κολοσσιαία αυτή ρύπανση της ατμόσφαιρας ισοδυναμεί με το σύνολο του ανθρακικού αποτυπώματος ολόκληρης της Ελλάδας, με τις τρέχουσες τιμές και σε ετήσια βάση. Το 2021 έγιναν 97,7 εκατομμύρια συναλλαγές με bitcoin και με την αντίστοιχη αριθμητική πράξη προκύπτει ότι για κάθε κίνηση εκλύονται 669 κιλά CO2, δηλαδή όσο είναι περίπου το περιβαλλοντικό κόστος μετακίνησης κάθε επιβάτη σε αεροπορική πτήση από το Αμστερνταμ στη Νέα Υόρκη.

Βάσει αυτών των μεγεθών, είναι πρόδηλο ότι η παραγωγή («εξόρυξη») κρυπτονομισμάτων είναι μια ενεργοβόρα διαδικασία, η οποία έχει επιπλέον ένα βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το γεγονός αυτό μοιάζει να αντιφάσκει με την άυλη, ψηφιακή μορφή των κρυπτονομισμάτων. Στην πραγματικότητα, όμως, για τη συντήρηση και την επέκταση του απέραντου δικτύου ενός νομίσματος όπως το bitcoin ή το ETHER απαιτούνται πολύ ισχυροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ. Εσχάτως, δε, υπήρξε μια εξέλιξη η οποία επιδείνωσε περαιτέρω το ανθρακικό αποτύπωμα των κρυπτονομισμάτων.

Την άνοιξη του 2021 η Κίνα απαγόρευσε την εξόρυξη στην επικράτειά της, γεγονός που ανάγκασε τους κρυπτωρύχους να μετεγκατασταθούν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Καζακστάν κ.α. Εκεί όμως ο ηλεκτρισμός προέρχεται από συμβατικές πηγές - αντίθετα από την Κίνα όπου το ενεργειακό μίγμα έχει μεγάλη αναλογία σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

11. Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς απαξιώνει τα κρυπτονομίσματα λέγοντας ότι «βασίζονται στη θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου», ενώ, π.χ., ο Ελον Μασκ τα στηρίζει;

Η άποψη του ιδρυτή της Microsoft και 4ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο συνοψίζεται στο ότι «τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs βασίζονται 100% στη θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου. Δηλαδή σε μια αναίτια και ανεξέλεγκτη αύξηση της αξίας τους, εφόσον βρεθούν αρκετοί που είναι διατεθειμένοι να τα πληρώνουν όλο και πιο ακριβά». Με άλλα λόγια, ο Γκέιτς πιστεύει ότι από τη δομή τους τα κρυπτονομίσματα «ψάχνουν κορόιδα», εφόσον η αγορά αυτορρυθμίζεται και δεν παρακολουθείται από κανέναν εποπτικό μηχανισμό. Ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς δεν έχει τοποθετήσει ούτε σεντ σε κρυπτονομίσματα, προτιμώντας, όπως λέει, «να επενδύω σε κάτι που παράγει κάποιου είδους προϊόντα, όπως π.χ. σε φάρμες ή μονάδες παραγωγής». Οσο για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Ελον Μασκ, πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι «εγώ ουδέποτε προέτρεψα τον κόσμο να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα». Και, όντως, ο Μασκ λέει αλήθεια, εφόσον δεν έκανε κάτι τέτοιο άμεσα. Εμμέσως, όμως, ανακοινώνοντας ότι η Tesla δέχεται πληρωμές σε bitcoin για την πώληση αυτοκινήτων της, κυρίως όμως οι κατά καιρούς αναφορές σε προσωπικές επενδύσεις που πραγματοποιεί ιδιωτικά σε κρυπτονομίσματα, καθιστούν τον Μασκ ύποπτο -για άλλη μία φορά- περί ασυνέπειας ανάμεσα σε ό,τι λέει δημόσια και ό,τι πιστεύει και πράττει.

protothema.gr


Απέκτησε e-shop ΔΩΡΕΑΝ

Μέλι Γεωργάκα

Μέλι Γεωργάκα
Αρναία Χαλκιδικής

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ]$type=three$m=0$readmore=hide$va=0$l=0$sn=0$hide=home$c=12

Όνομα

"Logistics" «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό» «Οργάνωση Αναρχική Δράση» «USNS YUMA» 17 Νοέμβρη 2022 29η Agrotica 2022 34th Τhessaloniki Insurance Conference 3ο Γυμνάσιο -Λύκειο Θεσσαλονίκης 50 Cent 6η Δεκεμβρίου 6ωρο 8ο Festival Γαλάτιστας ΑΑΔΕ ΑΒ Βασιλόπουλος Αγγειοχειρουργός Αγγελική - Ειρήνη Καπετανάκη Αγγελική Αδαμοπούλου Αγγελος Μπράτης Αγγλία Αγία Βαρβάρα Αγία Τριάδα Αγιον Ορος Αγιος Αθανάσιος Άγιος Δομήνικος Αγιος Λουκάς Αγιος Μάμας Άγιος Μάμας Αγιος Παΐσιος Άγιος Παντελεήμονας Άγιος Στυλιανός Αγίου Πνεύματος Άγις Κυνηγόπουλος Αγνή Καλουμένου αγνοούμενες αγνοούμενη αγνοούμενοι αγνοούμενος αγνοούμενος ψαράς Αγορά Μοδιάνο Αγρίνιο αγρότης αγροτικά μπλόκα αγώνας δρόμου αδελφοί Χατζηιωάννου Αδωνις Γεωργιάδης ΑΕΙ ΑΕΚ αεροδρόμιο Μακεδονία Αεροπλάνο αεροπορική εταιρία αεροπορικό αεροσκάφος Αθήνα Αθηνά Χρυσαντίδου Αθηνά Ωνάση Αθηναίος αθίγγανοι Αθλητικα Αθλητικά Αθυτος Αιανή Αιγάλεω Αίγινα Αιγίνιο Αίγιο Αιγυπτος Αίγυπτος Αιθιοπία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αιμοδοσία Αιολικά πάρκα Αϊτή Αιτωλοακαρνανία αιφνίδιος θάνατος αιχμάλωτοι Ακης Σκέρτσος Άκης Σκέρτσος Ακης Στολτίδης ακραίες καιρικές συνθήκες ακρίβεια Ακρόπολη ακύρωση πτήσεων Αλ Κάιντα Αλαμπάμα Αλβανία Αλβανός Αλγερία Αλέκα Λαμπρινού Αλέκος Φασιανός Αλεξάνδρα Παναγιώταρου Αλεξάνδρα Ταβουλάρη Αλεξάνδρεια Αλεξάνδρεια Ημαθίας Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Αλέξανδρος Αποστολάς Αλέξανδρος Βελαλόπουλος Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης Αλεξανδρούπολη Αλέξης Κούγιας Αλέξης Τσίπρας αλεξίπτωτο Αλικάντε Αλιμος Αλκης Κούρκουλος Αλκιβιάδης Καμπανός αλλαγή φύλου Αλλαγή ώρας 2021 Αλλαντίαση Αλμπέρτο Εσκενάζυ Αλμυρός Αλόννησος Αμαλιάδα Αμάντα Γεωργιάδη Αμβρόσιος Αμπελόκηποι Αμυνα άμυνα Αμφιλοχία Αμφίπολη Άμφισσα Άνα Μπρνάμπιτς αναισθησιολόγος ανάκληση αυτοκινήτου ανάκληση τροφίμου Ανάληψη Αναλώσιμοι 4 Αναξιμάνδρου Ανάσταση Αναστασία Μήλιου Αναστασία Δεληγιάννη Ανδραβίδα Ανδρέας Λοβέρδος Ανδρέας Μικρούτσικος Ανδρέας Μπάρκουλης Ανδρέας Φουστάνος Ανδρόγυνο Ανέζα Παπαδοπούλου ανεμβολίαστη ανεμβολίαστοι ανεργία Ανθή Σαλαγκούδη ανθρακωρυχείο Αννα Βίση Άννα Λιτβίνοβα Αννα Μέγα Άννα Τσουκαλά ανοιχτή επιστολή ΑΝΤ1 ανταλλαγή αιχμαλώτων Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ αντιεμβολιαστής Αντιολισθητικές αλυσίδες Αντώνης Γλου Αντώνης Γρέγος Αντώνης Κανάκης Άνω Σταυρός Αξιός αξιωματικός απαγόρευση κυκλοφορίας απαγωγή απατεώνας απατεώνισσα απάτη απεργία ΑΠΘ Απλήρωτοι εργαζόμενοι απογραφή απόδραση Αποζημίωση Αποκάλυψη της Σμύρνης Απόλλων Αρναίας απόπειρα ανθρωποκτονίας απόπειρα βιασμού αποπλάνηση Αποστόλης Τότσικας Απόστολος Γκλέτσος Απόστολος Γκλέτσος Απόστολος Ζερβός Απόστολος Λάγιος Απόστολος Ρουβάς αποφυλάκιση αραβόφωνοι Αραούχο αράχνη Αργεντινή αργία αργία 26ης Οκτωβρίου Αργίες 2022 Αργολίδα Αργος Αργύρης Αργυριάδης Αργυρούπολη Αρετή Χαρτοφύλακα ΑΡΗΣ Άρης Πορτοσάλτε Αριζόνα Αριστοτέλης Μυστακίδης Αριστοτέλους Αρκαδία αρκούδα Αρμένιοι Αρναία Αρνί αρραβώνας Αρτα Αρτέμης Σώρρας αρτοποιία Φελλαχίδη Αρχαία Αγορά Αρχαία Ολυμπία Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Αρχιμανδρίτης αρχιμουσικός Αρωνάς ΑΣ ΑΜΕΑ Φίλιππος Θεσσαλονίκης ασανσέρ ασέλγεια Ασούρα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας Ασπροβάλτα Ασπρόπυργος Αστεία αστρολογία Αστυνομία αστυνομική καταδίωξη Αστυνομικό δελτίο αστυνομικό τμήμα αστυνομικός ασφάλιση ασφαλτόστρωση Ασώματο Ατλαντικός ωκεανός Άτλας ΑΤΜ Αττική Αττική Οδός αττοκτονία ατύχημα Αυγή Αύγουστος Κορτώ Αυξέντιος Circau αυξήσεις Αυξήσεις μισθών Αυστραλία Αυστρία Αυτοκινητο Αυτοκίνητο αυτοκτονία Αφγανισταν Αφγανιστάν Αφροδίτη Λατινοπούλου Αφροδίτη Μπάρμπα Αφροδίτη Σκαφίδα Αχαΐα Αχίλλειον Αχλάδι Β' Θεσσαλονίκης Β’ Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Κονιτόπουλος Βαγγέλης Μαρινάκης Βαλάντης Βαλκάνια βανδαλισμοί Βαρβάρα Κίρκη Βάρη Βαρθολομιό Βαρουφάκης βασανιστής Βασίλη Δέλλιος Βασίλης Δημάκης Βασίλης Λεβέντης Βασίλης Λώλος Βασίλης Μαλούχος Βασίλης Μπισμπίκης Βασίλης Ντινόπουλος Βασίλης Σαλέας Βασίλης Σταθοκωστόπουλος Βασίλης Σταύρου Βασιλική Ντρέ Βασιλική Σελήνη Βασίλισσα Ελισάβετ Βάσω Μπεσκάκη Βεβήλωση Βελβεντό Βέλγιο Βελεστίνο Βελόπουλος Βενετία βενζινάδικο βενζίνη Βενιζέλειο νοσοκομείο βέροια Βέρτης βιαιοπραγία Βιασμός βιαστής βιβλίο βιβλιοθήκες βίγκαν Βιέννη Βίκυ Κάβουρα βίλα Βίλα Αλλατίνι βίλα Ρίτζ Βίλια βίλλα βίντεο βιτριόλι Βλάσης Σταθοκωστόπουλος Βλαχιώτης Βλαχογιάννης Γιώργος Βόλβη Βολοντίμιρ Ζελένσκι Βόλος βόμβα βομβαρδισμοί Βόρεια Κορέα βόρεια προάστια Βούλγαρη Βουλγαρία Βούλγαροι Βούλγαρος Βούναργο Βραζιλία Βράσταμα Βρέφος βροχές Βύλιζα ΓΑΔΑ Γάζωρος Γαλάζιες Σημαίες Γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ Γαλαξίας Γαλάτιστα Γαλάτσι Γαληψός Γαλλία Γαλλικές εκλογές 2022 γαμος γάμος Γαρδικάκι γενέθλια γενικός γραμματέας ΚΝΕ Γενίτσαροι και Μπούλες γενοκτονία Γερακαρού Γερμανία Γερμανικός ποιμενικός Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου Γεωργία Γεωργία Μπίκα Γεωργιανός Γεωργίας Μπίκα Γεωργίου Παπανδρέου γήπεδο γήπεδο Τούμπας Γιάνης Βαρουφάκης Γιάννα Αγγελοπούλου Γιάννης Αντετοκούνμπο Γιάννης Βασιλείου Γιάννης Γιώργος Γιάννης Καλλιάνος Γιάννης Κοντούλης Γιάννης Μαρακάκης Γιάννης Μπουλοκώστας Γιάννης Σερβετάς Γιάννης Σκαφτούρος Γιάννης Σμαραγδής Γιάννης Σπαλιάρας Γιάννης Φλωρινιώτης Γιαννιτσά Γιαουντέ γιατρός Γιούλη Σταρίδα Γιούργκεν Κλοπ Γιώργος Ανατολάκης Γιώργος Βαγιωνάς Γιώργος Γιαννόπουλος Γιώργος Καλοχριστιανάκης Γιώργος Καπουτζίδης Γιώργος Κιμούλης Γιώργος Κυπαρίσσης Γιώργος Κωνσταντινίδης Γιώργος Λαζόγκας Γιώργος Μακρής Γιώργος Μαυρίδης Γιώργος Μπόγρης Γιώργος Νερούτσος Γιώργος Παπαναούμ Γιώργος Παπανδρέου Γιώργος Περρής Γιώργος Σκόδρας Γιώργος Τζαβέλλας Γιώργος Τράγκας Γιώργος Τσίπρας γκαζάκια Γκάλης Γκάνα Γκάνθερ γκέι Γκέρχαρντ Σρέντερ Γκόλφω γκράφιτι Γλασκώβη γλέντι γλέντι βάπτισης Γλυκά Νερά Γλυφάδα Γνώμη Γουατεμάλα Γουίλ Σμιθ γουλιανός Γράμμος Γρεβενά Γρηγόρης Πετράκος Γρηγόρης Σαράντης Γρηγόρης Σαχινίδης Γρηγορίου Λαμπράκη ΓΣΕΕ γυμνάστρια Γυναικα γυναίκα γυναικολόγος Γωγώ Τσαμπά Δάκης Δανάη Μπάρκα Δανία δασική πυρκαγιά Δασκάλα Δάφνη Δάφνη Ευαγγελάτου Δάφνη Πατακιά ΔΕΗ ΔΕΘ δελτίο επιδείνωσης καιρού δελτίο καιρού δελτίο καυσίμων Δελφών Δενδροπόταμος δενδροφύτευση Δερβένι Δέσποινα Βανδή δεύτερος γάμος Δημαρχείο Θερμαϊκού Δήμαρχος Δήμαρχος Ζέρβας Δημαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας Δήμητρα Αγγελοπούλου Δήμητρα Αλεξανδράκη Δήμητρα Ιορδανίδου Δήμητρα Λίανη Δήμητρα Σακαδάκη Δημήτρης Δανίκας Δημήτρης Αθανασίου Τσιβούλας Δημήτρης Αλεξάνδρου Δημήτρης Ευθυμίου Δημήτρης Κεχαγιάς Δημήτρης Κομπατσιάρης Δημήτρης Κουτσολιούτσος Δημήτρης Κουφοντίνας Δημήτρης Λιγναδης Δημήτρης Λιγνάδης Δημήτρης Παπαδημούλης Δημήτρης Πέλκας Δημήτρης Σκαρμούτσος Δημήτρης Σοροπάνη Δημήτρης Τσοβόλας Δημήτρης Φιντιρίκος Δημητρίου Γούναρη Δημήτρς Κοντομηνάς Δημογραφικό Δήμος Αριστοτέλη Δήμος Βόλβης Δήμος Δέλτα Δήμος Θεσσαλονίκης Δήμος Νεάπολης – Συκεών Δημοσθένης- Δημήτριος Δεσποτίδης Δημοσιογράφος δημοσιοποίηση εγκληματιών δημοσκόπηση Δημοτική Αστυνομία ΔΙ.ΑΣ ΔΙ.ΠΑ.Ε Διαβατά διαβατήριο Διαβατό διάγγελμα διαγραφή διαδηλώσεις Διαδικτυακό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών διαζύγιο διαθήκη δίαιτα διακοπές διακοπές κυκλοφορίας διακοπέςκυκλοφορίας διακοπή νερού Διακοπή ρεύματος Διαμαντής Γκολιδάκης Διαμαντής Χλωρός διαμέρισμα διανομέας διαρρήκτες διάρρηξη Διάρρηξη αυτοκινήτου διάσημοι Διασκέδαση Διάστημα Διατροφή Διεθνή διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης διεθνής μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος 2021 Δικαιοσύνη δικαστήριο δίκη δίκη Λιγνάδη δίκτυο ποδηλατοδρόμων διόδια Διομήδης Διονυσία Κουκίου διπλός φόνος Ρωσίδες δισεκατομμυριούχος Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΔΝΤ δολοφονία δολοφονία ταξιτζή δολοφόνοι δολοφόνοσ δολοφόνος Δόμνα Κουντούρη Δόμνα Σαρητσόγλου Δομοκός δορυφορικό ίντερνετ Δούρου Δράμα δραπέτες δρομέας δρόμος δυστύχημα δύτης Δωδεκάνησα δωρεά Εβρος εγκατάλειψη παιδιού Εγκλημα Έγκλημα εγκληματίας εγκληματική ομάδα εγκληματική οργάνωση εγκυμοσύνη Εγνατία Εγνατία Οδός Εδεσσα εθελοντές Εθνική Ελλάδας Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος Εθνική Οδός Εθνικής Αντιστάσεως Ειρήνη Βολιώτη Ειρήνη Μούρθου Ειρήνη Σπαντοπανάγου εισβολή ΕΚΑΒ εκβιασμός εκδρομή Εκκλησία εκλογές Εκλογές 2019 εκπαιδευτικοί εκπαιδευτικός εκπτώσεις έκρηξη Εκτακτο βοήθημα Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού Έκτακτο δελτίο καιρού εκτελέσεις εκτέλεση εκτέλεση θανατοποινίτη ΕΛ.ΑΣ ΕΛ.ΑΣ. ΕΛ.ΤΑ. Ελασσόνα Ελάτεια Ελαφονήσου Ελβετία ελειόλαδο Έλενα Αθανασοπούλου Ελενα Ακρίτα Έλενα Ασημακοπούλου Ελενα Γαλύφα Ελενα Γκρέκου Έλενα Γκρέκου Ελενα Παπαρίζου Έλενα Παπαρίζου Έλενα Πολυχρονοπούλου Ελενα Ράπτη Ελενα Σαγανά Ελένη Τοπαλούδη Ελευθερές Ελευσίνα ελέφαντας ελικόπτερο Ελλαδα Ελλάδα Ελληνας ομογενής Ελληνική Βουλή Ελληνική Επανάσταση Ελληνική Λύση Ελληνική πολεμική αεροπορία Ελληνικό Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας Ελληνικό πολεμικό ναυτικό Ελληνικός Στρατός Ελληνικός Χρυσός Ελληνοτουρκικά Ελόν Μασκ ΕΛΤΑ ΕΛΤΕΚ Εμανουέλ Μακρόν εμβόλια εμβολιασμός εμβόλιο Εμίρ Κουστουρίτσα εμπρησμός ΕΜΥ ενέργεια Ενοπλη ληστεία Ένοπλη ληστεία ενυδρείο ΕΝΦΙΑ Ένωση Αθεων Εξάρχεια εξαφάνιση Εξοδος έξοδος ΕΟΔΥ ΕΟΦ ΕΠΑΛ έπαυλη επεισόδια επενδύσεις επιβατικό αεροσκάφος επιδείνωση καιρού επιδόματα επιδότηση Επίθεση επίθεση σκύλου Επισκέπτες υγείας Επισκοπή επιχειρηματίας Επιχειρησεις Επιχειρήσεις ΕΠΟ ΕΠΣΧ έργα Εργασιακά εργατικό δυστύχημα εργοστάσιο Ερέτρια Εριέττα Κούρκουλου Ερμιόνη Ερμιονίδα Ερντογάν ΕΡΤ εσπρέσο εστίαση εστιατόριο εστιατόριο θαλασσινών ΕΤΑΔ Εύα Διβάρη Εύα Καϊλή Εύα Μπουντούρη Ευβοια Ευβοία Εύβοια Ευγενία Νιάρχου ευλογιά των πιθήκων Εύοσμος εύρεση αγνοούμενης εύρεση ανήλικου Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη ΕΦΕΤ Έφη Σαρρή εφημερίδα Μακεδονία Εφημερίδα των συντακτών Εφης Κακαράντζουλα εφοπλιστές εφοπλιστής εφορία Εrasmus Ζαγοράκης ζακυνθος Ζάκυνθος Ζαουάχρι Ζαχαροπλαστείο για σκύλους Ζενεβιέβ Μαζαρί Ζεράρ Ντεπαρντιέ Ζέρβας ζέστη Ζέτα Αιμιλιανίδου Ζήνα Κουτσελίνη Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς Ζοζέ Μπότο Ζόραν Ζάεφ ζώα συντροφιάς ζωγραφική Ζώδια ζωολογικός κήπος ηθοποιός Ηλεία Ηλέκτρα Νιάρχου ηλεκτρικές συσκευές ηλεκτρικό πατίνι ηλεκτρολόγος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ηλεκτροπληξία Ηλίας Βρεττός Ηλίας Κασιδιάρης Ηλίας Κουσκουβέλης Ηλίας Νικολακόπουλος Ηλιούπολη Ημαθία Ηνωμένο Βασίλειο ΗΠΑ Ηράκλειο Ηρώ Κόβα ΗΣΑΠ θάλασσα Θανάσης Αλευρόπουλος Θανάσης Καρτερός Θανάσης Λάλας Θανάσης Πλεύρης θανατηφόρο τροχαίο θανατηφόρος πτώση θανατική καταδίκη θάνατος Θάνος Πλεύρης Θάσος Θεανώ θέατρο θείος Θεματοφύλακες του Συντάγματος Θέμης Αδαμαντίδης Θεοδώρα Πεταλάς Θεόδωρος Σιμόπουλος Θεοφάνεια Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος Θεοφανία Παπαθωμά θεραπεία θερινή ώρα 2022 Θερμαϊκός Θέρμη Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας ΘΕΡΜΟΪΛ Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη απάτη θετικό τεστ Θοδωρής Ακάλεστος θράκη Θωμάς Κατσαούνης Θωμάς Παπασταύρου Ιακώβου Πολυλά Ιαπωνία Ιασμος Ιάσωνας Μανδηλάς Ίγκεγμποργκ Μπέουχελ Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Ιερά Μονή Φιλοθέου Ιεράπετρα ιερέας ιερείς Ιερισσός Ιησούς ΙΚΑ Ικαρία Ιλάειρα Ζήση Ιλαέρια Ζήση Ιμαλάια Ιμάν Ινδία Ινδονησία ινστιτούτο αισθητικής Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού ίντερνετ Ιονία οδός ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ Ιορδανία Ιος Ιουνστινιανού Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Ιρανός Ισημερινός Ίσθμια Ισλαμιστές Ισμήνη Καλέση Ισπανία Ισραήλ Ιστιαία Ιταλία Ιτέα Ιωάννα Μαλέσκου Ιωάννα Παλιοσπύρου Ιωάννα Τούνη Ιωάννινα Ιωνικός Νικαίας Καβάλα Καβούρι Καζακστάν Καζίνο Ρίου Καθαρά Δευτέρα Κάιρο Καιρός κακοκαιρία κακοκαιρία Μπιάνκα κακοκαιρία Genesis κακοποίηση παιδιού κακοποίοση γυναικών κακούργημα κακουργοδικείο Καλάβρυτα Καλαμάκι Καλαμαριά καλαμάτα Καλαμπάκα Καλάνδρα κάλαντα καλάσνικοφ Καλιφόρνια Καλλιθέα Καλλικράτης Καλλιπεύκη καλοκαίρι Καλοχώρι Καματερό κάμερα Καμερούν Καναδάς κάνναβις κανό Καντίροφ Καπετάν Μανώλης καραμπόλα Καρανίκας Καρβέλας καρδίτσα καρκίνος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας καρναβάλι Κάρολος Παπούλιας Κάρολος Τρικολίδης Κάρπαθος κάρτα Ελευθερίας κάρτα καυσίμων Καρυπίδης Θεόδωρος Καρχαρίας Κασσάνδρα Καστοριά Καστράκι καταδίωξη καταζητούμενος καταιγίδες κατάληψη Κατάνια κατάπαυση του πυρός καταρράκτες κατασκήνωση κατασκοπεία κατάσκοπος καταυλισμός Κατερίνα Βάβουλα Κατερίνα Βελλίδη Κατερίνα Δερβίση Κατερίνα Καινούργιου Κατερίνα Λιόλιου Κατερίνα Παναγοπούλου Κατερίνα Σακελλαροπούλου Κατερίνα Σκαφτούρου Κατερίνη Κάτια Ταραμπάνκο κατοικίδια Κατσιμίδη Κάτω Αμίαντος Κάτω Αχαΐα Κάτω Νευροκόπι Κάτω Πατήσια Κάτω Πετράλωνα Κάτω Τούμπα καυγάς καυσιμα καύσιμα καυσωνας καύσωνας καφέ καφενείο καφές καφετέρια κελί κεμπάπ Κεραμωτή Κερατέα κεραυνός Κερδοσκοπία Κερετάρο Κέρκυρα Κεφαλλονιά Κεφαλονιά Κεφτέδες Κηφισίας και Ακροπόλεως Κιάτο Κίεβο Κιλιάν Μπαπέ Κιλκίς Κιμ Γιονγκ Ουν Κιμμέρια Κίνα ΚΙΝΑΛ Κινέζα κινηματογραφικά γυρίσματα Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης Κινηματογράφος κινητό κινητό τηλέφωνο Κίσσαμος ΚΚΕ Κλέαρχος Μαρουσάκης κλειστά σχολεία κλειστοί δρόμοι κλέφτης κλήρωση κλήσεις κλιματιστικά κλινική Κλοντιάνα Τσέλο κλοπή Κοζάνη ΚΟΘ κοινωνια Κοινωνία Κοινωνικός Τουρισμός 2022 ΚΟΚ κοκαΐνη Κολινδρός Κολομβία κολυμβητής κολυμβήτρια Κολωνάκι Κολωνός Κόμμα για τα Ζώα Κόμμα Ισότητας και Ειρήνης κομμωτής Κομοτηνή Κόνι Μεταξά κόντρες κορ Κορδελιό Κορινθία Κόρινθος κοροναϊός Κορωναϊός Κορωπί Κοσμάς Καλογιάννης Κόσμος Κόστα Ρίκα Κούγιας Κουκάκι κουκουλοφόροι Κουκούμι Κουλούρα Κουρουμπλής κράνος κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης Κρεμλίνο Κρεοπωλείο Κρεοπώλης κρέπα Κρήτη Κρις Ροκ Κρίστη Καθαρτικά Κρίτων Αρσένης κρυπτονομίσματα ΚΤΕΛ ΚΤΕΟ Κύθνος Κύμινα κυνήγι Κυπαρισσία Κύπελλο Ελλάδας Κύπρος Κυριακή Μάλαμα Κυριάκος Ζώτος Κυριάκος Μητσοτάκης Κυψέλη Κωνσταντίνα Αδάμου Κωνσταντίνα Σπυροπούλου Κωνσταντίνος Δανιάς Κωνσταντίνος Εμμανουήλ Κωνσταντίνος Καζάκος Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης Κωνσταντίνος Μπογδάνος Κωνσταντίνος Τακιδέλλης Κωνσταντίνος Τζούμας Κωνσταντίνος Χαμαλέλης Κωνσταντίνου Καραμανλή Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντινούπολη κωπηλάτης Κως Κώστας Αρβανίτης Κώστας Δόξας Κώστας Κεντέρης Κώστας Κωστόπουλος Κώστας Παπαχλιμίντζος Κώστας Ραπτόπουλος Κώστας Τσιάρας Κωστής Μαραβέγιας Κωστής Ραπτόπουλος Λαβρόφ λαγάνα λαγάνα γίγας Λαγκαδάς Λαγκαδίκια Λαγονήσι Λαδάδικα λαική αγορά λαϊκή αγορά Λάκης Λαζόπουλος Λακκιά Λάκκωμα Λακωνία Λαμία Λάμπρος Φιλίππου Λάρισα ΛΑΡΚΟ Λατινοπούλου Λάτσιο Λαχανάς ΛΕΑ Λεοντής Βορριάς λέπρα λεσβία Λεσβίες Λέσβος Λετονία Λευκορωσία Λευκός Οίκος Λευκωσία Λευτέρης Πανταζής λευχαιμία λεψφορείο λέων Λεωνίδας Παπαγεωργίου Λεωνίδιο λεωφορείο λεωφόρος Κατεχάκη Λεωφόρος Νίκης Λήμνος ληστεία Λητή Λιβαδειά Λιβάδι Ελασσόνας Λίβερπουλ λιγνίτης λιμάνι Λιμένας Θάσου Λιμενικό Σώμα Λιμενικό Ταμείο λίμνη Πολυφύτου λίμνηΠλαστήρα Λίνα Μενδώνη λίφτινγκ λιωμένο παγωτό ΛΟΑΤΚΙ λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος λογαριασμός φυσικού αερίου λογοτεχνία Λος Αντζελες Λος Άντζελες Λότο Λουκάς Πιτσιλός Λουκασένκο Λουξεμβούργο Λουτράκι Λοχίας Λύκειο λύματα λύτρα μαγειρική μαγιό Μάγκυ Χαραλαμπίδου Μαγνησία Μαδρίτη μαέστρος μαθητές μαθητής μαθήτριες Μαθράκι Μαϊάμι μαιευτήριο Μάικλ Μάντσεν Μαίρη Χρονοπούλου Μακεδονία Μάκης Κατμετζόγλου Μάκης Τριανταφυλλόπουλος Μακρινίτσα Μακρόν Μακρυχώρι Μαλαματίνα Μάλτα μάνα Μάνδρα Μανιακός Μάνος Παπαγιάννης Μανώλης Καντάρης Μανώλης Μητσιάς Μαργαρίτης Τζίμας Μαρί Λεπέν Μαρία Αγγελικούση Μαρία Γιακουμή Μαρία Ελένη Λυκουρέζου Μαρία Ιωαννίδου Μαρία Μπονίκου Μαρία Σολωμού Μαριανίνα Κριεζή Μαριάννα Καραβά Μαρίνα Πατούλη Μάριος Καπότσης Μάριος Σουλούκος Μαριούπολη Μαρίτα Αγγελοπούλου Μαριώ Μαρκόπουλο Ηλείας Μάρκος Σεφερλής Μαρμπούργκ Μαρούσι Μαρσέιγ Μαρτίου Μάρω Βαμβουνάκη μάσκα μάσκες μάσκες Ν95 μάσκες FFP2 Μασούτης Μασσαλία ΜΑΤ Μάτι μαύρη χήρα Μαυρίκιος Μαυρικίου Μαφία του λουκουμά μαχαίρι μαχαιροβγάλτης μαχαίρωμα Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Εβδομάδ Μεγάλη Παρασκευή Μεγάλη Τρίτη Μεγαλόπολξ Μέγας Αλέξανδρος μέδουσες μεζονέτα ΜΕΘ Μελενίκου μέλι Μέλι Γεωργάκα Μελίνα Μποτέλη μέλισσες μελισσοκόμος Μελιτόπολη Μέμος Μπεγνής Μενέλαος Ράπτης Μενεμένη Μενίδι Μένιος Φουρθιώτης Μεξικό ΜΕΡΑ 25 ΜέΡα25 Μέριλαντ Μέρκελ μερομήνια μερομήνια 2022 Μεσολόγγι Μεσσηνία μετάλλαξη Όμικρον Μεταμόρφωση μεταμόσχευση Μετανάστες Μετέωρα μετεωρολογικό δελτίο Μετρό Μέτσοβο Μήλος μητέρα μητροκτονία Μητρόπολη Λαγκαδά Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Μητσοτάκης Μιανμάρ Μιζούρι Μίκης Θεοδωράκης Μικρασιατική καταστροφή Μικρό σπίτι στο λιβάδι Μιλάνο Μίλτος Λαζαρίδης Μίλτος Τεντόγλου Μίνα Ορφανού Μινεσότα Μις Κόσμος 2021 μισθοφόροι Μισισιπή Μισούρι Μιχαέλα Μιχάλης Αντωνιάδης Μιχάλης Βιτζηλαίος Μιχάλης Ζαμπίδης Μιχάλης Ιατρόπουλος Μιχάλης Οικονόμου Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Μιχαλολιάκος ΜΜΕ Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων μοβ μεδουσες Μόλα Καλύβα Μολάοι μολότοφ Μονακό Μοναστηρίου μοναχισμός Μονεμβασιά Μονή Φιλοθέου μονόπετρο μοντέλο Μόρνος μουσεία Μουσική Μπαγκίρα Μπάιντεν Μπάκινγκχαμ Μπαλαούρο Μπαλί Μπάλλος Μπαλντούμα μπάμιες Μπάμπα Βάνγκα Μπάμπης Ζαχαρόπουλος μπανάνες μπανιέρα μπάνιο Μπαντέρας Μπαρτσελόνα Μπάσκετ μπαταρία μπάτλερ Μπενσουσάν Χαν Μπέος Μπέττυ Βακαλίδου Μπιλ Γκέιτς. κορωναϊός Μπολόνια μποτιλιάρισμα μπουγάτσα μπουζούκια Μπουτάρης Μπούφος Μπρούνο Τσιρίλο μύδια Μύκονος Μυλοπόταμος μύνηση Μυτιλήνη μωβ μέδουσες Ν.Δ. Νάκος Τρυφωνίδης Νάξος Νάουσα Ναρκωτικά Νατάσα Θεοδωρίδου Νατάσα Κουβελά Νατάσα Παζαΐτη Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτιλία ΝΔ Νέα Αγαθούπολη Νέα Αγχίαλος Νέα Δημοκρατία Νέα Ερυθραία Νέα Ευκαρπία Νέα Ζηλανδία Νέα Ζίχνη Νέα Ιωνία Νέα Καλλικράτεια Νέα Καρβάλη Νέα Μαγνήσια Νέα Μάδυτος Νέα Μεσήμβρια νέα μέτρα Νέα Μηχανιώνα Νέα Μουδανιά Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Νέα Πλάγια Νέα Ποτίδαια Νέα Σκιώνη Νέα Σμύρνη Νέα Υόρκη Νέα Φώκαια Νεάπολη νεκρός Νεκτάριος Νέο Ηράκλειο Νέοι Επιβάτες νεοναζί Νεοχωρούδα Νεπάλ νηπιαγωγείο Νησιά Νιγηρία Νίκαια Νίκη – Στέλλα Νίκη Κεραμέως Νικόλ Μαράκι Νικόλαος Παπαγεωργίου Νικόλας Παπαπαύλου Νίκος Ανδρουλάκης Νίκος Βέρτης Νίκος Γ. Ζυγογιάννης Νίκος Γαλανός Νίκος Καρβέλας Νίκος Κατσαρός Νίκος Κάτσικας Νίκος Μανιός Νίκος Παπανδρέου Νίκος Παππάς Νίκος Σινιώρης Νίκος Τσουμάνης Νίνα Φλορ νοθεία Νορβηγία Νορίλσκ Νοσοκομείο Νοσοκομείο Αττικόν Νοσοκομείο Γεννηματάς Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Νοσοκομείο Παπανικολάου Νότης Σφακιανάκης Νότης Χριστοδούλου Νοτοπούλου Ντάνος Ντάφι ντελιβεράς Ντέμη Γεωργίου Ντίμης Κορφιάτης Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι Ντίνος Μήτογλου Ντμίτρι Πεσκόφ Ντόναλντ Τραμπ ντοπαρισμένος ντόπινγκ Ντόρα Μπακογιάννη Ντράφι Ξάνθη Ξαπλώστρα ξαπλώστρες ξενοδοχεία ξενοδοχείο Ξηροκρήνη Ξύλινα Σπαθιά ξυλοδαρμοί ξυλοδαρμός ξυλοδαρμός συζύγου ΟΑΚΑ ΟΑΣΘ οδήγηση οδηγός ταξί οδικό δίκτυο οδός Αμαλίας οδός Ανθέων οδός Κύπρου οδός Λαγκαδά οδός Παπανδρέου οδός Πτολεμαίων οικιακή βοηθός οικογενειακή βία οικοδόμοι οικολογία Οικονομία οίκος ανοχής Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όλα Θεσσαλονίκη Ολγα Γεροβασίλη Όλγα Κεφαλογιάννη Ολίβια Νιούτον Τζον Ολλανδία Ολυμπία Οδός Ολυμπιάδα Χαλκιδικής Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης Ολυμπιακοί Αγώνες Ολυμπιακός Ολυμπος ομοφυλόφιλη ομοφυλόφιλοι ομοφυλόφιλος ομπρέλες οπαδική βία οπαδός ΟΠΚΕ ορειβάτες ορειβάτης Ορεινή Ναυπακτία Ορέστου Ορμένιο Ορμύλια Ορφέας Ζάχος Οσκαρ 2022 Οσμάν Καβαλά όστρακα Ουγκάντα Ουζμπεκιστάν Ουκρανία Οφελί Μενιέ Οφρύνιο Οχάιο οχιά παγετός Παγκράτι παθολόγος παιδεία παιδικό βιβλίο παιδικό παραμύθι παιδοκτονία παιδότοπος παιδόφιλος Πακιστάν Πακιστανοί Πακιστανός Παλαιόκαστρο Παλαιοχώρι Παλαμάς Παλιά παραλία Παλλήνη Παναγία Σουμελά Παναγιώτης – Ραφαήλ Παναγιώτης Βγενόπουλος Παναγιώτης Κουρουμπλής Παναγιώτης Λαφαζάνης Παναγιώτης Σουλικιάς Παναγιώτης Ψωμιάδης Παναθηναικός Παναθηναϊκός Πανελλαδικές 2022 Πανελλήνιες Πανελλήνιες 2022 Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης πανεπιστήμιο Πανόραμα Πάνος Καμμένος Παντελής Καναράκης Παντελής Κυριακίδης Παντελής Παντελιάδης Παντελής Τσακίρης ΠΑΟ ΠΑΟΚ Πάολα Παπάγου παπάς Πάπας Φραγκίσκος Παπάφη Παραγουάη παραδοσιακό τραγούδι παραίτηση παραλία παραλία Ζούγκλα παραμονή Χριστουγέννων παράσυρση πεζού Πάργα παρέλαση παρενόχληση Παρθένα Κουτμερίδου Παρίσι Πάρος πάρτι πασοκ Πάσχα Πασχάλης Αρβανιτίδης Πατήσια Πάτρα Πατριάρχης Μόσχας πατροκτονία πατσάς πατσατζίδικο Παύλος Πολάκης Παύλος Χαϊκάλης πεθερά πείνα Πειραιάς Πέλλα Πέμυ Ζούνη Περαία Πέραμα Περιβάλλον Περιεργα περίεργα Περιστερά Περιστέρι Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Περιφερειακή οδός Πετρανά Πέτρος Δούκας Πέτρος Παπαϊωάννου Πέτρος Τατσόπουλος Πέτρος Φιλιππίδης Πέτσας Πευκοχώρι Πηγές Πήλιο Πηνελόπη Πιτσούλη Πιερία Πιέρο πισίνα πιστολίδι πιστοποιητικό εμβολιασμού Πιστοποιητικό νόσησης πιτ μπουλ πιτόγυρο πιτσαρία Πλαγιάρι Πλάκα πλατεία Αριστοτέλους πλατεία Ελευθερίας πλατεία Μουσχουντή Πλατεία Ομονοίας πλημμύρες πλιάτσικο πλοίο πνιγμός Ποδηλάτης ποδηλάτισσα ποδοσφαιριστής ποδόσφαιρο Πόθεν έσχες ποίηση ποινική δίωξη ποινικός κώδικας Πολ Βερχόφεν Πολεμική Αεροπορία πόλεμος πολιτική Πολιτική Προστασία πολιτικός γάμος πολιτισμός Πολίχνη πόλο Πολύκαστρο Πολυτεχνείο Πολύφυτο Πολύχρονο Πολωνός πορείες Πόρος Πορταριά Πόρτο Κουφό Πόρτο Χέλι Πορτογαλία πορτοφολάς Ποσείδι ποτάμι Πουέρτο Ρίκο Πουκέτ Πούτιν πρακτορείο ΟΠΑΠ πράσινοι παπαγάλοι πρατήριο καυσίμων Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό πριγκίπισσα πριγκίπισσα Σαρλίν πρόγνωση καιρού Πρόεδρος της Δημοκρατίας προπονητής τένις Προσοτσάνη πρόστιμο πρόσφυγας Πρόσφυγες Προφήτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πρωθυπουργός Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιά Πρωτοχρονιάτικο λαχείο πτήση Πτολεμαΐδα πτώση πτώση αεροσκάφους πτώση από μπαλκόνι πτώση από σκάλα πτώση επιβατικού αεροσκάφους Πυλαία Πυξ Λαξ πύραυλος Πύργος Ηλείας Πύργος του Άιφελ πυρηνικά όπλα πυρκαγιά πυροβολισμοί πυροβόλισμός πυροσβέστες πυροσβεστήρας Πύρρος Δήμας Ράδιο Αρβύλα ραδιοφωνικός παραγωγός ράπερ ράπιντ τέστ Ραφήνα Ρέα Τουτουνζή Ρεάλ Μαδρίτης ρεβεγιόν Ρέθυμνο Ρένα Δούρου Ρεντίνα Ρετζίκι ρεύμα Ροδόπη Ρόδος Ροζίτα Σώκου ρομά Ρόμπερτ Ντε Νίρο ροτβάιλερ Ρότζερς Ντεμιράζι. Αλβανός Ρούλα Κορομηλά Ρούλα Πισπιρίγκου Ρούλα Ρέβη Ρουμάνα Ρουμανία Ρουμάνος Ρούμπεν Σεμέδο Ρύζια Παιονίας Ρώμη Ρωσία Ρωσίδες Σάββας Αναστασιάδης Σάκης Αρναούτογλου Σάκης Ρουβάς Σαλαμίνα σαλμονέλα Σαμάνθα Φοξ Σάμος σαμουράι Σανγκάη Σανταμούρης Σαντορίνη Σαράντος Γεωργίου Σαρλίν Σάρτη Σασμός σαφάρι ΣΕΓΑΣ ΣΕΗ σεισμός Σέιχ Σου Σεμίνα Ψυχογιοπούλου Σενεγάλη Σερβία Σέρβια σερρε Σέρρες σήμερα Σία Βοσκανίδου Σιβηρία Σιθωνία Σικελία Σίκινος Σιμόνα Βιρτζίλι Σίνδος Σινέντ Ο’ Κόνορ Σίντκλεϊ Φερέιρα σιτάρι Σίφνος σκάλες σκηνοθέτης σκι Σκιάθος σκιέρ Σκλαβενίτης Σκόπια Σκοπιανοί σκούπα ηλεκτρική Σκωτία Σλοβακία Σμύρνη Σνικ σουβλάκι σουβλατζίδικο Σουηδία Σούνιο σούπερ μάρκετ Σουρωτή Σόφια Σοφία Βόσσου Σοφία Μαυρίδου Σοφία Παυλίδου Σοφία Σακοράφα Σοχός Σπάρτη Σπάτα Σπήλιος Λιβανός Σπύρος Μπιμπίλας Σπύρος Χατζηαγγελάκης Σρι Λάνκα Στάθης Αγγελόπουλος Στάθης Παναγιωτόπουλος Σταθης Σχίζας Σταλίδα Σταμάτης Κραουνάκης Στανός Σταύρος Σαρηγιαννίδης Σταυρός Θεσσαλονίκης Σταύρος Λογαρίδης Σταύρος Νικόλας Νιάρχος Σταυρούπολη ΣτΕ στέγη στειρώσεις Στέλιος Βαλιάνος Στέλιος Διονυσίου Στέλιος Κούλογλου Στέλιος Νιάκαρης Στέλιος Χατζηιωάννου Στέλλα Καλλή Στέλλα Σαλέπη Στέφαν Γέλοβατς Στεφανος Βερλέκης Στέφανος Βερλέκης Στέφανος Κασιμάτης Στέφανος Ντούσκος Στέφανος Τσιτσιπάς Στιβ Μιλάτος στρατιώτης Στράτος Κοσμόγλου στρινγκ Στρυμονικός Κόλπος Στυλίδα Σύβοτα Συγγρού συγκεντρώσεις συζυγοκτονία συζυγοκτόνος Συκιά Συκιές συλλήψεις σύλληψη Σύμη συμπλοκή συμπλοκή οπαδών σύμφωνο συμβίωσης συναυλία Συνδέσεις σύνδεσμος οπαδών συνέδριο Σύνταγμα μετρό Συντριβή αεροσκάφους ΣΥΡΙΖΑ Σύροι Σύρος συσσίτιο σύφιλη σφαγεία Σφακιά Σφήκες Σχεσεις Σχέσεις σχολεία σχολείο Σωζόπολη Σώρρας Σωτήρης Βασιλείου Τα Φιλαράκια ταβέρνα ταβέρνα Ζιώγα Ταϊλάνδη Ταΐς Πινέιρο Τάκης Θεοδωρικάκος Τάκης Μπαλτάκος Τάκης Πανελούδης Ταλιμπάν Τάνια Τσανακλίδου ταξί ταξίδι ταξιτζής Τασκένδη Τάσος Βαλμάς Τάσος Κουράκης Τάσος Ξιαρχό Ταυρομαχίες Ταχιάος ταχύπλοο τελικός Τέμπη τένις Τέξας τέχνες Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τζάκρη Τζαμάικα Τζένη Χειλουδάκη Τζεφ Μοντάνα Τζιά Τζιτζικώστας τζιχαντιστές τζιχαντιστής Τζόκερ Τζόκοβιτς Τζόνι Ντεπ Τζούλη Αγοράκη Τζούλια Αλεξανδράτου Τζούλια Νόβα Τζουμέρκα Τζώρτζης Κουτσολιούτσος Τζώρτζης Μονογυιός Τζωρτζινα Τζωρτζίνα τηλεόραση τηλεσκόπιο Τήλος Τήνος τιμές Τιτάν Το καραφλό βουνό Τόκιο Τόκυο Τόλης Βοσκόπουλος Τολό Τόνια Σωτηροπούλου Τορόντο Τόσκο Μποζατζίσκι Τούμπα Τουρισμος Τουρισμός Τουρισμός για όλους τουρίστας Τουρκία Τουρκοκύπριος Τράγκας τραγούδι Τραϊάνα Ανανία τρακτέρ τραμπούκοι τρανς τράπεζα τράπεζες τρένο Τριανδρία Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τριήμερο Τρίκαλα Τρίλοφος Τρίπολη Τροιζηνίας τροφική δηλητηρίαση Τροχαία Τροχαίο Τσακατσούκας τσαντάκιας Τσαρούχας τσεκούρι Τσέλσι Τσετσένοι Τσεχία τσιγγάνοι Τσικνοπέμπτη Τσιλιβί Τσιμ Τσιμισκή Τσίπρας Τσιτσιπάς τυλιχτό Τύμβος Καστά Τυνησία Υγεία υγειονομικοί Υδρα υδροστρόβιλος υπέρβαροι Υπογονιμότητα υπουργός Αμυνας Υπουργός Δημοσίας τάξεως φαγητό Φαίδων Βόβολης Φαίη Σκορδά φακελάκι Φάληρο Φανή Αγορίτσα Φανή Γιαβρίδου Φανή Χαλκιά Φάνης Χριστοδούλου Φάρμα Φάρμα 2022 φάρμακα φαρμακοποιός φάρσα Φάρσαλα Φερεντίνου φθηνά εισιτήρια Φθιώτιδα Φίλιππος Αρβανίτης Φίλιππος Γλύξμπουργκ Φίλιππος Λιακουνάκος Φίλιππος Φόρτωμας Φιλίτσα Καλογεράκου φιλοδώρημα Φίλυρο Φλωρεντία Φλώρινα Φοίνικας φοιτητής Φολέγανδρος φονιάδες φονιάς φόνισσα φόνος ΦΠΑ Φρειδερίκος Χόντος φυλακές φυλακή φυλάκιση Φύση φυσικό αέριο Φωκίδα Φώτης Συκαλιάς Φωτογραφια Φωτογραφία φωτογράφος Φώφη Γεννηματά Χαϊδελβέργη Χαλάνδρι Χαλκηδόνα Χαλκίδα Χαλκιδικη Χαλκιδική Χαμόγελο του παιδιού Χανιά Χανιώτη Χαρδαλιάς Χάρης Αηδονόπουλος Χάρης Κοντογιώργης Χάρης Ρώμας Χαριλάου χασίς χασισοφυτεία Χελμός Χιλή χιόνια χιονιάς Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου χιονοπτώσεις χιονοστιβάδα Χίος Χολομώντας Χόλυγουντ Χορτιάτης Χουάν Ραμόν Ρότσα Χούλιγκαν χούλιγκανς χούντα Χουσεΐν Ζεϊμπέκ χρέη χρέος Χρηστικα Χρηστικά Χρήστος Αντωνιάδης Χρήστος Ιωαννίδης Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κυριαζής Χρήστος Λούλης Χρήστος Σπίρτζης Χριστιάνα Χριστίνα Βίδου Χριστίνα κεφάλα Χριστίνα Μπόμπα Χριστίνας Σκέντζιου Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικη ευχή Χριστουγεννιάτικο έλατο Χριστουγεννιάτικο επίδομα Χριστουγεννιάτικο μέρισμα Χριστόφορος Βερναρδάκης Χρύσα Ρώπα Χρυσάνθη Ντάφλα Χρυσή Αυγή Χρυσηίδα Δημουλίδου Χρυσοχοΐδης Χρυσοχώρι χταπόδι χωρισμός ψάρεμα ψάρι τόνος ψαροντουφεκάς ψαροτουφεκάς Ψαχνά ψητοπωλεία Ψητοπωλείο ψιλικατζίδικο Ψινάκης ψυκτικός Ψυρρή Ψυχιατρικό Νοσοκομείο ψύχος Ωραιόκαστρο ωράριο λειτουργίας Ώρες κοινής ησυχίας Aστυνομικα νεα Aaron Eckhart Acun media Aegean Air Baltic akazoo Al-Qurayshi Alexandrou Chora Alice Cooper Amanda Georgiadi Amanzoe Amber allert American Football Andy Fletcher Ant1 Antonov Bachelor party bar Beach bar Belh@rra Bengals Bentley Biden Billionaire bitcoin black friday 2021 bodybuilding Bricklayer bullying Camila Marodin Carrefour cash & carry Cedric Mcmillan Celtis australis Champions League China Eastern Airlines Cleo Smith Conference league Copernicus cosmote covid 19 covid free Cristina Vita Aranda CVC Deal Depeche Mode DHL Diabolik Die together disaster Don Leon Dwayne Haskins EasyJet Elena Udrea Elettra Miura Lamborghini Elon Musk Emma Corrin Emmanuel Macron Erdogan eshop espresso Euroferry Olympia Europa League Eurovision F-16 facebook fake news Felicity ace Ferrari Florona Franklin and Marshall Freedom pass Game of chefs gay Gay pride George Baldock Google Helexpo Hellenic Coin Hollywood Hooligans Huawei Hyundai IKEA imagine radio influencer instagram Internet Internet cafe iphone ISIS ISIS. Joe Biden James Webb jewels Jhonson & Jhonson JobDay Τουρισμού Jumbo Kώστας Κλεφτόγιαννης Kamilah Chavis Kavala oil Kia Kia EV6 koukoumi KRS LA Lamborghini Lamborghini Aventador Ultimae Lia Thomas Lidl Lifestyle Light Lindsey Pearlman lockdown Lynsi Lavelle Snyder Ellingson Mad Clip Madclip Marburg Marina Tower Maryna Kalabina MasterChef 2022 Media Mediterranean Cosmos MEGA Mente Fuerte Mercedes Met Hotel meta Metro Microsoft missing allert Moskva NASA nascar Nefeli Luxury Villas Nespo Netflix Newcastle United NFL Nina Dobrev Nova Nu Boyana Film Studios Olembe ON Residence OPEN Paislee Shultis parking PCR τεστ Pfizer Pink Floyd Porsche Porsche Cayenne Portland Power of Love Power pass Premier League Putin queer Quiz Rams rapid test real estate Rebel Wilson Robert de Niro Robert Powell Rockefeller Ariana Roger Waters Ryanair Scoot self test self-test selfie Sentinel-2 showbiz Silver alert SKY express slideshow Smartphones social media SoFi stadium Spotify Sprider Stores Starlink Start Button Super Bowl Super Bowl 2022 super league super market Survivor Survivor 2022 Survivor 2023 ta-zodia-simera-paraskevi- Tara Air Taylor Schabusiness TEDxAUTH 2022 Teleperformance Greece The Bachelor The Bricklayer The Mall The Met The Secret Garden Thessaloniki Pride TikTok Tin soldier Top chef tv twitter UEFA vegan video video clip VMRO voucher Wi-Fi GR wifi Wind Media Wolt
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Παγκόσμιο κραχ για τα κρυπτονομίσματα - Κατάρρευση του bitcoin
Παγκόσμιο κραχ για τα κρυπτονομίσματα - Κατάρρευση του bitcoin
Παγκόσμιο κραχ για τα κρυπτο - Κατάρρευση του bitcoin
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbGdthKzf3QDeGDrCO4X9HzqAzRel-TNZuAAKL2uqgzvhgx1NEOx72FhmqrTVSfRmcYy-gfK4OnPJ7FaCEaJhUZf5Ef39NTXKADYP9FOYRZKuhygj7q6zVs8XN-5k_alCxX30sOUc8ASQhmvRz1RYgppmuwsuRISD-dAvd-dFtduOGpnOCJfEYsb6P/w400-h266/%CE%97%CE%B3%CF%86%CE%B4%CE%B4.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbGdthKzf3QDeGDrCO4X9HzqAzRel-TNZuAAKL2uqgzvhgx1NEOx72FhmqrTVSfRmcYy-gfK4OnPJ7FaCEaJhUZf5Ef39NTXKADYP9FOYRZKuhygj7q6zVs8XN-5k_alCxX30sOUc8ASQhmvRz1RYgppmuwsuRISD-dAvd-dFtduOGpnOCJfEYsb6P/s72-w400-c-h266/%CE%97%CE%B3%CF%86%CE%B4%CE%B4.jpg
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2022/06/Bitcoin-disaster-crypto.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2022/06/Bitcoin-disaster-crypto.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy